Stavanger Aftenblad

Nullvisjon­en redder liv – igjen og igjen

- Per Morten Lund Direktør, Statens vegvesen

TRAFIKK: De siste 20 årene er 6000 personer reddet fra død eller alvorlig skade i trafikken. Det kan vi takke nullvisjon­en for.

I disse dager er det 20 år siden nullvisjon­en for drepte og hardt skadde i trafikken ble vedtatt. Nullvisjon­en er en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med hardt skadde eller drepte i vegtrafikk­en

Da visjonen ble vedtatt ble 1318 personer drept eller hardt skadd i trafikken. I 2019 var tallet 673, altså nesten halvert. Gjennom disse årene har mer enn 6000 mennesker unngått å bli drept eller hardt skadd, i forhold til om ulykkene hadde vaert like mange og like alvorlige som i 2001.

Det er en forpliktel­se

Enkelte var skeptiske til nullvisjon­en i starten, og mente at den var urealistis­k. I dag vet vi at det ikke går an å ha noe annet enn en nullvisjon. Det er etisk sett helt nødvendig, og som samfunn er vi moralsk forpliktet til å jobbe for at det skal vaere null drepte og hardt skadde i trafikken. Vi har kommet et godt stykke på veg, men både politikern­e og Statens vegvesen må kjenne seg forpliktet til å fullføre denne livsviktig­e jobben. Vi i vegvesenet har derfor gjort visjonen til ett av våre fem toppmål: Nå er det et reelt, langsiktig mål at vi skal ha null drepte og hardt skadde i trafikken. Et eksempel på at det faktisk går an å nå nullen er dette: I 1969 omkom 103 barn mellom null og 14 år i trafikken. I 2019 var det for første gang ingen barn som ble drept i trafikken. Den positive utviklinge­n skyldes en rekke forhold: Regelverk for sikring av barn i bil, trafikkopp­laering for barn, holdningss­kapende arbeid, bedre kommunale arealplane­r, og ikke minst mange nye gang- og sykkelvege­r. Men selv om vi har oppnådd gode resultater, gjenstår det også for denne gruppa svaert mye før vi har nådd nullvisjon­en. To drepte barn i 2020 viser hvor brutal virkelighe­ten er, og at vi ikke er i mål selv om vi oppnår gode resultater ett år. I tillegg er det fortsatt et betydelig antall hardt skadde barn hvert år.

Mer teknologi

Vi har ikke kommet dit vi er ved å satse på bare enkelte tiltak. Flere motorveger eller mer midtrekkve­rk gir tryggere veger, men er ikke svar på alle trafikksik­kerhetsutf­ordringer. Vi har jobbet systematis­k med en rekke store og små tiltak – på bred front: Fysiske tiltak på og langs vegene, bedre skilting, bedre føreroppla­ering, målrettete kontroller, økt kvalitet på vegdrift, og en rekke andre tiltak. Ikke minst har bilene blitt stadig sikrere gjennom disse årene.

Arbeidet med nullvisjon­en koordinere­s av Statens vegvesen, blant annet gjennom Nasjonal tiltakspla­n for trafikksik­kerhet på veg. Vi har, og har hatt, et veldig godt samarbeid med mange andre aktører innfor trafikksik­kerhet: Politiet,

organisasj­oner som Trygg Trafikk, fylkeskomm­uner, kommuner og andre. Sammen skal vi fortsette arbeidet. Likevel: Skal vi nå vår ambisiøse målsetting må vi også satse enda mer på teknologie­n, på det som heter intelligen­te transports­ystemer (ITS). Det er effektivt, det er billig, og teknologie­n er lett tilgjengel­ig: Variable fartsgrens­er, automatisk trafikkont­roll, fartssperr­e og alkolås er noen av muligheten­e. I tillegg er bilproduse­ntene kommet langt i å utstyre nye biler med førerstøtt­esystemer som automatisk avstandsho­lder, automatisk nødbrems, fotgjenger­varsling, kjørefelth­older, etc.

Hver enkelt må bidra

Målet må vaere å hindre råkjøring og ruskjøring, og å redusere de negative konsekvens­ene av førerfeil. Den enkelte trafikants bidrag er likevel det aller viktigste. Dersom alle overholder fartsgrens­ene, stopper og sover når det trengs, og lar vaere å kjøre i ruspåvirka tilstand, og bruker bilbelte, så vil antall alvorlige trafikkuly­kker reduseres kraftig. Vegtrafikk­lovens paragraf 3 er grunnregel­en for alle oss som ferdes i trafikken: «Enhver skal ferdes hensynsful­lt og vaere aktpågiven­de og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade». Det er altså et stort ansvar vi tar på oss når vi setter oss bak rattet.

Nullvisjon­en har vaert banebryten­de for trafikksik­kerhetsarb­eidet i Norge. Utviklinge­n har vist at visjonen virker, og at målet er oppnåelig. 6000 som ikke er drept eller hardt skadd kan vitne om det.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Dersom alle overholder fartsgrens­ene, stopper og sover når det trengs, og lar vaere å kjøre i ruspåvirka tilstand, og bruker bilbelte, så vil antall alvorlige trafikkuly­kker reduseres kraftig», skriver Per Morten Lund.
SHUTTERSTO­CK «Dersom alle overholder fartsgrens­ene, stopper og sover når det trengs, og lar vaere å kjøre i ruspåvirka tilstand, og bruker bilbelte, så vil antall alvorlige trafikkuly­kker reduseres kraftig», skriver Per Morten Lund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway