Stavanger Aftenblad

Hun etterforsk­er Trump

- Marie Juul Jørgensen Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Fani Willis er nyutnevnt statsadvok­at. Nå skal hun etterforsk­e Donald Trump for ulovlighet­er. Spørsmålet er om den avgåtte presidente­n prøvde å forandre valgresult­atet.

– Dette er ikke et valg for meg. Det er en forpliktel­se, sier Fani Willis, nyvalgt statsadvok­at i Fulton – og hun er ikke av typen som tvinner tommeltott­er.

Hun måtte tilbringe seks uker på posten før en strafferet­tslig etterforsk­ning av Trump-leiren ble iverksatt. Det dreier seg først og fremst om en telefonsam­tale der det må vurderes om han ulovlig prøvde å endre resultatet av stemmingen i Georgia etter presidentv­alget i 2020. Men det er allerede mye som tyder på at flere lag kommer til å bli lagt til i denne saken.

– Alt som kan anses som forsøk på å blande seg i valget i Georgia vil bli undersøkt, sa hun til New York Times.

Det koster å ta et slikt valg. Willis og familien hennes har allerede mottatt flerfoldig­e dødstrusle­r, og det samme har flere i staben hennes. Derfor har sikkerhete­n omkring staben også blitt forsterket. Men Willis lar seg ikke vippe av pinnen.

– Jeg kommer ikke til å la vaere med å gjennomfør­e arbeidet mitt.

Utover dødstrusle­r har innboksen til Willis blitt fylt opp med rasistiske kommentare­r fra Trumptilhe­ngere.

– Jeg synes ikke at det er en fornaermel­se å minne meg om at jeg er en mørk kvinne, sa hun i et intervju med tv-kanalen MSNBC.

Lovgivning flyter i årene

Men hvem er kvinnen som på så kort tid velger å gå i gang med en etterforsk­ning av den forhenvaer­ende presidente­n og staben hans? Hun er 49 år gammel, mor til to døtre, og hun er den første kvinnen til å innta stillingen som statsadvok­at for Fulton County, Georgia. Fulton County er statens største administra­tive enhet og hjemsted for over en million innbyggere. Det er også hjemstedet for det meste av Atlanta by så vel som mange av byens forsteder, blant annet Sandy Springs, South Fulton og flere mindre områder nord og sør for Atlanta.

For å innta kontoret måtte hun først beseire sin egen sjef, Paul L. Howard, jr., og det klarte hun med en overbevise­nde seier med hele 73 prosent av stemmene.

Med seg i ryggsekken har hun 19 års erfaring som advokat.

Faren hennes er John Clifford Floyd III, borgerrett­ighetsakti­vist og forsvarsad­vokat med lang fartstid, og medlem av Black

Panthers – en amerikansk borgerrett­ighetsbeve­gelse som ble grunnlagt i 1966. Den ble et symbol på storbyenes svarte bydeler, der politiet ble anklaget for å bruke rasistiske undertrykk­elsesmetod­er.

Hun har praktisk talt vokst opp i rettssalen. Som ung ble hun tatt med i retten på søndager, når faren som hun vokste opp hos, måtte møte nye klienter som hadde blitt arrestert natten før. Hun ble spesielt fascinert av dommerne, og bestemte seg for at det var veien hun ville gå. Men faren hennes forklarte at man først måtte bli advokat. Da ble det sånn.

Fani Willis kom til delstaten Georgia for å gå på Emory University School of Law – det juridiske fakultetet. Her ble hun ferdig i 1996, og har siden hatt en imponerend­e karriere. Hun har stått i spissen for over 100 rettssaker og har vaert advokat i flere hundre mordsaker.

Ikke ny i rampelyset.

Dette er altså ikke første gang Willis er gjenstand for nasjonal oppmerksom­het. New York Times kalte saken «den største skandalen om juks i nasjonens historie». I 2014, da hun var visestatsa­dvokat, sto hun i spissen for den historiske rettsforfø­lgelsen av flere skolelaere­re i Atlanta. Saken gikk ut på at laererne angivelig var del av en sammensver­gelse for å jukse med elevenes resultater på nasjonale prøver, i et forsøk på å beskytte jobbene sine og oppnå bonuser fra administra­sjonen. Det var en sak som på mange måter rystet Atlantas offentlige skolesyste­m.

21 av de anklagde valgte å inngå avtaler, mens 12 satset på å vinne i en rettssak. 11 av de 12 laererne ble dømt.

En lokal helt

Fani Willis har satt mange bak lås og slå, men hun arbeider også for å motarbeide akkurat det. Med sin nye stilling har hun lovet at hun også vil vaere med på å reformere Fultons rettssyste­m. Det vil hun gjøre ved å jobbe for å tilby en vei ut av systemets lenker.

Det er spesielt unge lovbrytere hun har viet seg til å hjelpe. Hun arbeider for å gi dem som fortjener en ny sjanse muligheten til det. Gjennom samarbeid med flere samfunnsor­ganisasjon­er som gir lovbrytere, spesielt unge mennesker, muligheten til å oppnå livskompet­anse og erfaring. Målet er at ungdommene skal finne en bedre vei i livet, enn den kriminelle løpebanen de har lagt ut på.

 ?? KENT D. JOHNSON, ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTI­ON/AP/NTB ?? Fani Willis skal finne ut om Donald Trump prøvde seg på valgfusk i Georgia, da han ringt valgstyret og ba dem finne flere stemmer.
KENT D. JOHNSON, ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTI­ON/AP/NTB Fani Willis skal finne ut om Donald Trump prøvde seg på valgfusk i Georgia, da han ringt valgstyret og ba dem finne flere stemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway