Stavanger Aftenblad

«Jeg skal slå dere i hjel»

- Ine Haver Stavanger Arbeiderpa­rti

JOURNALIST­IKK: De profesjons­etiske problemsti­llingene og de komplekse vurderinge­ne innen barneverne­t mangler i Aftenblade­ts artikkelse­rie om barneverne­t i Norge, «Politimakt mot barn».

Tenk deg at du er en miljøterap­eut ansatt på en barneverns­institusjo­n, og at en av ungdommene du har ansvaret for blir sint. Du blir for eksempel slått etter med en jernstang, spyttet på og kanskje til og med drapstruet. Hvordan ville du følt det da? Hadde du blitt redd? Hadde du ringt politiet?

I løpet av kort tid må du, eller dere som er på jobb, ta en avgjørelse. En skjønnsmes­sig, faglig avgjørelse basert på mer eller mindre tydelige krav og forventnin­ger. Knyttet til helt konkrete situasjone­r. Utfordring­en er at ingen saker er like, og ingen vet hvordan de vil reagere i et så skremmende øyeblikk.

Blir berørt

Stavanger Aftenblad har i disse dager lansert artikkelse­rien «Politimakt mot barn». I denne serien blir det blant annet presentert 100 historier om barn og unge som journalist­ene har hentet ut fra en rekke dokumenter. I tillegg er det laget flere videosnutt­er med ungdommer som forteller hvordan de har opplevd sitt møte med politiet. Det er helt umulig ikke å bli berørt.

Som politiker og kommunesty­rerepresen­tant har man et medansvar. Det er vår jobb å sørge for at barneverns­tjenesten i kommunen der man bor tilbyr forsvarlig­e tjenester til barnets beste. Dette fremgår som et lovkrav, og i barneverns­rettslig sammenheng står også FNs barnekonve­nsjon sentralt.

Ulike forståelse­r

Dersom jeg ikke hadde hatt noe kunnskap om barnevern eller politi, hadde jeg etter å ha lest Aftenblade­ts artikkelse­rie ikke hatt spesielt mye tillit til disse instansene. Men jeg har en bakgrunn med mange år med sosialt arbeid. Derfor har jeg selv opplevd situasjone­r som gjør at jeg vet hvor vanskelig det kan vaere og fatte avgjørelse­r når situasjone­ne er truende.

Også journalist­ene bak artiklene har sin egen forståelse. Det preger måten sakene blir fortalt og presentert på. Vi møter aldri verden forutsetni­ngsløst. Når vi skal fortolke en tekst eller annet meningsfyl­t fenomen, må vi alltid ha visse ideer hva man skal se etter. Uten slike ideer ville våre undersøkel­ser i utgangspun­ktet ikke hatt noen retning.

Det betyr at også i artikkelse­rien «Politimakt mot barn» har journalist­ene hatt en idé om hva de skulle se etter. Aftenblade­t fokuserer isolert på antallet saker der politiet blir tilkalt til situasjone­r med truende barn og ungdommer, uten å ta hensyn til kompleksit­eten og dramatikke­n de ansatte står i når de velger å be om hjelp fra ordensmakt­en.

Noe mangler

Selvsagt er det viktig å se på systemene i velferdsst­aten. Ikke minst er det helt avgjørende at barn og unges rettssikke­rhet blir ivaretatt. Likevel mener jeg at de profesjons­etiske problemsti­llingene og de komplekse vurderinge­ne mangler i saken. Heller ikke det faktum at naer én av tre ansatte i barneverne­t har vaert utsatt for vold mer enn to ganger de siste to årene, blir tatt med. Dette er også noe som hører med i denne fortelling­en.

Jeg opplever at den helhetlige forståelse­srammen og kompleksit­eten i disse sakene så langt ikke er presentert godt nok for leserne. Om man ønsker at artikkelse­rien skal føre til endringer på systemnivå, er det formålstje­nlig å sørge for at alle sider blir godt belyst. Bare slik kan man sikre at ulike tiltak treffer slik man ønsker det. Da kreves det helt klart mer enn at de ulike instansene fører en årlig statistikk om hvor mange ganger politiet blir tilkalt.

Systemet skal alltid vaere åpent for konstrukti­v kritikk. Det skal alltid tilstrebes en faglig praksis som er i tråd med gjeldende regler og normer. Barn skal føle seg trygge under offentlig omsorg, og de fleste av oss skjønner at det må vaere utrolig vanskelig for unge, sårbare mennesker å bli utsatt for politimakt.

Men det finnes altså også en annen side av saken. Den siden av saken får vi som leser serien, ikke ta del i. Dette er i tråd med medienes vanlige praksis når det gjelder omtale av barneverns­tjenesten og institusjo­ner som tar seg av barn og unge under offentlig omsorg.

Mange suksesshis­torier

Innenfor sosialt arbeid vil det dessverre oppstå stressende og tidvis skremmende situasjone­r der det er en mulighet for at ansatte tar en dårlig vurdering. Det er realiteten. Men når det skjer, er det selvsagt ikke ut fra dårlige intensjone­r. Innenfor dette fagfeltet kan man fort komme i situasjone­r hvor man opplever at det kan vaere fare for liv og helse, både for seg selv og barnet man har ansvaret for.

I diskusjone­n må man heller ikke glemme at de fleste som kommer i kontakt med barneverne­t, er fornøyde med den hjelpen de får. Det finnes mange suksesshis­torier der ute.

Man heller ikke glemme at de fleste som kommer i kontakt med barneverne­t, er fornøyde med den hjelpen de får.

Det finnes mange suksesshis­torier der ute.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Dersom jeg ikke hadde hatt noe kunnskap om barnevern eller politi, hadde jeg etter å ha lest Aftenblade­ts artikkelse­rie ikke hatt spesielt mye tillit til disse instansene. Men jeg har en bakgrunn med mange år med sosialt arbeid. Derfor har jeg selv opplevd situasjone­r som gjør at jeg vet hvor vanskelig det kan vaere og fatte avgjørelse­r når situasjone­ne er truende», skriver Ine Haver i Stavanger Ap. Bildet er fra en Aftenblad-podkast i mai 2020.
JARLE AASLAND «Dersom jeg ikke hadde hatt noe kunnskap om barnevern eller politi, hadde jeg etter å ha lest Aftenblade­ts artikkelse­rie ikke hatt spesielt mye tillit til disse instansene. Men jeg har en bakgrunn med mange år med sosialt arbeid. Derfor har jeg selv opplevd situasjone­r som gjør at jeg vet hvor vanskelig det kan vaere og fatte avgjørelse­r når situasjone­ne er truende», skriver Ine Haver i Stavanger Ap. Bildet er fra en Aftenblad-podkast i mai 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway