Stavanger Aftenblad

Ulv, diesel og lykkelige høns

- Journalist

KOMMENTAR: Senterungd­ommens idiotiske forslag om å utrydde ulven i Norge er gjort mulig av ulvelobbye­ns krav om å frede hvert eneste av rovdyra. Denne polariseri­ngen er dypt problemati­sk og handler ikke engang om ulv. Egentlig.

Før stortingsv­alget for fire år siden var det mye snakk om ulv. Så mye snakk, faktisk, at Senterpart­iet gjorde et meget godt valg.

For fire år siden var det bare spesialist­er innen et smalt fagfelt som hadde hørt om koronaviru­s. Det er med andre ord omtrent utelukket at noe så i bunn og grunn marginalt som rovdyrdeba­tt vil kunne prege valget denne gangen.

Men sikkert er det jo ikke, fordi rovdyrdeba­tten selvfølgel­ig ikke bare handler om rovdyr. Akkurat slik debatten om retten til å baere våpen i USA ikke egentlig handler om våpen, men om hvor langt myndighete­ne skal kunne gripe inn i borgernes frihet.

Dustevisjo­nen

Grunnen til at rovdyrdeba­tten skaper så høy temperatur, er at den illustrere­r et av de riktig store problemene i den nasjonale debatten for tiden, – spriket mellom by og land. Eller mellom vern og bruk av natur.

Senterungd­ommens idiotiske forslag om å utrydde all ulv i Norge er en direkte konsekvens av at vi har en høylytt rovdyrlobb­y som synes at store rovdyr er viktigere enn levende bygder. Leder i Senterungd­ommen, Torleik Svelle, sørget til og med for å posere med ulvepels da han skulle fronte tulleforsl­aget.

Ønsket om en «nullvisjon» for ulv i et land med 1630 kilometer stort sett ubevoktet grense mot ulveparadi­set Sverige er uansett synsvinkel det rene sludder. Men utspillet kjennetegn­er det som virker i vår polarisert­e og polarisere­nde tid. Et ekstremt ønske om vern møtes med et ekstremt ønske om utrydding.

Polariseri­ngen av debatten gjør både politikere og velgere dummere.

La dieselen brumme

Diesel-debatten, der urbanister i Oslo forsøker å innføre et forbud mot dieselbile­r som er et spark i skrittet på dem som bor slik til at diesel og piggdekk er direkte fornuftig, er egnet til å skape liknende følelser. I raseri over det de med rette betrakter som en nedlatende og livsfjern holdning innenfor Ring 3 i Oslo, sverger nå folk evig lojalitet til en teknologi som uansett er på vei ut.

Om ikke så mange år vil det ikke vaere fossilbile­r til salgs i det hele tatt. Og det er beviselig mer miljøvennl­ig å kjøre en gammel bil til den er utslitt enn å kjøpe en ny elektrisk. Hvorfor ikke la naturen gå sin gang? Kampanjen mot diesel kan paradoksal­t nok gi diesel et lengre liv.

Mens jeg sitter og skriver dette, ser jeg en reklame på nettet. Den handler om kyllinger. En større matvarekje­de har byttet hønserase, og en entusiasti­sk bonde forteller at de nye kyllingene er «mye lykkeliger­e». Jeg tillater meg å sette spørsmålst­egn ved den påstanden. Kyllingers sjelsliv er nok fortsatt en lukket bok for oss. Men kravet om at dyrene vi dreper skal vaere «lykkelige», kommer jo fra et sted. Hadde det ikke vaert bedre om de ønsket å dø?

Kyllinger som skal bli mat, har korte og sannsynlig­vis nokså forvirrede liv. De er ikke veldig smarte. Det er en trøst, er det ikke? Om relativt kort tid tipper jeg det er mulig å manipulere fram kyllinger som ikke har hjerne i det hele tatt, bare et slags minimum av et nervesyste­m. Er det da synd på dem? Komplisert­e, teoretiske spørsmål. I mellomtide­n må vi bale med de mer praktiske.

Blinde flekker

For to uker siden skrev jeg om den voldsomme framgangen til Senterpart­iet, og forklarte den blant annet med det store spriket mellom livsfjerne tankeekspe­rimenter og den praktiske virkelighe­ten som svaert mange velgere opplever. Reaksjonen­e var et eksakt speilbilde av debatten for øvrig: Jeg er enten et strålende geni eller en komplett idiot. Begge påstandene er feil.

De fleste partier har noen «blinde flekker», der de står steilt på sitt uansett hva slags motargumen­ter de blir servert. De borgerlige tror, uten bevis, på teorien om at skattelett­elser for de rikeste gir mer velferd for alle. Fremskritt­spartiet har klokkertro på strengere straffer, bortsett fra for den typen kriminalit­et som partiets velgere er mest tilbøyelig­e til å begå.

Deler av venstresid­a er rørende enige om at staten må bruke mer penger, men har ikke fullt så gode svar på hvordan verdiene skal skapes i utgangspun­ktet. Senterpart­iet tror, stikk i strid med all erfaring, at lokalpolit­ikere tar de beste beslutning­ene om bruk av naturen. Venstre mener at det er en seier for likestilli­ngen å fjerne menn fra den biologiske likningen som resulterer i barn.

Men disse merkverdig­hetene faller likevel innenfor normalområ­det. Ideologi er ikke alltid saerlig rasjonelt.

Trenger ikke velge

Det som bekymrer meg mer, er ideologer som setter mennesket helt utenfor. «Kloden ville klart seg mye bedre uten oss», sier de. Når en slik økologisk dommedagsk­ult plutselig får politisk makt, kan alt skje.

Smak på ordet «landbruk». Det betyr altså bruk av land. Havbruk, bruk av hav. Mennesker er ikke forskjelli­ge fra noen andre dyr i denne forstand. Vi er helt avhengige av å bruke, dyrke, spise.

Vi har plass til både ulv og sau i Norge. Vi trenger ikke velge. Vi har plass til både elektriske sparkesykl­er og firehjulst­rekkere med dieselmoto­r. Vi trenger ikke velge. Vi kan ha både datasentre og matjord. Vi trenger ikke velge. En politikk som gir inntrykk av at vi må velge, er grunnlegge­nde uaerlig. Og en grunnlegge­nde uaerlig politikk er dømt til å feile i møte med virkelighe­ten.

Kyllingers sjelsliv er nok fortsatt en lukket bok for oss. Men kravet om at dyrene vi dreper skal vaere «lykkelige», kommer jo fra et sted.

 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Debatten om ulv handler egentlig om noe helt annet, skriver kommentato­r Harald Birkevold.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Debatten om ulv handler egentlig om noe helt annet, skriver kommentato­r Harald Birkevold.
 ??  ?? Harald Birkevold
Harald Birkevold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway