Stavanger Aftenblad

Eksdirektø­r varslet om ukultur

- Alf Bjarne Johnsen NTB

OSLO: En tidligere direktør i Oljedirekt­oratet sier at ukultur i Oljeog energidepa­rtementet førte til at Stortinget ikke fikk all tilgjengel­ig informasjo­n før beslutning­er om oljevirkso­mhet ble tatt. Men tidligere olje- og energimini­ster Ola Borten Moe forsvarer oljebyråkr­atene

– Det er en del saker hvor jeg mener å kunne påvise ukultur i departemen­tet og manglende informasjo­n til Stortinget og politiske beslutning­stagere, sa Rolf Wiborg, tidligere direktør i Oljedirekt­oratet, i en høring i Stortinget mandag morgen.

– Noen ganger skjedde det redigering eller filtrering av informasjo­n et godt stykke ned i departemen­tet, hvor sjefene over ikke var helt klar over det. Andre ganger skjedde det helt oppe i ledelsen i departemen­tet, la Wiborg til.

Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité undersøker om informasjo­n om økonomisk risiko kan ha blitt holdt tilbake før Stortinget vedtok å åpne Barentshav­et sørøst for oljevirkso­mhet i 2013.

Høyesteret­t

Et av de sentrale spørsmålen­e er om regjeringe­n, og den davaerende olje- og energimini­steren Ola Borten Moe holdt tilbake informasjo­n fra Stortinget.

Da Høyesteret­t i fjor behandlet det såkalte klima-søksmålet, kom det fram informasjo­n om dokumenter fra Oljedirekt­oratet som beskrev høyere risiko og fare for tap ved å åpne for oljevirkso­mhet lengst sørøst i Barentshav­et.

– Det viktigste er om Stortinget ble feilinform­ert. Vi må sjekke om Stortinget fikk den informasjo­nen som de burde ha fått, sa saksordfør­er Terje Breivik (V) til NTB før helgen.

– Jeg har ingen grunn til å tro at det er en ukultur i Olje- og energidepa­rtementet. Jeg har heller ingen grunn til å tro at det er noen ukultur i Oljedirekt­oratet.

Det sa Senterpart­iets nestleder Ola Borten Moe under kontrollhø­ringen i Stortinget i går.

Ifølge Borten Moe, som var oljeog energimini­ster den gang, fikk Stortinget all relevant informasjo­n.

Klimasøksm­ålet

Bakteppet for høringen er klimasøksm­ålet som gikk for Høyesteret­t i fjor høst.

Under behandling­en av søksmålet dukket det opp tidligere ukjente beregninge­r fra Oljedirekt­oratet som viste at petroleums­virksomhet­en i Barentshav­et sørøst kunne bli ulønnsom. Men tallene ble aldri delt med de folkevalgt­e. I 2013 vedtok et enstemmig storting å åpne området.

Interne e-poster mellom Oljeog energidepa­rtementet og Oljedirekt­oratet viser i tillegg at departemen­tet ga klar beskjed om ikke å «snakke ned» Barentshav­et

sørøst, og at de nye beregninge­ne ikke skulle bli med videre i kunnskapsg­runnlaget.

Ledelsen i Oljedirekt­oratet vedgikk i høringen mandag at prosessen var uvanlig, men understrek­et at det var de mulige oppsidene ved en åpning man jaktet.

Borten Moe påpekte for sin del at mye av formålet med åpningen var nettopp å finne ut hvilke ressurser som kunne vaere der.

Ny metode

Tidligere oljedirekt­ør Bente Nyland var ansvarlig sjef i Oljedirekt­oratet på det aktuelle tidspunkte­t i 2013. Hun forklarte i høringen at det var to prosesser i direktorat­et i tiden før regjeringe­n sendte sin anbefaling om åpning til Stortinget:

Den ene var «eid» av departemen­tet, den andre var direktorat­ets egen verdivurde­ring av ressursene i området, basert på en ny metode.

Det var i den andre prosessen at informasjo­nen om mulig nedside sørøst i Barentshav­et hadde kommet fram.

– Den var først ferdig i mars 2013, etter at konsekvens­utredninge­n hadde vaert på høring og stortingsm­eldingen var ferdig skrevet, sa Nyland i høringen.

At dette ikke ble lagt fram for Stortinget, var en avgjørelse som hun som oljedirekt­ør ikke tok del i, presiserte hun.

– Det var en diskusjon om hvorvidt det kunne skape forvirring, at det forelå to sett med verdivurde­ringer, Her kan diskusjone­n ha blitt litt opphetet, sa Nyland,

Opplysende

– Jeg satt selv på Stortinget da, Jeg mener det hadde vårt opplysende og ikke forvirrend­e å få denne informasjo­nen, sa komitémedl­em Eva Kristin Hansen (Ap).

Bente Nyland bekreftet at hun hadde fått en e-post fra departemen­tet om at denne verdivurde­ringen ikke skulle med til Stortinget.

– Det ble ikke løftet som en problemsti­lling til mitt bord, sa hun.

– Det var en sannsynlig­het for nedside. Men det kunne også godt våre en betydelig oppside om Ba

rentshavet sørøst slo til, la Nyland til.

Skapte usikkerhet

Åslaug Haga (Sp) som var oljeog energimini­ster fra 2007 til 2008, sa i høringen i går formiddag at det var «utfordrend­e og skapte usikkerhet i systemet» da hun ville sette i gang mer arbeid med fornybar energi i departemen­tet:

– Det var litt tungt for embetsverk­et å ha to tanker i hodet samtidig, sa Haga.

– Det var en klar bevissthet på utvikling av olje og gassvirkso­mheten, og samtidig ta inn over seg at det var en ny verden, at vi ikke lengre kan basere oss så tungt på olje og gass.

Men hun kunne ikke bekrefte at informasjo­n bevisst ble silt eller skjult:

– Fra mitt ståsted som statsråd har jeg ikke grunnlag for å mene at informasjo­n ble silt, sa Haga på link fra sitt nåvaerende arbeidsste­d i Roma.

Fem av Wiborgs kolleger fra Oljedirekt­oratet var også invitert til Stortinget­s høring, men valgte å takke nei.

Kostnad ved å vaere varsler

– Vi ser dessverre at kostnadene ved å vaere varsler og ta opp konfliktst­off er veldig høy. Det har den også vaert i Oljedirekt­oratet, sa Wiborg i høringen.

Han viste til at flere ganger har skrevet åpne varslingsb­rev til Stortinget­s olje- og energikomi­té.

– Folk sier at det er bra du gjør det du gjorde, Rolf. Vi kan ikke, la han til.

Wiborg var opptatt av at Stortinget også måtte få informasjo­n om nedsiden i sakene, altså faren for tap, men trodde ikke Stortinget hadde tatt en annen beslutning om Barentshav­et sørøst dersom nedsiden hadde vaert kjent for Stortinget.

Både Nyland og hennes etterfølge­r, nåvaerende oljedirekt­ør Ingrid Sølvberg, fikk direkte spørsmål om de hadde vaert i direkte kontakt med de fem ansatte i direktorat­et som ikke ønsket å forklare seg i dagens høring.

Begge avviste dette. Men på et oppfølgend­e spørsmål svarte Sølvberg:

– Noen tok kontakt med sin personelle­der i direktorat­et, noen ble kontaktet av personalle­der. Det ble presidert at det ville vaere deres egen beslutning å stille eller ikke. sa oljedirekt­øren.

 ?? HEIKO JUNGE, NTB ?? Tidligere olje- og energimini­ster Ola Borten Moe (Sp) under høringen i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n om åpningspro­sessen for Barentshav­et sørøst.
HEIKO JUNGE, NTB Tidligere olje- og energimini­ster Ola Borten Moe (Sp) under høringen i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n om åpningspro­sessen for Barentshav­et sørøst.
 ??  ??
 ??  ?? Vi ser dessverre at kostnadene ved å vaere varsler og ta opp konfliktst­off er veldig høy, sa tidligere oljedirekt­ør Rolf Wiborg under gårsdagens høring i Stortinget.
Vi ser dessverre at kostnadene ved å vaere varsler og ta opp konfliktst­off er veldig høy, sa tidligere oljedirekt­ør Rolf Wiborg under gårsdagens høring i Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway