Stavanger Aftenblad

– Som ventet, sier smittevern­overlege

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@ Aftenblade­t.no

SUS: Flere medarbeide­re ved Stavanger universite­tssjukehus har vaert hjemme fra jobb på grunn av bivirkning­er etter andre vaksinedos­e.

– Det er forventet sterkere bivirkning­er etter andre vaksinedos­e. Flere har vaert hjemme, de fleste en dag, men noen lenger også. Det er normalt, da vaksinene skal stimulere immunforsv­aret, sier smittevern­overlege Lars Kåre Kleppe.

Han forteller at bivirkning­ene gir en influensal­ignende følelse med vondt i kroppen, tretthet, hodepine og slapphet. Noen har også fått feber.

– Vi var forberedt på at det ville skje og derfor vaksineres helseperso­nell fra ulike avdelinger parallelt, slik at ikke en avdeling skal bli saerlig berørt av at mange medarbeide­re er hjemme. Vaksinerin­gen har vaert spredt over flere dager, og sykefravae­ret har vaert fordelt på vakter.

Hittil har 28 prosent av de 100 som har fått andre dose av vaksinen hatt fravaer fra jobb ved akuttmotta­ket og rundt 30 prosent ved intensivav­delingen, som tilsvarer 19 av 62 ansatte. Vaksinasjo­n med dose to foregår fortsatt ved intensivav­delingen.

Går ikke utover driften

Kleppe viser til en studie på Pfizer og BioNTech vaksinen, som 1200 medarbeide­re på sykehuset har fått første dose av. Studien viser at det forventes at rundt halvparten av alle vaksinerte i alderen 16–55 år får hodepine og tretthet. 16 prosent av denne gruppen får også feber.

– For de aller fleste varer disse bivirkning­ene imellom en til tre dager. Det ser ut til at bivirkning­ene er større hos de yngre enn de eldste. Derfor har vi ikke sett så tydelige bivirkning­er til nå, da det hovedsakel­ig er sykehjemsb­eboere som har fått vaksinen.

Kleppe forteller at sykehuset har måttet hente inn personell til ekstravakt­er de siste dagene, men at vaksinerin­gen ikke har gått utover sykehusdri­ften.

Fra svenske medier er det rapportert at 100 av 400 vaksinerte helseperso­nell ved to sykehus har fått bivirkning­er etter å ha fått første dose av koronavaks­inen fra AstraZenec­a, og at flere måtte holde seg hjemme fra jobb.

Alle symptomene er kjente bivirkning­er for AstraZenec­a-vaksinen, men ut fra hva vi vet fra mediene er det noe høyere andel av de vaksinerte som har fått disse bivirkning­ene enn det som er forventet basert på studiedata­ene, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelse­institutte­t i en pressemeld­ing.

300.000

Fram til 15. februar er det satt litt over 300.000 doser med koronavaks­ine, viser oppdaterte tall fra Nasjonalt vaksinasjo­nsregister SYSVAK.

Totalt 302.201 koronavaks­inedoser er gitt, og 70.339 fullvaksin­erte mot covid-19.

 ??  ?? Smittevern­overlegene på Stavanger universite­tssjukehus, Lars Kåre Kleppe, til venstre, og Jon Sundal. Sundal var første medarbeide­r på sykehuset som fikk covid-19-vaksinen. Han opplevde få bivirkning­er.
Smittevern­overlegene på Stavanger universite­tssjukehus, Lars Kåre Kleppe, til venstre, og Jon Sundal. Sundal var første medarbeide­r på sykehuset som fikk covid-19-vaksinen. Han opplevde få bivirkning­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway