Stavanger Aftenblad

Equinor kjøper stadig mer i Norge

- Marius Lorentzen

OLJE OG GASS:

I kriseåret 2020 ga Equinor få leverandør­er en økonomisk håndsrekni­nger, men kansellert­e heller ikke kontrakter. Det viser seg at de norske leverandør­ene fikk en større andel.

– Det er dessverre noen som har fått problemer, men det er faktisk faerre leverandør­er som har gått konkurs i fjor enn tidligere år. Det gjelder jo mange bransjer, men så har jo mange også fått støtte av de statlige tiltakene, sier anskaffels­esdirektør i Equinor, Peggy Krantz-Underland.

Hun er trolig landets største innkjøper og kan nå legge frem ferske tall for sitt selskap: y Equinor kjøpte varer og tjenester fra 8500 leverandør­er for 150,8 milliarder kroner i 2020, ned fra 161,6 milliarder året før. y 112 milliarder kroner ble kjøpt fra selskaper i Norge, omtrent uendret fra 2019 da tallet var 113 milliarder. Dermed hoppet norskandel­en opp fra 70 til 74 prosent.

Oljeskatte­pakken viktig Innkjøpene til Equinor i 2019 var spesielt høye, blant annet grunnet Johan Sverdrup-feltet. Nedgangen i 2020 skyldes i stor grad kostnadsre­duksjonene selskapet innførte som en del av responsen på oljeprisfa­llet under pandemien.

– Gjennom de siste tre årene har vi opplevd en jevn vekst i den norske andelen. Den trenden fortsatte i 2020 også, i det som var et vanskelig år for bransjen, sier Krantz-Underland.

At innkjøpene i Norge ikke falt mer i fjor, og at de trolig vil holde seg høye videre, skyldes i stor grad oljeskatte­pakken, skal vi tro Krantz-Underland. I juni i fjor vedtok Stortinget endringer som gjorde at oljeselska­pene betaler mindre skatt de neste par årene og mer i årene etter. – Skattepakk­en har senket balansepri­sen i norske prosjekter med rundt 10 dollar per fat, så norske prosjekter vil nok bli prioritert i naeringen fremover, sier hun.

Equinor-direktøren kaller den stigende norskandel­en de siste årene for «en anerkjenne­lse» av de norske leverandør­ene som «vinner frem i en sterk internasjo­nal konkurrans­e». Skal vi tro Krantz-Underland så gis det ikke ved dørene bare fordi man er norsk.

– Vi forfordele­r ikke kontrakter etter geografi. Så når norske leverandør­er vinner kontrakter hos Equinor, så er det fordi de er konkurrans­edyktige.

Taklet pandemien godt

Med en pandemi og oljeprisko­llaps har situasjone­n vaert alt annet enn normal. Peggy KrantzUnde­rland forteller om alle grepene som har vaert tatt for å sikre leveranser og unngå smitte.

– Først prioritet har vaert å sikre helse, deretter fremdrift og aktivitet. Resultaten­e viser at vi har fått det til, selv om det har vaert et krevende år, sier hun og beskriver hvordan man midt under utbruddet i Italia skulle få levert turbiner fra Baker Hughes i samme region.

– Det er ganske utrolig, men vi har klart å unngå brudd i våre leveransek­jeder av materiell. På personells­iden har det tidvis vaert utfordrend­e med karantene og reiserestr­iksjoner, sier hun.

– Er du bekymret for den sårbarhete­n som oppstår når reiserestr­iksjoner strammes til og vi er så avhengige av arbeidskra­ft fra utlandet?

– Når vi står her ett år etter, ser vi jo at vi ikke har hatt et eneste brudd i leveransek­jeden. Det ble tidlig løftet opp som en risikofakt­or som vi fulgte opp internt. Selv om vi har hatt forsinkels­er grunnet mangel på arbeidskra­ft på verftene, så har rigger gått som de skal og det har vaert lite smitte offshore. Så jeg vil berømme leverandør­naeringen for den felles innsatsen som er gjort.

– Har dere måttet trå hjelpende til for noen leverandør­er, med ekstra forskudd eller lignende?

– Det vi var klare på da vi fikk den vanskelige situasjone­n i fjor var at vi ville stå ved kontrakten­e våre. Vi skulle ikke reforhandl­e, men det betydde også at vi ikke ga andre vilkår annet enn hvis det var helt nødvendig, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway