Stavanger Aftenblad

Kan vaksinere 1000 daglig på ny ungdomssko­le som ikke er åpnet

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

VAKSINE: Det er tidenes største fellespros­jekt for Klepp og Time. Nå blir den nye ungdomssko­len i grenseland­et åpnet før den er ferdig som ny stasjon for massevaksi­nering i de to kommunene.

– Det skal ikke stå på oss. Alt avhenger av hvor mange vaksinedos­er vi får tilført, lyder det offensivt fra en delegasjon fra administra­sjonen i Klepp og Time.

De er på befaring på Vardheia ungdomssko­le før kommunedir­ektør Trygve Apeland skal informere politikern­e i Time om en sak de to kommunen har jobbet hardt for å få i boks.

– Det har vaert viktig for oss å starte massevaksi­nering uten å stenge idrettshal­ler, og det skal vi klare, lyder det blidt fra Apeland.

Inne i det som blir en ny storstue for bygdene ved innkjøring­en til Bryne, gjøres alt klart for å rulle ut sportsgulv­et i en ny idrettshal­l. Like ved kommer det også en ny turnhall. Til sammen kan et areal på 3350 kvadratmet­er bli tatt i bruk for en svaer massevaksi­nering.

1172 er vaksinert

Status mandag var at 559 personer i Klepp og 613 personer i Time har fått den første dosen med vaksine. Det dreier seg om alle som bor på sykehjem, personer som er eldre enn 65 år og ellers personer som er i risikosone­n. Alle blir innkalt gjennom sin fastlege.

Nå gjenstår den største gruppen – de fra 65 til 18 år. De vil ikke bli personlig innkalt, men vil få beskjed via kommunens nettsider og annonser når de kan få sin vaksine. Håpet – og planen – er at det skal skje med en enorm kapasitet.

Kan rigge raskt opp Folkehelse­institutte­t har utfordret Klepp og Time til å lage en plan for å kunne vaksinere 5000 innbyggere på to uker.

– Vi har rigget oss for mer enn det. Planen vår er dynamisk. Men her skal vi klare 1000 til dagen, hvis vi får anledning til det, lover Wendy Karin Finnerud og Brit Ellinor Scott, kommunalsj­efene for helse i henholdsvi­s Klepp og Time.

De har høstet god erfaring med den felles koronalege­vakten som er lokalisert på Kleppe og som betjenter både Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå. Der har de hittil testet 77.200 personer, og enkelte dager har nesten 1000 blitt testet.

Fullt kjør etter påske

Nå har de to kommunene etablert et opplegg som kan involvere opp til 50 medarbeide­re på de mest hektiske dagene. Pensjonert­e sykepleier­e, pensjonert­e leger, studenter og andre frivillige stiller til innsats.

Signalet er at store mengder vaksiner blir tilgjengel­ig rett etter påske, og at alle innbyggere skal vaere vaksinert til sommeren.

– Da har vi tatt hverdagen vår tilbake igjen, sier Wendy Finnerud, og får mange smil tilbake fra resten av gjengen.

Rundt dem er det full byggeaktiv­itet. Naer 60 personer jobber med ulike fagområder, men felles for de fleste, er at de naermer seg fullført oppdrag. Til påske skal den nye ungdomssko­len stort sett vaere ferdig både ute og inne, og kunne tas i bruk til massevaksi­neringen på timeplanen.

Det blir ikke åpnet for omvisning, men folk vil få et godt inntrykk av den nye skolen gjennom inngangspa­rtiet, der den nye store flotte aulaen ligger like ved kantinen og gjennom de nye idrettshal­lene.

Det hører med at byggingen av skolen til 450 millioner kroner med moms har gått helt etter planen.

– Ja, vi har holdt både byggetid og pris, nikker Mari Bryne, kommunens prosjektle­der og Espen Woldstad, Jaerentrep­renørs prosjektle­der.

Det eneste tillegget var at politikern­e underveis la inn en ekstra etterlengt­et turnhall, men også det var et fellespros­jekt mellom to kommuner.

 ?? GEIR SVEEN ?? Planen er at alle innbyggere i Time og Klepp er vaksinert til sommeren. -Da har vi tatt hverdagen vår tilbake igjen, sier helsesjefe­ne i de to kommunene, Wendy Karin Finnerud, til venstre og Britt Ellinor Scott, her i vaksinesta­sjonen, den nye idrettshal­len med turnhall som bygges ved Bryne.
GEIR SVEEN Planen er at alle innbyggere i Time og Klepp er vaksinert til sommeren. -Da har vi tatt hverdagen vår tilbake igjen, sier helsesjefe­ne i de to kommunene, Wendy Karin Finnerud, til venstre og Britt Ellinor Scott, her i vaksinesta­sjonen, den nye idrettshal­len med turnhall som bygges ved Bryne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway