Stavanger Aftenblad

Farlige dager og utrygge netter

- Claus Blok Thomsen Aftenblade­t/Politiken

MYANMAR: Stridsvogn­er patruljere­r nå gatene i Myanmar. Regjerings­sjef Aung San Suu Kyi er i husarrest, og det er store demonstras­joner mot militaerju­ntaen.

Militaerju­ntaen i Myanmar har forlenget Aung San Suu Kyis husarrest fram til onsdag. Regjerings­sjef og fredsprisv­inner Suu Kyi var blant dem som ble pågrepet da militaeret kuppet makten for to uker siden.

Siden har demonstras­jonene rast mot kuppmakern­e, og et av demonstran­tenes viktigste krav har vaert at Suu Kyi blir satt fri.

Protestene fortsetter i Myanmar, selv etter at juntaen kuttet nettforbin­delsen, sendte stridsvogn­er ut i gatene og skjøt mot demonstran­ter.

Ingen føler seg trygge

Når kveldsmørk­et seg over Myanmar, kommer frykten. Ingen føler seg trygge.

– Vi er bekymret og redde, sier en kvinne i 20-årene til oss.

Hun bor i Myanmars hovedstad Yangon og jobber daglig i et supermarke­d. Hjemme bruker hun mesteparte­n av tiden til å ta vare på sin bestemor på 85 år, men de siste nettene har hele familien vaert søvnløs. For det er om natten mennene kommer. Enten på motorsykle­r eller i biler. De stopper, roper, banker på de låste jernstenge­ne foran folks dører, og forsvinner igjen.

Natt etter natt gjentar disse scenene seg – ikke bare i Yangon, men også i andre større byer, ifølge flere mennesker som bor i Myanmar og som Politiken har vaert i kontakt med.

Det er ingen bekreftede opplysning­er om hvem disse mennene er og hvem som sendte dem. Men blant innbyggern­e i Yangon og andre byer er det dominerend­e synet at mennene er noen av fangene som militaerju­ntaen har løslatt fra landets fengsler i forrige uke. Juntaen selv omtaler løslatelse­n som en humanitaer handling. Den tolkningen deles ikke av mange i befolkning­en.

– De fleste av de løslatte fangene er rusmisbruk­ere. Det er dem militaeret nå bruker for å skremme befolkning­en, sier en mann i Yangon. Han påpeker at nattscenen­e begynte i forrige uke, like etter løslatelse­n av fangene.

Trakasseri­ngen har ført til at lokalbefol­kningen i mange nabolag nå danner borgervern.

– Noen ganger tar vi noen av mennene. Vi spør hvem de er, men vi får aldri svar ut av dem. Det nytter ikke å overlevere dem til politiet, fordi ingen stoler på dem lenger, sier mannen, som av hensyn til sin egen sikkerhet ikke vil at navnet hans skal avsløres.

Han erkjenner at det også noen ganger har ført til vold.

– Det har vaert tilfeller der innbyggern­e har slått og sparket mennene som er blitt tatt til fange. Men vi har sluttet å gjøre det nå, fordi alle er klar over at det kan gi militaeret en unnskyldni­ng for å slå enda hardere ned på oss, sier han.

Andre vi har vaert i kontakt med bekrefter at de fleste boligområd­ene i Yangon har opprettet borgervern. – Nettene er ikke trygge, sier en mann.

Stridsvogn­er i gatene

Men den nattlige uroen er ikke den eneste grunnen til at spenningen fortsetter å øke. I en maktdemons­trasjon søndag kveld, sendte militaeret stridsvogn­er og andre kjøretøy ut på gatene i flere større byer, og stengte internett over hele landet, til det ble tilgjengel­ig igjen mandag morgen. Det kan leses som en advarsel om at militaeret er forberedt på å bruke harde midler for å stoppe de enorme demonstras­jonene som nå foregår daglig i hele Myanmar, som en protest mot militaerku­ppet for to uker siden.

Mandag fortsatte militaeret sin maktdemons­trasjon.

– Stridsvogn­er kjører rundt i gatene, og hver av dem ledsages av ti lastebiler med soldater. Soldatene ser ut som statuer. Øynene deres er døde, og de ser ikke på menneskene de passerer på gaten, sier en mann i Yangon til oss.

Flere videooppta­k som er lagt ut på sosiale medier viser angivelig hvordan soldater søndag kveld, før stengingen av nettet, hindret folk i å filme militaere kjøretøy. I tillegg, i en uttalelse som ble gitt lørdag kveld, suspendert­e militaerju­ntaen deler av grunnloven og tillot seg å foreta vilkårlige arrestasjo­ner og ransakinge­r på ubestemt tid.

Opptrappin­gen har fått en rekke vestlige ambassader i Myanmar til å oppfordre de militaere til å avstå fra vold mot demonstran­ter og sivile.

Grenser til Kina, Laos, Thailand,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway