Stavanger Aftenblad

En begavelse – og mye mer!

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Hun er en sjelden begavelse. Men Snøfrid Hunsbedt Eienes roser er mye mer enn flinke tegninger – dette handler også om menneskets livssyklus.

Hå gamle prestegard: Snøfrid Hunsbedt Eiene. Roser: Folder. Tegning. Til 14. mars.

Rosen er – nest etter mennesket, – det mest avbildede objektet i billedkuns­ten. Det første kjente maleriet av en rose er en freske funnet på Kreta, som antas å stamme helt tilbake fra 1700 f. Kr. I førkristen tid symboliser­te rosen gjerne Afrodite eller Venus. Senere ble den i kristne kulturer kunstnerne­s symbol på jomfru Maria. Men også i andre religioner og kulturer er rosen et hyppig anvendt symbol og den viser like gjerne til det feminine, til begjaer, til hemmelighe­ter og til uskyld.

Enten rosen er fremstilt som selve hovedmotiv­et i et maleri, eller som et objekt som peker til hovedmotiv­et, tillegger dens tilstand en egenskap. Hvilken egenskap kan avhenge av hvorvidt den er i knopp (uskyld, ungdom), i full blomst (begjaer, lyst) eller om blomstring­en er over og bladene har begynt å visne (forfall, død).

Snøfrid Hunsbedt Eienes nitide rosestudie­r formidler roseblomst­en i alle stadier av livet, og blir således en beskrivels­e også av menneskers livssyklus, og hun gjør det med en overbevisn­ing hvor selv døden gjennom den avblomstre­de knuten fremstår usigelig vakker i sin sørgmodigh­et, mens den friske rosen er skjør og sart, men samtidig kraftfull og struttende av liv.

Fotorealis­tisk

Store, svart-hvite rosetegnin­ger på papir, og i en nesten fotorealis­tisk gjengivels­e, fyller nå galleriet på Hå gamle prestegard. Blomstene fortoner seg fløyelsmyk­e, med en sensuell hudlighet i kronbladen­e og i alle de detaljrike foldene – og det er som om man kan la hånden gli over tegningene og kjenne en virkelig rose under fingertupp­ene. Man kan ane hvordan kunstneren fører blyanten i en sakte, sensuell, naermest erotisk dans over papiret, og merkene og strekene som blyanten etterlater seg er som milde kjaertegn.

Hunsbedt Eiene har beveget seg svaert tett inn på motivene sine, og forstørret dem flere ganger. Det mest fremtreden­de blir derfor blomstens folder og luften mellom kronbladen­e. Hennes valgte utsnitt forsterker en opplevelse av rosene som tilnaermet vektløse.

Fargeprakt i svart-hvitt Hunsbedt Eienes svart-hvite blyanttegn­inger formidler like fullt blomstene i all deres fargeprakt: prosaisk vakre i knopp, duggfriske i full blomst eller vemodig visne på tampen av sin begrensede eksistens. Det er noe personlig, nesten nostalgisk over det hele, men tross det delikate uttrykket og ofte antatt «feminine» motivvalge­t oppleves utstilling­en likevel usentiment­al, – mye takket vaere kunstneren­s uovertrufn­e talent. Enten hun tegner gamle forlatte bygninger, blondegard­iner eller broderte duker er det – som med rosene – med en fantastisk detaljrikd­om. Dog, det som oftest slår en når man studerer Hunsbedt Eienes tegninger, er energien som ligger i skyggene. Selv på rosenes aller mørkeste partier finner vi små overflødig­hetshorn av nyanser. Og det er i denne dynamikken mellom lys og mørke, i og utenfor foldene, at dramatikke­n og spenningen oppstår, og gjør at de todimensjo­nale tegningene formelig sprenger seg ut av billedramm­ene.

For det er det som foregår i mørket, bakenfor og mellom alt det vakre, som gjør at disse bildene handler om så mye mer enn at Hunsbedt Eiene er en tegnetekni­sk begavelse. Hvis man går inntil bildene og studerer detaljene, vil man se at det selv i de mørkeste partiene, i skyggen dypt inne mellom rosebladen­es skygger finnes det et eget, nesten evig liv.

Selv på rosenes aller mørkeste partier finner vi små overflødig­hetshorn av nyanser.

 ??  ?? En av mange roser fra Snøfrid Hunsbedt Eiene sin utstilling på Hå gamle prestegard.
En av mange roser fra Snøfrid Hunsbedt Eiene sin utstilling på Hå gamle prestegard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway