Stavanger Aftenblad

Justispoli­tikere krever oversikt

- Tove M.E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

REAKSJONER: Aftenblade­ts avsløring av at politiet utførte 2800 oppdrag for barneverne­t på ett år, vekker sterke reaksjoner på Stortinget. Flere medlemmer justiskomi­teen ber regjeringe­n om oversikt over maktbruken.

Det er allerede klart at justismini­ster Monica Maeland vil måtte svare for om regjeringe­n akter å gjøre noe med at politiet åtte ganger daglig i gjennomsni­tt har et oppdrag knyttet til et barneverns­barn.

Neste uke behandler Stortinget regjeringe­ns politimeld­ing. Den er på 74 tettskrevn­e sider. Barneverne­t er nevnt én gang. Klemt inne i en to siders oppramsing av hva «regjeringe­n vil», står følende: «Styrke samarbeide­t mellom politi, barnevern og skole».

Inntil Aftenblade­ts avsløring fredag av hvor mange oppdrag politiet i Norge utfører i tilknytnin­g til barneverne­t, var dette et ikke-tema på Stortinget.

Men siden helgen har flere overrasked­e stortingsp­olitikere satt seg ned og skrevet formelle spørsmål til regjeringe­n.

Både lederen av justiskomi­teen, Lene Vågslid (Ap), og medlemmene Jenny Klinge (Sp) og Petter Eide (SV) engasjerer seg nå i saken.

Vågslid (Ap): – Alvorlige funn – Dette er alvorlige funn, og tallene er overrasken­de høye. Det er åpenbart at det trengs bedre dokumentas­jon, etterprøvb­arhet og kontroll, skriver komitélede­r Lene Vågslid i en e-post til Aftenblade­t.

Arbeiderpa­rti-politikere­n deler bekymringe­ne barneombud Inga Bejer Engh kom med i Aftenblade­t mandag. Politidire­ktør Benedicte Bjørnland sa til Aftenblade­t fredag at hun ikke ville prioritere å få oversikt over antall oppdrag politiet utfører for barneverne­t. Lederen av Stortinget­s justiskomi­té mener en slik oversikt må på plass.

– Jeg vil derfor ta dette opp med justismini­steren og spørre henne hvem som tar ansvaret, og hvordan hun vil koordinere dette med barneminis­teren, skriver Vågslid.

Hun mener Monica Maeland bør rekke å svare før behandling­en av politimeld­ingen tirsdag i neste uke. Er svaret «dårlig», vil Ap vurdere å fremme et forslag i forbindels­e med meldingen.

Der vil Ap eventuelt be regjeringe­n «sørge for å få på plass bedre kontroll og oversikt over bruk av politimakt i barneverne­t».

– Generelt er jeg bekymret for at politiet brukes mer innen både psykiatri og barnevern. Begge steder vet vi at det også er betydelige bemannings­utfordring­er, skriver Aps justispoli­tiker.

Klinge (Sp): – Må ha kontroll Jenny Klinge (Sp) berømmer Aftenblade­t for å ha laget den første statistikk­en om politioppd­rag mot barneverns­barn. Men også hun mener myndighete­ne må ha kontroll på dette. Politidire­ktør Bjørnland uttalte fredag at politidist­riktenes loggføring­ssystem er gammeldags, og at det må gjøres manuelle søk for å ta ut statistikk­en. Det er dette Aftenblade­t gjennom en innsynspro­sess fikk de tolv politidist­riktene til å gjøre.

– Politidire­ktoratet bør kunne finne en måte å få oversikt på som er overkommel­ig for etaten. Det er til både barnas og politiets beste om vi har kontroll på om bruken av politi har gått for langt eller ikke. Er omfanget for høyt, vil vi kunne gjøre grep for å få det ned, sier Klinge.

Sendte spørsmål

Mandag sendte hun dette spørsmålet til justismini­ster Monica

Maeland: «Mener statsråden at regjeringe­n har oversikt over de ulike etatenes maktbruk i barneverns­saker, både regelverk og praksis, eller mener statsråden at det er nødvendig med en utredning av dette med mål om å finne forslag til forbedring­er som kan hindre uforholdsm­essig maktbruk fra involverte etater og unødvendig inngripen fra politiets side framover?»

Klinge mener for øvrig at noen ungdommer med en vanskelig oppvekst kan ha godt av mer kontakt med politiet, ikke mindre.

– Norsk politi er jevnt over veldig dyktige og gode voksenpers­oner. Men det vet jo ikke nødvendigv­is disse ungdommene. Politiet kan derfor med fordel bruke mer tid sammen med ungdommer som har et negativt syn på politiet. Det kan bygge tillit og forebygge problemati­ske situasjone­r, sier Klinge.

– Sjokkerend­e og vond lesning SVs Petter Eide reagere sterkt da han leste Aftenblade­ts 100 histo

 ?? HEIKO JUNGE, NTB ?? Mandag sendte Jenny Klinge (Sp) dette spørsmålet til justismini­ster Monica Maeland: «Mener statsråden at regjeringe­n har oversikt over de ulike etatenes maktbruk i barneverns­saker, både regelverk og praksis, eller mener statsråden at det er nødvendig med en utredning av dette med mål om å finne forslag til forbedring­er som kan hindre uforholdsm­essig maktbruk fra involverte etater og unødvendig inngripen fra politiets side framover?»
HEIKO JUNGE, NTB Mandag sendte Jenny Klinge (Sp) dette spørsmålet til justismini­ster Monica Maeland: «Mener statsråden at regjeringe­n har oversikt over de ulike etatenes maktbruk i barneverns­saker, både regelverk og praksis, eller mener statsråden at det er nødvendig med en utredning av dette med mål om å finne forslag til forbedring­er som kan hindre uforholdsm­essig maktbruk fra involverte etater og unødvendig inngripen fra politiets side framover?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway