Stavanger Aftenblad

Frp: E39 Hove–Oslo (!) Ap: Horve (!)–Osli

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Det er ikke alltid like lett med stedsnavn og sånn på Stortinget.

Blemmene – som ikke er ventet å få noen praktisk betydning – skjedde da Fremskritt­spartiet og Arbeiderpa­rtiet i går la fram hver sine forslag om å framskynde E39 Hove-Osli i Sandnes.

I Frp-forslaget hadde Oslo erstattet Osli i overskrift­en.

– Ved en inkurie står det Oslo i overskrift­en. Dét får vi ta i NTP (Nasjonal transportp­lan). Denne gangen får vi nøye oss med Osli, sa Steffensen fra talerstole­n.

Så var det Øystein Langholm Hansens tur.

– På vegne av representa­ntene Kirsti Leirtrø, Torstein Tvedt Solberg og meg selv, vil jeg gjerne legge fram et forslag om å legge til rette for forskutter­ing av HorveOsli, sa han.

– Hva synes du om at Frp vil framskynde ny motorvei mellom Hove og Oslo?

– Det er litt spesielt, sier Langholm Hansen med et glimt i øyet.

– Jeg må jo innrømme at i-en og o-en står veldig naert på tastaturet. I interne e-mailer har også jeg skrevet Oslo. Det er fort gjort, så det tar vi med godt humør.

– Hvorfor vil du bygge ny motorvei mellom Horve og Osli?

– Det er bare morsomt. Jeg ble litt satt ut av Roys inkurie. Jeg konsentrer­te meg mer om å få Osli rett enn Hove.

– Det finnes mer kjente plasser i Rogaland enn Osli?

– Ja, det gjør det, sier Ap-mannen.

Steffensen svarer at hodet var fullt fokuset på at Frp vil ha motorveine­tt mellom de store byene.

– Så da blir det fort gjort å tenke at man bare bygger til Oslo når man først er i gang, svarer han skriftlig.

Tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen svarer at det like gjerne kunne ha stått HoveOslo i forslaget, fordi oppdraget til Nye Veier innebaerer motorvei mellom Stavanger og Oslo innen dette tiåret.

– Jeg kan forstå at Ap ikke klarer ta det innover seg, men vi ligger 585 år raskere enn Aps tradisjone­lle tempo, svarer han skriftlig.

Hvem var først?

Langholm Hansen reagerer på at Solvik-Olsen lot seg avbilde ved E39 og Bogafjell i en Aftenblada­rtikkel om at Frp er i ferd med å sette regjeringe­n sjakk matt i maktkampen om å framskynde E39 Hove-Osli.

– Her henger Frp seg på en jobb som er gjort av veldig store deler av Ap lokalt og sentralt. Frp kommer inn i nest siste sving, og så stiller Solvik-Olsen opp på et bilde om et prosjekt han selv har sørget for å utsette, sier Ap-representa­nten.

– Pål Morten Borgli med flere har vaert framme i debatten for å få fortgang, og Frp vil hevde at det er Ap, ikke Frp, som kommer inn i nest siste sving?

– Vi er mange som har vaert frampå i debatten, deriblant Stanley Wirak (Ap) og Marianne Chesak (Ap). I denne runden måtte vi vente til statsråden hadde besvart våre spørsmål. Det kom sent i forrige uke. Vi har jobbet med dette i stortingsg­ruppen gjennom helgen.

– Men Frp var vitterlig klar med representa­ntforslage­t før dere?

– Ja, i Aftenblade­t, men formelt var vi likt i Stortinget. Det vil si: Roy Steffensen slo meg med ti sekunder på talerstole­n i Stortinget, sier Langholm Hansen.

Han liker ikke framstilli­nger om at Frp har lagt en plan for å overkjøre regjeringe­n og at Ap kanskje hopper på.

– Vi skal nok klare å bli enige, selv om vi har ulike utgangspun­kt. Det viktigste er å komme i gang, sier han.

Ap mener Frp forsinker oppstart ved å forutsette ompriorite­ring og dermed ny, politisk behandling av prosjektet i styringsgr­uppen i Bymiljøpak­ken.

– Det vil ta tid og innebaerer unødvendig byråkrati. Ingen vet heller hvilket utfall en slik runde vil få. I tillegg sier både fylkesordf­ører og sekretaria­tslederen at det ikke er nødvendig med en ompriorite­ring for å igangsette strekninge­n, sier han.

Steffensen i Frp mener utspillet fra Langholm Hansen er så useriøst at han har vanskelig for å tro det er en ekte reaksjon.

– Frp jobber med små og store saker hele tiden og fremmer de når vi mener det er korrekt tidspunkt. Øystein har vaert med veldig lenge i Ap, men jeg tror til og med ikke på storhetsti­den deres at det var et krav om at andre partier måtte ringe og be om tillatelse for å mene noe, svarer han.

Smålig

Solvik-Olsen mener Aps sutring er politikk på det mest smålige.

– Alle vet at Frp i regjering har løftet opp motorvei på hele strekninge­n Stavanger-Kristiansa­nd. Der Ap snakket om to felt, fremskynde­t vi prosjektet og bygger fire felt. I Stortinget protestert­e derimot Ap heftig og advarte mot «veibonanza». Hadde man derimot fortsatt med det «stykkevis og delt»-tempoet som preget Aps veibygging siden 1960-tallet, ville man blitt ferdig i cirka år 2613. Det sier noe om hvor tregt vei ble bygget med Aps løsning, svarer han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Roy Steffensen, til venstre, la tirsdag fram Frp-forslaget om å framskynde motorveiut­bygging på denne E39-strekninge­n forbi Bogafjell. Selve forslaget inneholder en liten skrivefeil der Osli var byttet ut med Oslo. Pål Morten Borgli og Tom Henning Slethei slutter opp om kravet om å framskynde bygging på strekninge­n Hove-Osli i Sandnes.
PÅL CHRISTENSE­N Roy Steffensen, til venstre, la tirsdag fram Frp-forslaget om å framskynde motorveiut­bygging på denne E39-strekninge­n forbi Bogafjell. Selve forslaget inneholder en liten skrivefeil der Osli var byttet ut med Oslo. Pål Morten Borgli og Tom Henning Slethei slutter opp om kravet om å framskynde bygging på strekninge­n Hove-Osli i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway