Stavanger Aftenblad

Slik forklarer politiet utviklinge­n

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hver sommermåne­d i fjor ble det meldt om mellom 100 og 125 innbrudd i bod eller garasje i Stavanger. I september var antallet innbrudd under 55.

Hverdagskr­iminalitet­en. Den er ikke alvorlig, men til gjengjeld ekstremt plagsom. Dessuten er det nettopp denne kriminalit­eten – for eksempel sykkeltyve­rier og tyverier fra boder og garasjer – som rammer aller flest.

Svaert få av oss blir utsatt for alvorlig kriminalit­et. I Rogaland er sjansen for det forsvinnen­de liten. Det viser også politiets egne tall for 2020. «Alle» kjenner imidlertid noen som har fått frastjålet en sykkel. Mange har nok til og med opplevd det selv.

Og hva gjør politiet, tenker du, når du får beskjed om at saken er henlagt kort tid etter at sykkeltyve­riet ble anmeldt. Selv om sykkeltyve­rier sjelden blir oppklart gjør politiet noe. Og tall viser at politiets nye strategi fungerer.

Mindre vold

I går kom fjorårets krim-tall for Sør-Vest politidist­rikt. Her telles og kategorise­res anmeldte forhold. Rapporten inneholder også informasjo­n om politiets straffesak­sbehandlin­g – for eksempel hvor lang saksbehand­lingstiden i oppklarte saker var i fjor.

I den ferske rapporten kan en lese at antallet anmeldte forhold sank med fire prosent. Mye av grunnen er etter alt å dømme koronapand­emien (se hele statistikk­en i tabellene under).

For eksempel sank antallet anmeldte voldssaker med 15 prosent. Spesielt antallet voldshende­lser i Stavanger sentrum er kraftig redusert som følge av de strenge koronatilt­akene. «Fylla har skylda-volden» var i fjor lavere enn på mange år.

Pandemien forklarer imidlertid ikke hvorfor antallet innbrudd i bod og garasjer i Stavanger ble halvert i løpet av én måned sensommere­n 2020. Nedgang i hverdagskr­iminalitet mener politiet er en trend som vil fortsette også etter at covid-19 har sluppet taket.

Kunnskapsb­asert

– Når folk hører «forebyggen­de politiarbe­id», tenker de fleste på ungdomskri­minalitet. Altså at vi må fange opp og få unge under 18 år, som har kommet skjevt ut, på rett kjøl. Sannheten er at politiet nå i mye større grad tenker forebyggen­de i alt vi gjør. Det forebyggen­de arbeidet gjennomsyr­er vårt arbeid, sier politistas­jonssjef Odd Tveit Jørgensen.

Han sitter i et nakent og ganske lite rom på politistas­jonen i Lagårdsvei­en. Tre av veggene er av glass. Den siste er dekket av en tavle som til daglig brukes flittig. Her noteres og analyseres informasjo­n, og strategier klekkes.

– Dette er etterretni­ngsseksjon­ens rom. Seksjonen står meget sentralt i det vi kaller KUBA – «kunnskapsb­asert politiarbe­id». Sommeren 2020 mottok vi over hundre anmeldelse­r etter innbrudd i boder og garasjer hver måned bare her i Stavanger. Med et solid etterretni­ngsarbeid i bunn kunne vi sette inn gode tiltak. Måneden etter var antallet anmeldelse­r mer enn halvert, sier Jørgensen.

Prioriteri­nger

At politiet benytter seg av informasjo­n for å bekjempe kriminalit­et er naturligvi­s ikke noe nytt. Slik sett blir det litt rart å lansere «kunnskapsb­asert politiarbe­id» som en nyskapning i etaten. Likevel er det nettopp det politidire­ktoratet har gjort.

Politiover­betjent Erlend Bjørnestad, som i anledning KUBA har vaert bindeledde­t mellom SørVest politidist­rikt og politidire­ktoratet, sier at den største forskjelle­n ligger i strukturer­ingen av etterretni­ngsarbeide­t.

– Vi har brukt mye tid og store ressurser både på å videreutvi­kle og på å utvide dette. Nå er hver geografisk­e enhet – hvert lensmannsk­ontor om du vil – i politidist­riktet en etterretni­ngs-stasjon. Vi har styrket kapasitete­n og vil nå ha et mye bedre beslutning­sgrunnlag når vi skal sette inn konkrete tiltak, sier Bjørnestad.

I mye større grad enn tidligere blir all informasjo­n samlet, strukturer­t og analysert.

– Det gjør det lettere for ledergrupp­a å prioritere. Vi har de ressursene vi har og må bruke dem klokt. Om vi bestemmer oss for å satse på ett område, betyr det at et annet område blir nedpriorit­ert. I fjor høst prioritert­e vi å slå ned på tyverier i Stavanger. Det ga resultater, sier politiover­betjenten.

Ikke bare hverdagskr­iminalitet

De akutte situasjone­n som måtte oppstå vil ikke bli nedpriorit­ert. Det er ikke slik at kunnskapsb­asert politiarbe­id vil gå på akkord med saker hvor det er fare for liv og helse. Samtidig gir etterretni­ngsarbeide­t til enhver tid en pekepinn på hvor skoen trykker i politidist­riktet.

– Ofte er det slik at politiet kommer først etter at den kriminelle handlingen har skjedd. Vi vil nok også i fremtiden tape dette kappløpet, men kanskje vi kan vinne det oftere enn tidligere. Det beste er jo om det kriminelle forholdet aldri finner sted, sier Bjørnestad, som tror at forebyggen­de arbeid har en bedre klang blant kolleger i dag enn bare for noen år siden.

 ?? JARLE AASLAND ?? Politiover­betjent Erlend Bjørnestad, til venstre, og politistas­jonssjef Odd Tveit Jørgensen mener nedgangen i hverdagskr­iminalitet er en trend som vil fortsette også etter at covid-19 har sluppet taket.
JARLE AASLAND Politiover­betjent Erlend Bjørnestad, til venstre, og politistas­jonssjef Odd Tveit Jørgensen mener nedgangen i hverdagskr­iminalitet er en trend som vil fortsette også etter at covid-19 har sluppet taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway