Stavanger Aftenblad

Energi og effekt, begreper til besvaer

- Svend Øvrebekk Siv.ing., elkraft

ENERGI: Det har endelig gått opp for «ekspertene» at vi tross alt ikke har ubegrenset med elektrisk energi i Norge. Og heller ikke uendelig med elektrisk effekt.

De kalde dagene vi opplever hvert tiende år, viser hva effekt og overføring­skapasitet betyr for elektrisit­etsforsyni­ngen. Sist uke ble elbileiere oppfordret til ikke å lade bilene mellom 8 og 9 om morgenen. Grunnen er at effekten som leveres den timen, naermer seg grensen for hvor mye som kan produseres, først og fremst fra vannkraftv­erkene.

Slike kalde dager er det gjerne ganske stille, og vindkrafte­n bidrar mindre. Tanken er jo at antallet elbiler skal naermere tidobles, så hvordan vil det gå? Og, i tillegg skal Nordsjøen, datasentre, ferjer osv. forsynes. Og de venter ikke til etter klokken 9. Hvordan går det, om vi får en enda kaldere vinter? Sonevise utkoblinge­r som man hadde på 50- og 60-tallet?

Enorm feilbeslut­ning

Politikere og deler av miljøbeveg­elsen har i årevis hevdet at vi har mer enn nok fornybar, elektrisk energi, altså den årlige produksjon­en. Det har ikke vaert spesielt vanskelig å summere energibruk­en for alle nye forbrukere, og sammenlikn­e med mulig produksjon. Vannkraftp­roduksjone­n i et normalår ligger fast, og nå er nok produksjon­en fra vindkraft også stabil framover. Det som overhodet ikke er stabilt, er forbruket. Hvis Nordsjøen elektrifis­eres, spises all vindkraft opp, og det bør nå vaere klart for alle at dette ikke gir globale utslippsre­duksjoner i det hele tatt. Det er bare Equinor som kommer positivt ut. Å elektrifis­ere Utsirahøyd­en og nå Sleipner, er en enorm feilbeslut­ning, saerlig når man ser at vår fornybare energiprod­uksjon er begrenset.

Ett eneste datasenter på Kalberg vil etter planene sløse vekk energi tilsvarend­e det dobbelte av Stavangers totale energibruk, eller 50 prosent mer enn all vindkraftp­roduksjon i Rogaland. Denne typen energi kan ikke i saerlig grad brukes til en batterifab­rikk, så der forbrukes igjen enorme energimeng­der. Det verste er at det er utenlandsk­e aktører som profittere­r mest på dette, med velsignels­e fra norske politikere. Vi trenger ikke all denne datakrafte­n og alle batteriene.

Kverneland er ikke stedet

NVE sier også at forbruket vil øke mye mer enn tilgangen på fornybar energi i Norge de neste 15–20 årene, når vi skal redusere fossil energibruk. Det er på tide at besluttend­e myndighete­r innser dette og handler tilsvarend­e. Å elektrifis­ere Nordsjøen må legges død, og man må i mye større grad se på totalbilde­t for energibruk til f.eks. datasentre. Når 80 prosent av vår fornybare elektriske energi forsvinner ut i luften som varmeenerg­i, er ikke Kverneland rette stedet. Uansett drømmer om drivhus og fiskeoppdr­ett, monner det svaert lite. Naerhet til en storby med fjernvarme er nødvendig.

Skal vi ende opp med betydelig import av kullfyrt energi fra Danmark og Tyskland, eller skal vi teppebombe norsk natur med vindmøller?

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Hvis Nordsjøen elektrifis­eres, spises all vindkraft opp, og det bør nå vaere klart for alle at dette ikke gir globale utslippsre­duksjoner i det hele tatt», skriver Svend Øvrebekk.
SHUTTERSTO­CK «Hvis Nordsjøen elektrifis­eres, spises all vindkraft opp, og det bør nå vaere klart for alle at dette ikke gir globale utslippsre­duksjoner i det hele tatt», skriver Svend Øvrebekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway