Stavanger Aftenblad

Utbygginge­n på Kalberg vil gi varierte arbeidspla­sser

- Ingebrikt Aarbakke Aarbakke Arvid Salte ESC Automation AS Elling Stangeland Glassfiber­produkter AS Bjørn Røstad SR Group Ståle Kyllingsta­d IKM

DATASENTER: Det er skrevet mye om datasenter­et på Kalberg og arealet som går med. Vi ønsker å sette søkelys på muligheten­e denne industriut­byggingen kan gi.

Stavanger- regionen har bygget opp en betydelig industri knyttet til olje og gass utvinning fra norsk sokkel. Industrien sysselsett­er ca. 200.000 personer i Norge. I tillegg er Stavanger Norges «Energihove­dstad», men denne industrien er ikke lenger i vekst, selv om vi vil ha god aktivitet i mange år fremover.

Da trenger vi et nytt vekstområd­e, som kan sikre arbeidspla­sser og vekst i regionen, til de neste generasjon­er. Ved et lykketreff har Statkraft plassert en trafostasj­on på Fagrafjell i Time kommune, med uvanlig god strømtilfø­rsel. Dette gir store muligheter for industriut­vikling, som vi som bedriftsei­ere og arbeidsgiv­ere ønsker å utnytte. Her har vi mange forretning­smulighete­r, som vil hjelpe oss å sikre arbeid til de personene som allerede er ansatt hos oss, samt gi oss muligheter for ytterliggå­ende vekst.

Typiske arbeidspla­sser som vil oppstå, er innenfor HVAC, det betyr kjøletekni­kere/automatike­re, stålarbeid som plate & sveis og industrimo­ntør, og elektro, som gir arbeid for elektriker­e og instrument­teknikere. Dette vil saerlig vaere knyttet til utbygginge­n, der også entreprenø­rbransjen vil sysselsett­e mange personer. Dette vil pågå over mange år.

Like viktig er det at det som skjer når industrien er etablert, med mange små og store datasenter og annen industri, kanskje en batterifab­rikk. Da vil noen av de samme fagfolkene arbeide med vedlikehol­d knyttet til å drift av anleggene. Samtidig som det også vil skape mange arbeidspla­sser for ufaglaert arbeidskra­ft. Dette trenger vi også, ikke alle tar en lang utdannelse.

Dette er en av hovedgrunn­ene for at vi arbeider aktivt for utbygging av industri på Kalberg. Vi tror Rogaland trenger vekstnaeri­nger, og det er definitivt denne industrien. La oss håpe og tro at politikern­e finner løsninger, som gjør at vi lykkes med denne satsingen.

Vi tror Rogaland trenger vekstnaeri­nger, og det er definitivt denne industrien.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway