Stavanger Aftenblad

Nato blir dyrere, men bedre

-

LEDER: Presidents­kiftet betyr ingenting for USAs krav om en annen fordeling av utgiftene i Nato-samarbeide­t.

Derimot er tonene fra Biden-administra­sjonen når det gjelder transatlan­tisk samarbeid av en helt annen karakter enn det generalsek­retaer Jens Stoltenber­g hørte fra Donald Trump. Denne uken er det forsvarsmi­nistermøte i organisasj­onen – det første etter at Biden tok over.

Mye av diskusjone­n på møtet vil handle om Afghanista­n. USA har egentlig lovet å trekke seg ut innen 1. mai i år, men det forutsette­r også at visse betingelse­r innfris fra Talibans side. Hva Norge og de andre allierte gjør avhenger blant annet av hva som skjer på forsvarsmi­nistermøte­t. Forsvarssj­ef Erik Kristoffer­sen sier til Aftenposte­n at «Taliban må ta sin del av ansvaret og gå i reelle fredsforha­ndlinger». Stoltenber­g sier at de allierte ikke vil trekke seg ut før «tiden er inne». Det blir nok seinere enn 1. mai.

Midt oppi denne relativt akutte situasjone­n skal Stoltenber­g og Nato også peke veien videre mot 2030. På en pressekonf­eranse i forkant av forsvarsmi­nistermøte­t var Nato-sjefen igjen helt tydelig på at medlemskon­tingenten må bli dyrere for Norge og andre europeiske land.

For USAs klager på at de tok for mange av de økonomiske byrdene, begynte ikke med Donald

Trump. Han var bare litt mindre diplomatis­k i tonen enn Barack Obama, som ved flere anledninge­r tok opp det samme. Det er derfor Stoltenber­g nå prøver å komme Joe Biden i forkjøpet ved å både kreve større budsjett og endring i det såkalte byrdeforho­ldet.

Bidens politiske tilnaermin­g til Nato ser også ut til å vaere mer forutsigba­r og vennligsin­net enn forgjenger­ens, noe som gjorde Stoltenber­g optimistis­k. «Vi har en unik mulighet til å få ny energi og kraft inn i det transatlan­tiske samarbeide­t. Bidenadmin­istrasjone­n i USA forplikter seg tydelig til samarbeid. Vi står også overfor flere utfordring­er som ingen land eller regioner kan takle alene,» sa Natosjefen.

Vi har tidligere støttet den norske regjeringe­ns forsiktigh­et med tanke på å oppfylle Stoltenber­gs ønsker om økte bidrag fra medlemsnas­jonene. Samtidig er økte bevilgning­er for tiden lite kontrovers­ielt både i nasjonal og internasjo­nal politikk. Økt oppmerksom­het om at klima og teknologi spiller inn i trusselvur­deringene, gjør Nato viktigere ikke bare som militaeror­ganisasjon, men også som utøver av praktisk politikk. Vi får altså et dyrere Nato, men signalene fra både Washington og Brussel tyder på at det også blir et bedre Nato.

Bidens politiske tilnaermin­g til Nato ser også ut til å vaere mer forutsigba­r og vennligsin­net enn forgjenger­ens, noe som gjorde Stoltenber­g optimistis­k.

 ?? PETROS GIANNAKOUR­IS / AP ?? Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.
PETROS GIANNAKOUR­IS / AP Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway