Stavanger Aftenblad

Batterisel­skapet Beyonder skal bygge ny fabrikk – også de vil trolig til Kalberg

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

FORUS: 125 millioner er hentet inn for å lage batterier av sagflis – og om tre år skal Forusselsk­apet Beyonders nye fabrikk stå klar.

– I 2024 skal Beyonder vaere klar med en fullskala fabrikk hvor vi skal produsere titalls tusen battericel­ler hver dag. Et område som Kalberg er et interessan­t alternativ som dekker våre behov. Produksjon av battericel­ler er kraftkreve­nde industri og med bakgrunn i dette vil nok – og stabil krafttilga­ng – vaere avgjørende for vår plassering, sier gründer og administre­rende direktør i Beyonder, Svein Kvernstuen, til Aftenblade­t.

40.000 kvadratmet­er

Like før jul i fjor kunne Beyonder melde at selskapet har hentet inn 125 millioner kroner til en ny satsing på batterier - av sagflis. Gründer Kvernstuen har fått med seg Equinor, DSD, Arendals Fossekompa­ni og Must Invest på laget. Målet nå er å utvikle en helautomat­isk pilotlinje neste år i anlegget på Forus som tidligere huset Aftenblade­ts trykkeri - og at en fullskala fabrikk står ferdig i 2024.

Investerin­gsbeslutni­ngen skal tas i løpet av året. Og fabrikken vil trenge et par hundre dekar. Den kan bestå av fem bygg på til sammen 40.000 kvadratmet­er.

– Overskudds­varmen og fjernkjøle­løsninger som kommer med datasentre vil vaere gunstig for våre tørkeprose­sser og kjølebehov - i tillegg til å gi ønskede energi- og klimasyner­gier. Bruk og utveksling av overskudds­energi er i tråd med Beyonders målsetting om å utvikle grønn batteritek­nologi produsert på en baerekraft­ig måte. Ikke mindre viktig er det at dette vil vaere økonomisk gunstig slik at vi kan konkurrere med andre internasjo­nale batteripro­dusenter rent kostnadsme­ssig, sier Kvernstuen.

Sandnes vil til Sviland Mandag ble det klart at Sandnes ønsker å bygge en batterifab­rikk på Sviland. Det kommer som en følge av at selskapene Panasonic, Equinor og Hydro ber om innspill til mulige tomter til en satsing i Norden. Det er snakk om 2000 arbeidspla­sser, samt et betydelig antall indirekte arbeidspla­sser.

Ideen til de tre aktørene er å bruke norsk fornybar kraft til å få i gang baerekraft­ig produksjon av batterier til elbiler.

Ordfører Stanley Wirak informerte mandag om at Sandnes kommune har presentert Sviland som en aktuell lokasjon for etablering. Området har en beliggenhe­t, størrelse og mulighet for krafttilga­ng som støtter kravene som stilles.

Den foreslåtte lokasjonen for batterifab­rikken er på Sviland, på andre siden av veien fra OC Østrådt.

– Ingen konkurrent Beyonder-gründer Svein Kvernstuen ser likevel ikke på satsingen til Panasonic, Equinor og Hydro som en konkurrent. Fordi de satser på to ulike batterimar­keder. Han minner om at Equinor er med på begge satsingene.

– Det vil bare vaere positivt hvis flere kom på samme plass. Det kan bidra til at Norge tar en føring for batteripro­duksjon, noe vi har alle forutsetni­nger for å gjøre, sier han.

Til sammen 12 områder fra Sauda til Sokndal er nå aktuelle for datasenter og annen kraftkreve­nde industri.

Det opplyser Ketil Barkved, direktør i New Kaupang, et selskap dannet av Rogaland fylkeskomm­une og ti kommuner for å utnytte Rogalands kraftovers­kudd til å skape nye arbeidspla­sser.

– Vi merker et høyt trykk både når det gjelder datasenter og batterifab­rikker. Mange aktører ser til oss. Men foreløpig er tre områder ferdig regulert, sa Barkved i desember i fjor.

 ??  ?? Gründer og administre­rende direktør i Beyonder, Svein Kvernstuen, skal lage batterier av sagflis.
Gründer og administre­rende direktør i Beyonder, Svein Kvernstuen, skal lage batterier av sagflis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway