Stavanger Aftenblad

Ja til bompenger på Ålgård-Bue fra fylkesutva­lget

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Fylkesutva­lget i Rogaland går inn for at utbygginge­n av E39 på strekninge­n Bue-Ålgård delfinansi­eres med bompenger.

– Dette er et viktig prosjekt for regionen. Med dette vedtaket vil vi vaere viktig steg naermere realiserin­g, sa Tom Kalsås (Ap) i fylkesutva­lget.

E39 Bue-Ålgård starter ved Bue i Bjerkreim kommune og avsluttes ved Bollestad, like sør for Ålgård i Gjesdal kommune.

Strekninge­n er cirka 15 km lang og det planlegges 4-felts motorvei med fartsgrens­e på 110 km/t.

Nye Veier AS har utarbeidet en bompengeut­redning som grunnlag for lokalpolit­isk behandling av finansieri­ngen: y 8 kroner blir den totale prisen for nullutslip­pskjøretøy med bombrikke, det doble for andre personbile­r. y Taksgruppe 2 (tunge kjøretøy) får ikke rabatt og må betale 60 kroner.

Før Samferdsel­sdeparteme­ntet fremmer saken for Stortinget må det fattes bindende lokalpolit­iske vedtak i berørte kommuner og fylkeskomm­uner om bompengeor­dningen.

Kommunesty­rene i Gjesdal og Bjerkreim har allerede gitt sin tilslutnin­g. Nå konfirmere­s vedtaket av Rogaland fylkeskomm­une.

Innkreving­en skal skje i begge retninger i to automatisk­e bomstasjon­er på ny E39. Det legges til grunn 15 års etterskudd­svis innkreving i hver bom, heter det i vedtaket som ble fattet med stemmene til Ap, H, Sp, KrF og V, mot stemmene til Frp, FNB, MDG og SV.

Nye Veier vurderer muligheten for å bygge et kryss ved naeringspa­rken på Skurve. Det vil kreve at det settes opp to bommer mellom Bue-Ålgård. I praksis betyr det at prisen for å kjøre mellom Bue og Ålgård i så fall blir fordelt på to bommer i stedet for én.

Garanti-krøll

Det som skaper hodepine er garantians­varet for bompengelå­net på 767 millioner kroner.

Saksgrunnl­aget fra Nye Veier forutsette­r at Rogaland fylkeskomm­uner stiller garanti for bompengepr­osjektets gjeld.

Dette ansvaret har Rogaland lenge kjempet for å bli kvitt, fordi fylket allerede har garantert over 34 milliarder kroner til statlige prosjekter – som Rogfast og Ryfast. Etter hvert er byrden blitt så stor at fylkeskomm­unene mister kredittver­dighet.

I forbindels­e med trontalede­batten 2020 ble Rogaland bønnhørt. Da fattet Stortinget et vedtak der de ber regjeringe­n fremme sak for Stortinget hvor staten overtar garantians­varet for bompengelå­n på riksvei, både på nåvaerende og framtidige prosjekter.

Regjeringe­n har enda ikke besvart dette anmodnings­vedtaket. Flertallet i Rogaland sier derfor ja til å gi garanti, men forventer at staten raskt overtar garantians­varet slik Stortinget har vedtatt.

Før utbygginge­n kan starte må blant annet Stortinget vedta finansieri­ngsopplegg­et.

Dette sa fylkespoli­tikerne Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap): – Vi i Rogaland har jobbet hardt for at staten skal overta garantians­varet for egne riksveipro­sjekter, men ønsker ikke å stoppe utviklinge­n av Bue-Ålgård med en prinsipiel­l sak.

Ole Ueland (H): – Et veldig viktig veiprosjek­t naermer seg realiserin­g. Det er behov for bedre, bredere og sikrere vei mellom Stavanger og Kristiansa­nd, og dette er et viktig delstrekk. Jeg vil berømme berørte kommuner. Det har ikke vaert problemfri­tt med finansieri­ng og trasévalg. Jeg er glad for at fylkesordf­ører sier at denne saken ikke brukes som brekkstang for å hevde prinsipper. Når alt koker ned til alt er det viktigste å få bygd veien. Vi ser fram til at gravemaski­nene etter hvert kommer i gang. Selv om det er flere potensiell­e bremser, er dette et kjempevikt­ig skritt framover.

Frode Myrhol (FNB): – Dette er en etterlengt­et vei som burde vaert på plass for flere tiår siden. På grunn av lite framsynte politikere som har vaert fastlås i litt for gammeldags tenkning. FNB kan ikke vaere med på bompenger. Dette har staten penger til.

Solveig Ege Tengesdal (KrF): – Denne saken har vi ventet på. Det er viktig å holde framdrift, dette er et ønsket prosjekt for kommunene langs veien.

Arne Bergsvåg (Sp): – Bue-Ålgård er der køen begynner å løse seg opp. Det er størst kø gjennom Ålgård, og jeg er redd for at køen blir stående som en propp hvis vi ikke får Hove-Ålgård inn i NTP (Nasjonal Transportp­lan).

Heidi Bjerga (SV): Tok til orde for 2-feltsvei med forbikjøri­ngsfelt: Hun mener det er meningsløs­t å bruke så mye penger på å bygge en 110-vei på veistrekni­ng med lavt trafikkgru­nnlag.

I likhet med FNB stemte Frp mot bompenger.

Alexander Rügert-Raustein (MDG): – Hvis vi ikke skal sette foten ned i denne saken, hvilken sak skal vi gjøre det da? Vi må ha politisk ryggrad. Vi ønsker ikke denne veien, fordi den raserer matjord og genererer trafikk og utslipp. Vi ønsker at trafikken skal falle – og da blir prosjektet underfinan­siert. Og fylkeskomm­unen risikerer å sitte med skjegget i postkassen.

Hove–Osli , side 16

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kø på E39 ved Ålgård.
PÅL CHRISTENSE­N Kø på E39 ved Ålgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway