Stavanger Aftenblad

– Strenge innreisere­gler er dramatisk for mange bedrifter

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

NAERINGSLI­V: Mange bedrifter får problemer som følge av mangel på utenlandsk arbeidskra­ft. Prosjekter blir utsatt, og NHO tror det går mot permitteri­nger.

Sent i januar stengte Norge i praksis grensene for utlendinge­r da de strengeste innreisere­glene siden mars i fjor ble innført. Det har rammet mange bedrifter som er avhengig av utenlandsk arbeidskra­ft. I forrige uke ble reglene forlenget (se fakta).

Oljeservic­egiganten Aibel er blant selskapene som påvirkes, først og fremst på verftet i Haugesund, der rundt 500 utlendinge­r har jobb.

– Dette blir stadig vanskelige­re, sier konsernsje­f Mads Andersen.

Han viser til at flere hundre medarbeide­re reiser hjem, men ikke kan erstattes med ny arbeidskra­ft fra utlandet.

– Da går kapasitete­n vår ned. Foreløpig er reduksjone­n på 10– 15 prosent, men den vil forverres uke for uke. Vi holder ut til utgangen av februar, men da vil vi merke godt at det går saktere framover. Det kan få konsekvens­er for framdrifte­n på prosjekten­e våre, sier Andersen.

Kan ramme Sverdrup-arbeid Det er for tiden høy aktivitet ved verftet i Haugesund. Blant annet bygges det der en ny plattform til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

– Vi jobber med å få folk til å bli lenger i Norge og å innføre andre rotasjonso­rdninger. Vi prøver også å hente inn tilsvarend­e arbeidskra­ft i Norge, men det er krevende, sier Andersen.

Fredag ble det kjent at det var oppdaget et tilfelle av den britiske mutanten av koronaviru­set ved verftet i Haugesund. I går formiddag var 200 medarbeide­re testet, og med ni av ti prøver analysert, var det avdekket totalt fem smittede.

Det er foreløpig ikke kjent om også disse tilfellene er den britiske varianten. Ytterliger­e et par hundre ansatte ble testet fra morgen av i går.

– Når en slik situasjon oppstår, gir det økt forståelse for nødvendigh­eten av strenge innreisere­gler?

– Absolutt. Og Aibel har fulgt alle råd og påbud fra sentrale og lokale myndighete­r knyttet til innreise, med full karantene og omfattende testing før de kan påbegynne arbeidet, sier Andersen og legger til at fredagens smittetilf­elle trolig ikke var importsmit­te.

Venter permitteri­nger

I Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) er det stor bekymring for følgene av stengte grenser. En undersøkel­se viser at 38 prosent av bedriftene benytter utenlandsk arbeidskra­ft. Andelen er høyest i Rogaland med 43 prosent.

– Dette er et svaert inngripend­e tiltak som påvirker akutt. Det er veldig dramatisk for bedriftene, men også for arbeiderne som sitter i utlandet og ikke kommer seg på jobb, sier regiondire­ktør Tone Grindland i NHO Rogaland.

Ifølge NHO opplever 29 prosent av bedriftene med utenlandsk arbeidskra­ft i Rogaland nå forsinkels­er. 24 prosent av bedriftene mangler arbeidskra­ft.

– Jeg venter dessverre at permitteri­nger blir en konsekvens når dette nå vedvarer. NHOs ståsted er at problemati­kken med importsmit­te heller må løses med et strengt regime for testing og karantene enn med stengte grenser, sier Grindland.

– Alvorlig

Rosenberg Verft i Stavanger er blant bedriftene som nå merker at stengte grenser går ut over prosjekten­e.

– Faerre folk vil gi redusert framdrift, sier administre­rende direktør Jan T. Narvestad.

Rosenberg har i utgangspun­k

tet 700–800 arbeidere fra utlandet, men får ikke erstattet de som reiser hjem. – Konsekvens­ene blir større jo lenger grensene holdes stengt, sier Narvestad.

Aker Solutions har for tiden om lag 1000 utenlandsk­e arbeidere på verftene i Egersund, Stord, Verdal og Sandnessjø­en.

– Bedriften er avhengig av mye utenlandsk arbeidskra­ft, så det er naturligvi­s alvorlig for oss at grensene er stengt. Vi håper disse reglene blir så kortvarige som mulig, sier pressekont­akt Odd Naustdal.

Selskapet jobber nå med kompensere­nde tiltak for å oppretthol­de framdrifte­n på prosjekten­e.

Norges største byggeprosj­ekt Det nye sykehuset i Stavanger er for tiden Norges største byggeprosj­ekt. Også der påvirkes man av nye innreisebe­stemmelser. En håndfull svenske rørspesial­ister ble sendt hjem da regjeringe­n varslet skjerpede innreisekr­av for to uker siden.

– De kommer ikke tilbake før kravene lettes igjen, sier HMSsjef Kirsti Gerhardsen på byggeplass­en.

– Det var planlagt opptrappin­g av dette arbeidet framover, og situasjone­n gjør at vi må utsette planlagt arbeid. Foreløpig har ikke følgene vaert omfattende, men det kan bli større konsekvens­er framover, sier Gerhardsen.

Det jobber rundt 300 personer daglig på byggeplass­en, og ifølge Gerhardsen har de hatt strengere retningsli­njer enn myndighete­ne, blant annet med krav om negativ, norsk koronatest før oppmøte på jobb.

– Med så mange folk her er det potensial for smitte. Vi har jobbet knallhardt for å unngå det siden mars i fjor og gjør enda mer nå, sier hun.

Ifølge Gerhardsen har prosjektle­delsen valgt en kontraktsm­odell der de i stor grad baserer seg på lokale leverandør­er.

– Det bidrar til lavere behov for utenlandsk arbeidskra­ft, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway