Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn

-

rier om barneverns­barn som har vaert gjenstand for politioppd­rag.

– Det er vanskelig å skille mellom å vaere politiker og far når man leser denne dokumentas­jon. Det er veldig sjokkerend­e, og det gjør vondt å lese, sier Eide.

SVs medlem i justiskomi­teen reagerer også på det høye antallet bistandsop­pdrag Aftenblade­t har avdekket for 2019. Petter Eide ser et stort behov for å rydde opp i maktbruken politiet utøver mot barn, spesielt barn som skal ivaretas av barneverne­t.

SV vil mest sannsynlig fremme et forslag i Stortinget. Forslaget vil kunne ta for seg flere temaer: y Krav til loggføring og statistikk om politioppd­rag i barneverns­saker. y Regulering og mulig forbud mot bruk av tvangsmidl­er som spyttmaske, håndjern og bodycuff mot barn. y Forbud mot bevaepning ved

barneverns­saker. y Tydeliggjø­ring av prosedyrer for politioppd­rag i barneverns­saker. y Eventuelt etablering av tilsynsord­ning for oppdrag der politiet utøver makt og tvang mot barneverns­barn.

Menneskere­ttslig vurdering

I første omgang sender også Eide spørsmål til justismini­ster Maeland. Dette for å få en formell bekreftels­e på tallene Aftenblade­t har opplyst om. Den tidligere lederen av Amnesty Internatio­nal har også opprettet et samarbeid med Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM). Ønsket er å få en menneskere­ttslig og faglig vurdering av maktbruk og spesielt tvangsmidl­er mot barn.

– Vi skal ikke ha det sånn i Norge at det kommer politifolk og legger barn i gulvet og trer på dem håndjern, sier Eide.

– Det vil kun ha negativ effekt for de barnas mulighet til å utvikle seg og integreres i samfunnet. Det er kun skadelig.

– Hva vil du gjøre dersom Politidire­ktoratet ikke vil prioritere å få en oversikt over maktbruken mot barn?

– Hvis politiet viser uvillighet til å lage en oversikt over maktbruken mot barn i de ulike politidist­riktene, forhindrer det både kontrollop­pgaven til Sivilombud­smannen og kontrollop­pgaven til Stortinget. Og sånn vil vi ikke ha det. Spesielt når det gjelder maktbruk er det helt avgjørende at Stortinget har kontroll over hvordan politiet anvender den, sier Eide.

– De er allerede sviktet

Det som opprører stortingsp­olitikeren mest, er tanken på barna maktbruken går utover.

– Dette er barn som allerede er sviktet. De fleste er født inn i familier som har dårlig omsorgsevn­e. De kan ha vaert utsatt for rus og vold og overgrep. Mange er sviktet helt fra fødselen, sier han.

– Derfor må vi må lage et system som begrenser bruk av bistand fra politiet, og som begrenser bruk av makt fra politiet, mener SVs justispoli­tiker Petter Eide.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway