Stavanger Aftenblad

Pepper mot Ap’s Kalberg-flørt

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FYLKET: Arbeiderpa­rtiets Kalberg-flørt med Høyre og Frp får hard kritikk fra de andre posisjonsp­artiene i Rogaland.

I fylkesutva­lget brøt Ap med de andre posisjonsp­artiene Sp, KrF, Venstre og MDG og fant sammen med Høyre og Frp fra opposisjon­en.

Trioen sørget for å vedta et fellesfors­lag som går for en nesten full utbygging av Kalberg som et regionalt senter for data og kraftkreve­nde industri.

Stor vilje

– Vi lytter til råd, men høringen har vist at det i regionen er en stor vilje til å få dette til. Ja, flere kommuner er villige til å se om de kan tilbakefør­e eget areal til LNF områder for det som kan skje i Time. En slik regional dugnad har ikke jeg sett før. Men det viser hvor viktig denne saken er, sier Høyres gruppelede­r Ole Ueland til Aftenblade­t.

De tre partiene har formet et fellesfors­lag, der NK5, 787 dekar sør for Fjermestad vegen, fortsatt er inne i planen. Det vises til at dette området bare har 27 dekar dyrket jord. I stedet vil de beholde innsigelse­n på NK4, et område på 286 dekar, der 50 dekar er dyrket jord.

Betingelse­n er at andre kommuner på Nord-Jaeren bidrar med minimum 300 dekar, at de tilbakefør­er eget areal som er vedtatt til utbygginge­r til LNF, som en erstatning for areal i Time.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) erkjente at Kalberg-utbygginge­n er en krevende sak, men mente det uvanlige flertallet hadde funnet et kompromiss mellom naeringsut­vikling og jordvern.

– Feil sted

For dette sidesprang­et høstet Ap kritikk.

Kjartan Alexander Lunde (V) var enig i at verden trenger økt datasenter­kapasitet, men mente Kalberg var feil sted. Fordi det mangler en plan for å utnytte overskudds­varmen. Fordi Kverneland har et saeregent kulturland­skap, plante- og dyreliv og artsmangfo­ld. Fordi det er alternativ­e plassering­er i Rogaland som kan brukes.

– Det er lite framtidsre­ttet å legge Kalberg under betong og asfalt. Det er trist at Høyre, Ap og Frp sier ja til utbygging i dag, sa Lunde.

Fylkesvara­ordfører Arne Bergsvåg (Sp) var på samme linje.

– Skal en naering vaere grønn kan man ikke starte med å bygge ned matjord og viktige naturtyper. 80 prosent av energien blir ikke utnyttet. Hvis det investeres i interne veier, kraftlinje­r og bores 12–13 kilometer med kjølerørsy­stem til Gandsfjord­en, blir det så store investerin­ger at ingen kraft i verden kan stoppe videre utbygging i dette området i fase to og tre. Vårt ønske er å se fylket samlet, og om ti år er Rogaland 1-times fylket, sa Bergsvåg med tanke på Rogfast, Ryfast og ny E39 gir kort reisetid.

Sterke krefter og penger Partifelle­n Hanne Marte Vatnaland brukte kraftigere uttrykk.

– Datasenter og batterifab­rikker skal vi bygge i Rogaland, men ikke på matjord i Time. Her er det sterke krefter som ønsker å tjene penger. Bønder som sier nei til hundrevis av millioner. Lobbyister som desinforme­re om tusenvis av arbeidspla­sser. Det er hårreisend­e, et sant mareritt. Vi er skuffet over Ap, sa partifelle­n Hanne Marte Vatnaland.

Av samme grunn var Solveig Ege Tengesdal (KrF) opptatt av å finne andre utbyggings­områder med minst mulig arealkonfl­ikter. Hun mente en Kalbergutb­ygging ikke kan kombineres med jordvern.

– Det er flere områder som kan vaere aktuelle. Vi bør lage en egen strategi for areal- og kraftkreve­nde industri, og legge til rette for arbeidspla­sser i hele fylket, sa KrF-politikere­n.

SVs Heidi Bjerga advarte. – Skal vi bygge ned matjorda, slik at noen skal kunne produsere bitcoin? Det grønne skiftet er i ferd med å bli grått. Nedbygging av matjord og natur skaper krise. Vi trenger en nasjonal strategi før vi tar stilling, sa Bjerga med fikk påpakning for påstandene om bitcoin fra Pål Morten Borgli (Frp).

Alexander Rügert-Raustein (MDG) var også opptatt av at det finnes andre områder i fylket der utbygging er mindre konfliktfy­lt.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det planlegges utbygging av kraftkreve­nde industri i området her rundt Fagrafjell transforma­torstasjon som Statnett bygger på Kalberg nord i Time.
PÅL CHRISTENSE­N Det planlegges utbygging av kraftkreve­nde industri i området her rundt Fagrafjell transforma­torstasjon som Statnett bygger på Kalberg nord i Time.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway