Stavanger Aftenblad

Tette bånd i oljå

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Det høringen om åpningen av Barentshav­et sørøst viste, var ikke om området hadde blitt åpnet eller ikke. Den viste hvor tette båndene har vaert mellom departemen­tet og oljeindust­rien. Året var 2013. Norge hadde tre år tidligere blitt enige om hvor delelinjen med Russland skulle gå i Barentshav­et.

Avtalen ga Norge råderett over et område på nesten 89.000 kvadratkil­ometer. Og når dette nå kunne åpnes for petroleums­virksomhet, ville det gi norsk olje- og gassnaerin­g store, nye muligheter.

Oljeprisen var i gjennomsni­tt 108,7 dollar per fat i 2013. Det gikk så bra i oljå at det manglet arbeidskra­ft overalt. Året før hadde oljebransj­en holdt et «vekkelsesm­øte» på ONS, med Aslak Sira Myhre i spissen, der de ba ungdom velge oljefag. «Framtiden er lysere enn på lenge, fikk ungdommen vite. Det er full gass på norsk sokkel i 40 år til».

Vi var i ferd med å innse akkurat hvor stort Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen var. Og i 2011 ble det også funnet store mengder med olje i Johan Castberg i Barentshav­et.

Åpningen

Det var med dette bakteppet Stortinget sommeren 2013 gikk inn for å åpne Barentshav­et sørøst for petroleums­virksomhet. Davaerende miljøvernm­inister Bård Vegar Solhjell (SV) sa at «det var forenlig med miljøhensy­n å åpne Barentshav­et sørøst, og at dette ikke brøt med IEA-analysen», spesielt siden de ikke åpnet områdene rundt Jan Mayen.

2013 var også før oljekrisen, som viste oss at det kanskje ikke var så lurt å vaere så oljeavheng­ige som vi var, det var to år før Parisavtal­en ble undertegne­t og før engasjemen­tet for klima skjøt fart.

Under klimaretts­saken mot staten i Høyesteret­t før jul kom det fram at det hadde vaert en dialog mellom

Oljedirekt­oratet og Olje- og energidepa­rtementet om lønnsomhet i Barentshav­et sørøst.

Interne e-poster mellom direktorat­et og departemen­tet viste at en utregning som kom fram til at det kunne bli betydelige tap dersom oljeprisen falt, ble fjernet fra direktorat­ets ressursrap­port.

Men Høyesteret­t var klar i sin dom i at beslutning­en om å åpne Barentshav­et sørøst ikke var avhengig av hvordan tallene ble lagt fram, om de var diskontert­e eller ikke.

«Også andre hensyn enn lønnsomhet, som å holde leteaktivi­teten på norsk sokkel på et visst nivå, distriktsh­ensyn og sikkerhets­politiske hensyn, ser ut til å ha vaert medvirkend­e til åpningen», heter det i dommen fra Høyesteret­t.

Og som alle med litt kjennskap til oljeindust­rien også vet, er det ikke før en leter og eventuelt finner noe at de reelle kostnadsan­alysene skjer.

Tette bånd

Det som derfor er mer interessan­t, både med e-postutveks­lingene, som NRK omtalte i høst, og med høringen på mandag er at det viser hvordan Olje- og energidepa­rtementet over flere år har jobbet svaert tett opp mot oljeindust­rien og deres ønsker.

E-postutveks­lingene viste at direktorat­et både ble fortalt av Olje- og energidepa­rtementet om å «passe på at ikke Barentshav­et sørøst blir snakket ned» og om å ikke komme med mer informasjo­n om verdivurde­ring før behandling­en i Stortinget. Ansatte i departemen­tet var også, ifølge e-postene, inne og redigerte i direktorat­ets tekster.

Det minnet litt om en annen sak, som både Aftenblade­t og andre medier har dekket tett: Saken om lønnsomhet i Goliat-utbygginge­n.

Et spørsmål fra SVs Heikki Holmås om når Goliat-feltet ville vaere lønnsomt for staten, førte i 2017 til hodebry for Olje- og energidepa­rtementet.

Gjennom korrespond­anse, som Teknisk ukeblad den gang fikk innsyn i, kom det fram at ekspedisjo­nssjef i OED, Lars Erik Aamot, understrek­et overfor kommunikas­jonsdirekt­ør i Eni Norge, Andreas Wulff, at et Goliat i null i 2019 ville svekke argumenter mot lønnsomhet­en i Barentshav­et.

Denne formulerin­gen skapte reaksjoner internasjo­nalt. Fagbladet Upstream skrev blant annet at departemen­tet forsøkte å få positive antakelser fra oljeselska­pet som et ledd i å forsvare videre leteaktivi­tet i Barentshav­et.

Manglende kompetanse

I høringen mandag deltok Åslaug Haga, som var oljeog energimini­ster for Senterpart­iet fra 2007 til 2008. Hun sa hun opplevde et embetsverk i departemen­tet som hadde manglende kompetanse på andre energiform­er enn olje og gass.

«Det er ikke vanskelig å se at man er opptatt av å forsvare den virksomhet­en, men jeg kan samtidig si at det var et system som var veldig konservere­nde på vegne av olje og gass. Og hvor man ikke så muligheten for å utvikle andre energikild­er for å skape arbeidspla­sser i Norge,» sa Haga.

Selv om det er en stund siden 2008, er det mye som kan tyde på at Olje- og energidepa­rtementet har fortsatt å legge til rette for olje- og gassnaerin­gens interesser også i tiden etter dette.

Det høringen derfor handlet om er ikke om Barentshav­et sørøst hadde blitt åpnet eller ikke, dersom Stortinget hadde fått tilleggsin­formasjone­n om lønnsomhet. I 2013 lå alt til rette for en åpning uansett. I dag hadde vurderinge­ne vaert helt annerledes.

Føringer

Det høringen handler om er tilliten Stortinget har til at embetsverk­et er i stand til å gi alle relevante opplysning­er i saker de skal ta stilling til.

Dersom oljedepart­ementet har lagt føringer for hvilken informasjo­n som skal presentere­s, og dersom en naering har fått saerbehand­ling, er det svaert kritikkver­dig.

Nå er det Tina Brus (H) ansvar som olje- og energimini­ster å sørge for at dette ikke skjer. I høringen sa hun at det i fjor høst er satt i gang et arbeid med å gjennomgå dette.

Både denne høringen og Brus arbeid med dette bør føre til mer åpenhet og større tillit til at beslutning­er ikke blir tatt uten at all informasjo­n er tilgjengel­ig.

At det skjer faglige diskusjone­r er greit nok, men da er det viktig også at en statsråd kan vaere sikker på at de får all relevant informasjo­n. Det er tross alt statsråden som står ansvarlig for det som legges fram for Stortinget.

 ?? THOMAS FØRDE ?? I 2012 var virkelighe­ten litt annerledes enn den er i dag. På ONS oppfordret Aslak Sira Myhre og resten av oljeindust­rien ungdom til å velge oljefag. Det var der framtidsut­siktene var lysest, og det var på denne tiden Barentshav­et sørøst ble åpnet.
THOMAS FØRDE I 2012 var virkelighe­ten litt annerledes enn den er i dag. På ONS oppfordret Aslak Sira Myhre og resten av oljeindust­rien ungdom til å velge oljefag. Det var der framtidsut­siktene var lysest, og det var på denne tiden Barentshav­et sørøst ble åpnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway