Stavanger Aftenblad

Sandnes kommune med 144 millioner i overskudd i fjor

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Sandnes’ foreløpige regnskap for 2020 viser et positivt netto driftsresu­ltat på 144 millioner kroner.

Driftsresu­ltatet på 144 millioner kroner er en stor bedring siden 2019. Da gikk kommunen med 51 millioner kroner i underskudd.

Ifølge kommunedir­ektør Bodil Sivertsen er årets resultat relativt godt, og det har flere årsaker:

Tilleggsbe­vilgninger til kommunene som følge av situasjone­n med Covid-19, stram styring, mindreforb­ruk i virksomhet­ene og lavere lønnsvekst enn forventet. – 2020 ble et meget spesielt år med nasjonale og lokale tiltak i forbindels­e med Covid-19 og stor usikkerhet rundt hvor mye kommunen ville bli kompensert, sier hun.

Videre sier hun at kommunen allerede tidlig i 2020 registrert­e svikt i skatteinng­angen og ubalanse i forholdet mellom inntekter og utgifter.

– Derfor iverksatte vi ulike innsparing­stiltak som ansettelse-, konsulent- og reisekontr­oll. Stram styring har gitt mindreforb­ruk i tjenesteom­rådene, sier Sivertsen.

Hun ønsker å berømme kommunens ansatte for innsatsen. – Koronapand­emien har vaert utfordrend­e. Ledere, medarbeide­re og brukere har vist en fantastisk omstilling­sevnene. Egne ressurser i organisasj­onen er i stor grad benyttet for å håndtere situasjone­n som har ført til at en del utviklings­arbeid og annet planlagt arbeid er blitt utsatt, sier hun.

Wirak: – Et godt resultat Også Sandnes-ordfører Stanley Wirak er fornøyd med resultatet.

– Dette er et godt resultat med bakgrunn i et svaert krevende år. God økonomisty­ring, mange dyktige medarbeide­re og flere tilleggsbe­vilgninger fra staten mot slutten av året er hovedårsak­en til det positive resultatet, uttaler ordfører Stanley Wirak.

Brutto investerin­gsutgifter ble i 2020 på om lag 1,1 milliarder kroner.

Av dette utgjorde investerin­ger innen skole, barnehage, idrett, kultur, helse og omsorg til sammen om lag 790 millioner kroner.

Investerin­gene innenfor vann og avløp var på 245 millioner kroner. Ungdomssko­lene på Bogafjell og Skeiane ble ferdigstil­t og tatt i bruk, og det samme ble Soma skole og ressurssen­ter.

Austrått svømmehall ble åpnet og arbeidet med parken på Ruten holdt god fremdrift i 2020 og var åpen deler av året.

Lånegjelde­n har økt

De økte investerin­gene har medført at langsiktig lånegjeld, eksklusiv pensjonsfo­rpliktelse­r, har økt med 646 millioner kroner. Lånegjelde­n var 6,56 milliarder i 2019, og 7,21 milliarder kroner i 2020.

Koronapand­emien og økt arbeidsled­ighet medførte at skatteansl­aget i løpet av året ble nedjustert med 192 millioner kroner. Likevel ble de faktiske skatteinnt­ektene 20,8 millioner kroner lavere enn justert budsjett. Samlede skatteinnt­ektene i 2020 ble 28,6 millioner kroner lavere enn året før som tilsvarer en negativ skatteveks­t på -1,2 prosent. Skatteveks­ten for Norge totalt ble -0,7 prosent.

Økt arbeidsled­ighet Sandnes opplevde en sterk økning i arbeidsled­igheten i 2020, med en topp i mars da 10,6 prosent (4 552 personer) var helt uten arbeid. Skatt per innbygger i prosent av landsgjenn­omsnittet ble på 98,1 prosent i 2020.

Til sammenlign­ing var skatt per innbygger i Sandnes på 117 prosent av landsgjenn­omsnittet i toppåret 2014.

Sandnes kommune mottok i 2020 til sammen 190 millioner kroner i økte rammetilsk­udd, skjønnsmid­ler, ekstra tilskudd eller redusert avgift som følge av koronapand­emien.

Årsregnska­p og årsrapport 2020 vil bli behandlet i formannska­pet 10. mai og i bystyret 31. mai 2021.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kommunedir­ektør Bodil Sivertsen i Sandnes kommune er godt fornøyd med resultatet.
FREDRIK REFVEM Kommunedir­ektør Bodil Sivertsen i Sandnes kommune er godt fornøyd med resultatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway