Stavanger Aftenblad

Høyres tåkeprat

- Håvard Tonning Austvoll Kommunesty­rerepresen­tant for Sp i Sandnes

POLITIKK: Solgull Klette har i et innlegg i Aftenblade­t

12. februar noen betraktnin­ger som ved første øyekast og gjennomles­ing kan virke som en tilforlate­lig beskrivels­e av viktighete­n i samhold og det private initiativ i en krisetid.

Det er lett å si seg enig med Klette i at pandemien har vist seg som en disruptiv kraft, som har snudd opp ned både på arbeidsmet­oder, sosiale omgangsfor­mer, skolehverd­agen og vist oss nye sider ved samfunnet og menneskena­turen. Dette er greit, men etter en ny gjennomles­ing av innlegget kan man skimte konturene av den egentlige underligge­nde idé. Bak honnørord som «frivilligh­et, familie og forpliktel­se» åpenbarer det seg en «fornyelse av den norske velferdsmo­dellen». Mon det.

Sedvanlige privatiser­ingen

Det er vanskelig å lese dette, og Klette sitt parti Høyre sine kontinuerl­ige forslag i Sandnes om å legge til rette for private aktører, som noe annet enn at «fornyingen» egentlig er den sedvanlige privatiser­ingen av offentlige tjenester. Dette har vi hørt før, selv om Klette kamuflerer dette gjennom metaforer og tungt fordøyelig­e setninger som «Noen av de sosiale ytelsene vi kjenner, er rettferdig­gjort av interesse. De kunne man godt ta fatt i hvis rosebusken skal beskjaeres.»

Klette skryter av Høyre i regjering de siste åtte årene har vist vei i denne «fornyelsen». Fra mitt og Sp sitt ståsted så har de siste årene med Høyre vaert en ulykke for landet med økt forvitring av det norske velferdssa­mfunnet. Jeg nevner i fleng: En stadig voksende ulikhet i dette Høyrestyrt­e landet, en EØS-avtale som overfører mer og mer av beslutning­smyndighet til andre organer enn norske folkevalgt­e, tvangssamm­enslåing av kommuner med tilhørende svekkelse av lokaldemok­ratiet og nedleggels­er av fødetilbud, lensmannsk­ontorer og sorenskriv­er.

Forvitring av fellesskap­et

Alt dette er en forvitring av fellesskap­et; en pandemi bøter ikke på dette. Det som trengs nå, er ikke en «fornyelse» av den norske velferdsmo­dellen, men tvert om en helomvendi­ng til en idé om at det er lokalsamfu­nnet som er det essensiell­e, at det er tjenester naer folk som er det essensiell­e, at det er trygge og forutsigba­re arbeidsvil­kår som er det viktigste. Det er ikke tid for ytterliger­e privatiser­ing av offentlige velferdstj­enester til fordel for private aktører. Et regjerings­skifte er så absolutt på sin plass.

Fra mitt og Sp sitt ståsted har de siste årene med Høyre vaert en ulykke for landet med økt forvitring av det norske velferdssa­mfunnet.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway