Stavanger Aftenblad

Splitter nytt plateselsk­ap vil skape artister for hitlistene

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

MUSIKK: Capella Records oppsto i pandemiens tomhet og ser nå dagens lys. Plateselsk­apet, også kalt label, satser på sjangerne kommersiel­l pop og urban, servert av unge lokale artister.

–Tenk kommersiel­l radio. Vi skal vaere en bro til større ting, sier initiativt­aker og partner i Capella Records, Jakob Gusevik Wredstrøm.

Ingen vinyl

Labelet har allerede signert to artister: Juliane Nordbø Lind og deres egen daglige leder, Jonah Thomas Bjerga.

Wredstrøm oppgir at flere artister vil bli annonsert i løpet av mars.

– Trenger artister et plateselsk­ap i 2021? Alle gir jo ut musikk selv nå?

– Vi er et moderne label, sier Wredstrøm, og fortsetter:

– Vi kommer ikke til å gi ut fysisk musikk – kun digitalt, men vi vil hjelpe artistene opp og frem. Unge artister i dag har ikke tid til annet enn musikken. Vi skal hjelpe dem med både musikken og alt det andre som må til for å skape en karriere.

– Ok, så hva skal Capella gjøre? Punktvis.

– Capella skal jobbe med image, vi skal hjelpe artistene med musikken, gi feedback og tilby samarbeid med produsent, vi skal drive med markedsfør­ing og innholdspr­oduksjon på nett og sosiale medier, samtidig som vi tilbyr emosjonell støtte, veiledning og råd.

Capella Records består per nå av fire personer. y Jakob Gusevik Wredstrøm (27): Partner i Capella Records. Fra København, bor nå på Bryne med familien. Har en bachelor og master i musikkprod­uksjon fra Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium. Wredstrøm omtaler seg selv som en serie-entreprenø­r, som hovedsakel­ig starter opp og veileder bedrifter innen musikkbran­sjen og utdannings­sektoren. Jobber nå med å etablere et kontor i Norge for management­et Mantik Music Group. Sitter også i styret til stiftelsen

Stavanger Music Movement. y Jonah Thomas Bjerga (24): Daglig leder i Capella Records. Artist og vokalist. Jobber også på Cirkus i Fargegata. y Mohammed Sultan (25): Produsent og musikkansv­arlig i Capella Records. Jobber også på Cirkus i Fargegata. y André Iversen (22): Har ansvaret for det kreative i Capella Records. Har tidligere jobbet med management på frilansbas­is innen kunst- og musikkmilj­øet.

Gjengen møttes og ble kjent så sent som i september. Nå lanserer de et plateselsk­ap og har planer om å bedre kvaliteten på musikkbyen Stavanger. Hvordan skjedde dette?

Dansken

Da danske Jakob Gusevik Wredstrøm flyttet fra København til Bryne i juni, begynte ting å skje i det lokale musikkmilj­øet i Stavanger.

Wredstrøm er en såkalt bransjeman­n, som lenge har jobbet i ulike ledd av musikkbran­sjen. Oftest med artistutvi­kling og rådgivning. Etter 10 år på reisefot og i København ble det bestemt at Wredstrøm og familien skulle flytte til hennes barndomshj­em – Bryne.

Wredstrøm, som liker å ha litt for mye å gjøre og beskriver seg selv som hyperaktiv, begynte å

undersøke Rogalands musikkmilj­ø.

Hva skjer i Stavanger?

Han begynte å kontakte de aktive musikerne han fant via Rogalyds spillelist­er.

Han fant også ut at karrierer og samarbeid hadde en tendens til å stoppe opp. Man måtte liksom flytte hvis man ville satse etter ep nummer to. Han forhørte seg igjen – hvem er gira på å lage noe?

Noen kunne synge, men manglet trommis. Andre hadde låter, men manglet vokalist. Andre kunne produsere, men manglet inspirasjo­n.

Stavanger Music Movement

Wredstrøm tok på seg rollen som matchmaker og uformet et exel-dokument.

Dokumentet holdt oversikt på over 250 aktive musikkfolk i regionen. Samt hva som var deres sjanger, talent og virke. Deretter startet spleisinge­n. Gruppechat­ter ble opprettet, og Wredstrøm satt kreative hoder i kontakt med hverandre.

Prosjektet har nå blitt utvidet til en stiftelse: Stavanger Music Movement. I styret sitter Wredstrøm, Espen Eidem, Simen Amundrud, Tara Lillebø og Stine Oliversen.

Så på leilighete­r i Oslo Gjennom Kirsten Giftekniv-arbeidet kom Wredstrøm i kontakt med to ferske musikere:

Mohammed Sultan og Jonah Thomas Bjerga. Kompisene hadde funnet musikken da pandemien sørget for en permitteri­ng fra arbeidspla­ssen.

Da Wredstrøm luftet ideen var det ingen tvil: Så klart skal vi lage et label!

Etter hvert kom også André Iversen inn i bildet. Han hadde fått med seg at noe rørte på seg i regionen og tok sjansen.

Erfaring?

Jungeltele­grafen har gått radig innad i musikkmilj­øet i regionen: Noen gutter skal lage label. Dog, ingen har vaert synlige i bransjen før.

– Den eneste tilbakemel­dingen jeg har fått, er spørsmålet om guttene har nok erfaring, sier Wredstrøm.

Han svarer ja – det har de. – Capella skal starte karrierer. Det kan disse gutta fikse. Etter hvert som ting utvikler seg kan vi inngå avtaler med større labels eller management, sier Wredstrøm.

Gjengen mener Stavanger trenger dette nå. Konkurrans­en i byer som Oslo, Bergen og Trondheim er stor.

Mange kjemper om samme bransjebei­n. Mens her, i Stavanger-regionen, er det ingen som tråkker i samme bed som Capella.

Visjonen til Capella er ambisiøs.

Stikkorden­e er samhold, friskhet, ungdom, hitlister og samarbeid med eksisteren­de bransje og artister.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Jakob Gusevik Wredstrøm, Mohammed Sultan, André Iversen og Jonah Thomas Bjerga starter eget plateselsk­ap i Stavanger. Ambisjonen­e er store for Capella.
JAN INGE HAGA Jakob Gusevik Wredstrøm, Mohammed Sultan, André Iversen og Jonah Thomas Bjerga starter eget plateselsk­ap i Stavanger. Ambisjonen­e er store for Capella.
 ?? CAPELLA RECORDS ?? Juliane Nordbø Lind fra Madla er Capellas første signering.
CAPELLA RECORDS Juliane Nordbø Lind fra Madla er Capellas første signering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway