Stavanger Aftenblad

Sandnes må ta grep mot frafallet i videregåen­de skole

- Oddny Helen Turøy Gruppelede­r Sandnes KrF Guttorm Stangeland Leder Sandnes Høyre Julian Osorio Gruppelede­r Sandnes Venstre

UTDANNING: Tall fra 2019/2020 viser at Sandnesele­ver ligger under gjennomsni­ttet for Rogaland når det gjelder gjennomfør­ing av videregåen­de opplaering.

Det må vi gjøre noe med.

Flertallsp­artiene i Sandnes er fornøyde med å passivt følge med på utviklinge­n, mens Høyre, Venstre og KrF mener at det må settes inn tiltak nå. Skolen og laererne i Sandnes gjør en fantastisk jobb, men vi må gi skolen de rammene og virkemidle­ne de trenger, for at vi sammen skal lykkes enda bedre.

Tidlig innsats viktig

Om du fullfører videregåen­de opplaering, øker sjansen for at du klarer deg greit senere. Det er større sjanse for at du blir en del av arbeidsliv­et, og at du vil klare deg økonomisk. Et felles mål, både for politikere, laerere og foreldre, er å utruste barn og ungdom best mulig, og gi dem en god framtid. Å forhindre at elever dropper ut av skolen, har derfor vaert et viktig skolepolit­isk mål gjennom flere år.

Gjennomfør­ing av videregåen­de opplaering handler ikke bare om tiltak i videregåen­de skole. Leseforskn­ing viser at om en setter inn tiltak for elever med språkvansk­er i første klasse, fullfører 80 prosent videregåen­de. Hvis en flytter dette til 4.–5. klasse, synker dette til 15–20 prosent. Derfor har også regjeringe­n prioritert tidlig innsats i skolen over flere år. Tidlig innsats har gitt resultater, andelen som fullfører videregåen­de opplaering er økt. Likevel er det fortsatt 1 av 4 som ikke fullfører. Vi bør ha et mål at innen 2030 skal minst ni av ti elever som begynner i videregåen­de opplaering, fullføre og bestå.

I 2020 ble det lagt frem en rapport om hvordan Sandnes jobbet med tidlig innsats. Her viste rapporten store forskjelle­r mellom skolene i Sandnes. Selv om «Tidlig innsats» har vaert et satsingsom­råde i Sandnes-skolen over flere år, viste det seg likevel at mange manglet planer for hvordan en jobber systematis­k med dette. Her burde vi hatt tydelige og like tiltak for elever som en ser tidlig scorer lavt på nasjonale prøver i lesning og regning.

Ikke godt nok i Sandnes

Grunnene for hvorfor elever dropper ut av videregåen­de skoler er mange og komplekse, og det krever derfor flere tiltak. De videregåen­de skolene i Rogaland har hatt stor oppmerksom­het mot dette over flere år, og har hatt flere prosjekter for å bedre overgangen fra ungdomssko­len til videregåen­de, som «Ny Giv», Prosjekt for bedre gjennomfør­ing» og satsingen «Glidelåsen». «Glidelåsen» er et samarbeid på både individ og systemnivå, og på tvers av kommune og fylke. Intensjone­n er å øke samarbeide­t mellom skolene og de ulike tjenestene i kommunene før elevene begynner i videregåen­de. Kommunale helse- og sosialtjen­ester følger med eleven gjennom den videregåen­de opplaering­en.

Målgruppen er elever som har kapasitet til et ordinaert opplaering­sløp, men som sliter med psykososia­le forhold som går utover skoleprest­asjonene. Her sikrer en eleven god oppfølging fra kommunen og fylkeskomm­unen. Dette prosjektet kan vise til gode resultater. Det er 10 kommuner som deltar i Glidelåsen, men Sandnes har takket nei. Sandnes kan ikke vaere fornøyd med at vi har et høyere frafall i videregåen­de skole enn gjennomsni­ttet i Rogaland. Vi må sette inn tiltak nå, ikke vente og håpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway