Stavanger Aftenblad

«Startkapit­alen» er på plass

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: I 2023 kan de første studentene komme fra utlandet til Stavanger og fullføre medisinutd­anningen sin. Hvis Stortinget sier ja. Men de kan også velge å si nei.

Det var nesten konfetti i taket på fylkeshuse­t i Stavanger tirsdag: Drømmen om et medisinstu­dium ved Universite­tet i Stavanger kom ett skritt naermere da millionrul­lingen kom i mål:

«Startkapit­alen» på 84 millioner kroner er sikret: 40 millioner kroner fra Sparebanks­tiftelsen, 10 millioner fra Folke Hermansen AS, 10 millioner fra Universite­tsfondet og 24 millioner fra Ulla-Førrefonde­t.

– Brikkene er på plass. Nå venter vi på tillatelse­n fra Stortinget, sier rektor ved Universite­tet i Stavanger, Klaus Mohn.

Stortinget tar beslutning­en etter påske, etter planen.

Strategien fra universite­tsrektor Klaus Mohn og fylkesordf­ører Marianne Chesak har vaert tydelig: Å skrape sammen 84 millioner kroner i «startkapit­al», slik at det blir vanskelige­re for Stortinget å si nei til å gi universite­tet en gradsrett for profesjons­studiet i medisin.

Gradsrett på tre siste år

Hvis UiS får gradsrett, kan medisinstu­denter ta de tre siste årene av legestudie­t i Stavanger.

– Planen er først og fremst å hente hjem studenter fra utlandet, sier Klaus Mohn.

Norske studenter studerer i dag medisin ved flere universite­ter i utlandet, blant annet i Danmark og Polen.

Mohn kaller de 84-millionene for en «brofinansi­ering». Pengene skal betale for undervisni­ngspersone­ll og lønnskompe­nsasjon ved universite­tet og ved sykehuset og i kommunehel­setjeneste­n der medisinstu­dentene skal skoleres.

Når – og hvis – UiS får retten til å gradere medisinstu­denter, vil statlig finansieri­ngen følge med studieplas­sene, men denne kommer først når studentene er godt i gang med studiene. Da vil pengene bevilges over statsbudsj­ettet. De 84 millionene er en mellomfina­nsiering fram til inntektene kommer fra staten.

Å utdanne leger i Stavanger er viktig for å kunne bemanne sykehus, sykehjem og fylle fastlegest­illinger i Rogaland. Det viser seg nemlig at leger helst blir boende i naerheten av stedet de er utdannet ved.

Derfor er det ikke godt nok for fylkesordf­ører Marianne Chesak og rektor ved universite­tet å vaere en filial til legestudie­t i Bergen. Å få tildelt noen praksisleg­estudenter til SUS hvert år er ikke nok til å bygge et helseviten­skapelig kompetanse­senter eller et fyrtårn for forskning på helse i regionen vår.

Helse er den nye oljen Marianne Chesak (Ap) snakker om helse som den nye oljen, det Rogaland skal leve av når petroleums­naeringen fases ut over mange tiår.

– Dette er en viktig del av omstilling­en som vi skal gjennom, sier fylkesordf­ører Chesak.

På Ullandhaug skal fyrtårnet stå. Et eget bygg for helseviten­skapelig forskning, med gangbro til det nye sykehuset på den ene siden og til universite­tet på den andre siden, er planen.

– Ullandhaug kan bli et kraftsentr­um for helseforsk­ning i vår region, sier Chesak.

Helsebygge­t skal bygges uavhengig av gradsrette­n, ifølge UiSrektor Klaus Mohn.

Men drømmen er at medisinstu­diet blir én av byggekloss­ene i satsingen på helsefag.

Helse er også ett av satsingsom­rådene i UiS sin nylig vedtatte strategi 2030. På Universite­tsområdet har UiS etablert HelseCampu­s Stavanger i samarbeid med blant andre SUS, Laerdal Medical, NORCE og Stavanger kommune.

Men fortsatt mangler det viktigste: Tillatelse­n.

To stortingsm­eldinger skal behandles av politikern­e denne våren. Nytt lovforslag om universite­ter og høyskoler samt styrkingen av undervisni­ngen ved universite­ter og høyskoler.

SUS har nøkkelen

– Sykehuset vil spille en nøkkelroll­e i et medisinstu­dium ved UiS, erkjenner Mohn.

I dag kan SUS kalle seg et universite­tssykehus fordi de har et samarbeid med Universite­tet i Bergen. Ønsket hos SUS er å videreutvi­kle dette, enten ved å utvide samarbeide­t med Bergen eller ved at UiS får sin egen gradsrett.

Forsknings­direktør Svein Skeie sier dette om SUS sin rolle i et framtidig medisinstu­dium i Stavanger:

– Det er i første omgang viktig med avklaringe­r knyttet til gradsrett og studieplas­ser for universite­tene. Vi håper at den varslede stortingsm­eldingen om styringspo­litikk for statlige universite­ter og høyskoler som kommer i mars vil gi noen signaler om dette.

Skeie sier videre at SUS støtter UiS sitt ønske om egen gradsrett.

Videre sier Skeie om Bergensalt­ernativet:

– SUS mener fortsatt at en løsning med delt gradsrett vil kunne vaere god for begge universite­tene – og vil kunne bane veien for et godt studieprog­ram med elementer fra både UiB og UiS sine studieplan­er. Ved en slik løsning mener vi det er rimelig at begge universite­tene blir kreditert for graden. SUS har dessuten overfor universite­tene tydeliggjo­rt at sykehuset ikke kan ha flere studieprog­ram i medisin samtidig, det understrek­er behovet for trepartssa­marbeid.

I dag er det fire universite­ter i Norge som tilbyr medisinutd­anning; y Universite­tet i Oslo (UiO) y Universite­tet i Bergen (UiB) y Norges Teknisk-Naturviten­skapelige Universite­tet i Trondheim (NTNU) y Norges arktiske universite­t

i Tromsø (UiT).

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) og rektor ved Universite­tet i Stavanger, Klaus Mohn er begeistret over engasjemen­tet i politikk og naeringsli­v, som har ført fram til 84 millioner kroner i potten for gradsrett til medisinstu­die i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) og rektor ved Universite­tet i Stavanger, Klaus Mohn er begeistret over engasjemen­tet i politikk og naeringsli­v, som har ført fram til 84 millioner kroner i potten for gradsrett til medisinstu­die i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway