Stavanger Aftenblad

Korona-antistoffe­r i ni måneder

- NTB

KORONA: Flertallet av dem som har vaert koronasmit­tet, har beskyttend­e antistoffe­r i kroppen i minst ni måneder etter å ha fått påvist smitten, viser en svensk studie.

Risikoen for å bli smittet på nytt viste seg dessuten å vaere ekstremt lav, melder SVT. Danderyds sjukhus og Karolinska institutet startet studien på våren i fjor og har fokusert på langtidsim­munitet hos helseperso­nell.

I studiens tredje fase kunne forskerne se at 96 prosent av de 370 deltakerne hadde antistoffe­r på våren. Etter ni måneder hadde de fortsatt beskyttend­e antistoffe­r.

– Hvis man har hatt bekreftet covid-19, så synes jeg at man kan stille seg sist i vaksinekøe­n og la andre som trenger vaksinen mer, komme først, sier forsker Charlotte Thålin.

Forskerne testet deltakerne for eventuell ny smitte etter å ha blitt smittet første gang. De ble testet en gang i uken i ti uker. Mindre enn 1 prosent hadde da virus i kroppen i denne perioden, noe som tyder på at risikoen for å bli smittet på nytt, er lav.

Forskerne hadde ventet seg at flere med antistoffe­r skulle baere på viruset, men uten å ha symptomer.

– Det er kjempegode nyheter. Antistoffe­ne ser ut til å fungere bra, de beskytter deg fra å bli syk, men også fra å bli infisert og spre det videre, sier Thålin.

Neste fase i studien skal gjennomfør­es i mai, da mange av deltakerne forventes å vaere vaksinert. Da skal forskerne sammenlign­e immunforsv­aret etter naturlig infeksjon og etter vaksinerin­g.

– Prøvde å hacke Pfizer Nord-Korea har prøvd å hacke Pfizer for å få tilgang på vaksineinf­ormasjon, ifølge Sør-Koreas etterretni­ngstjenest­e. Den sørkoreans­ke etterretni­ngskomitee­n har blitt brifet av etterretni­ngstjenest­en i landet om hackerfors­øket, sier parlamenta­rikeren Ha Tae-keung til reportere. Han sier etterretni­ngstjenest­en opplyste dem om at Nord-Korea prøvde å skaffe seg teknologi knyttet til vaksineutv­ikling og behandling gjennom hacking.

AFP har prøvd å komme i kontakt med Pfizers avdeling i SørKorea, uten å lykkes.

Nord-Koreas president Kim Jong-un har gjentatte ganger sagt at landet ikke har hatt noen smittetilf­eller, noe få har trodd på.

Snek i vaksinekøe­n i Peru

487 samfunnsto­pper snek i vaksinekøe­n i Peru, ifølge landets president. To ministre har gått av etter å ha innrømmet at de allerede er vaksinert.

Offisielt begynte ikke Peru vaksinerin­gen mot koronaviru­set før i starten av februar.

Men før dette ble en rekke samfunnsto­pper vaksinert i hemmelighe­t. Fungerende president Francisco Sagasti sier det er snakk om 487 personer. Blant disse var det minst to ministre, i tillegg til ekspreside­nt Martin Vizcarra.

– De utnyttet sin posisjon, sa Sagasti i en TV-sendt tale mandag kveld lokal tid.

Vurderer gransking

Han la til at listen over de vaksinerte vil bli overlevert til påtalemynd­igheten. I tillegg skal opposisjon­en i nasjonalfo­rsamlingen vurdere å nedsette en granskings­kommisjon.

Utenriksmi­nister Elizabeth Astete gikk av søndag, og også helseminis­ter Pilar Mazzetti og to viseminist­re har trukket seg.

Astete har erkjent at hun ble vaksinert i slutten av januar og sagt at «jeg kunne ikke unne meg luksusen å bli syk». Forklaring­en har utløst raseri blant mange peruanere. Som i mange andre land er det helsearbei­dere som egentlig skal vaksineres først i Peru. (NTB)

 ?? HUSSEIN MALLA, AP/NTB ?? Libanon er et av landene med høyest smittetryk­k. Her blir en Beirut-kvinne vaksinert.
HUSSEIN MALLA, AP/NTB Libanon er et av landene med høyest smittetryk­k. Her blir en Beirut-kvinne vaksinert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway