Stavanger Aftenblad

22. juli-oppgjøret som aldri kom

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

BOK: Arbeiderpa­rtiet valgte nasjonalt sorgarbeid framfor ideologisk oppgjør etter 22. juli. Det hadde sin store verdi, men også sin pris.

Hallvard Notaker: Arbeiderpa­rtiet og 22. juli. 311 sider. Aschehoug.

Elin L’Estrange overlevde massakren på Utøya. Mens hun ennå var i sjokk, måtte hun og andre som hadde unnsluppet drapsmanne­ns kuler, ta over roller som andre skulle fylt. «I dagene etterpå var det partiet og LO som tok vare på mange av oss. Jeg hørte ikke noe fra kommune, helsevesen eller andre instanser før mange dager etter angrepet», skrev hun på Twitter nylig. Da hun ba fylkesordf­øreren om å få låne et rom slik at de som hadde overlevd og deres naere kunne møtes, fikk hun til svar at dette ikke var fylkeskomm­unens ansvar.

Elin L’Estrange var i gang med Hallvard Notakers bok om Arbeiderpa­rtiet og 22. juli, og karakteris­erer den som den vanskeligs­te av de mange bøkene om terroren hun har lest. Det går an å forstå, Notaker river skorpen av et sår hvor det har samlet seg mye puss i løpet av de siste 10 årene.

Han skriver om hvor flytende og utydelige grensene var mellom partiet og offentlige myndighete­r. Partiet tok ansvar fordi ingen visste hvem som faktisk hadde det. Samtidig var partiet og AUF selve målet for angrepet. Offeret måtte hjelpe seg selv.

For å forstå dilemmaet Jens Stoltenber­g havnet i da omfanget av tragedien gikk opp for ham, er det nødvendig å ha i mente Arbeiderpa­rtiets selvforstå­else som nasjonsbae­rer. Partiet oppfatter regjerings­kontorene som sitt naturlige habitat, og ser sin berettigel­se i evnen og viljen til å styre landet. Allerede da han gikk foran kameraene for første gang, for å forberede folket på forferdeli­ge tall, visste Stoltenber­g at han måtte foreta et vanskelig valg mellom nasjonen og partiet. Ti år senere er det lettere å se konsekvens­ene av dette valget.

Valgets følger

Det er følgene av Stoltenber­gs valg for partiet historiker­en Hallvard Notaker beskriver med kirurgisk presisjon. Oppsummert kommer han fram til at i den grad nasjonen ble samlet, har statsminis­ter Stoltenber­g stor fortjenest­e. I den grad det indre trykket i partiet har bygget seg opp og skapte varige sår, har partileder Stoltenber­g et stort ansvar.

Notaker beskriver hvordan Stoltenber­g valgte rollen som nasjonalt symbol, «som Høyblokka i menneskeli­g form», mens davaerende partisekre­taer Raymond Johansen ble Youngstorg­ets, arbeiderbe­vegelsens og ideologien­s talsmann. Johansen ville gjøre Fremskritt­spartiet ansvarlig. Ikke for drapene og bomben, men for å ha naeret de ideene som til slutt endte i handlingen­e. I det såkalte manifestet til Anders Behring Breivik blir alle partiene – unntatt Frp – framstilt som en del av en marxistisk multikultu­rell allianse. «Han hatet, men ikke alle like sterkt», skriver Notaker. Han kommer også flere ganger tilbake til Raymond Johansens påpekning av at den ensomme ulven kommer fra en flokk.

Problemet var at de to linjene; den nasjonale mobiliseri­ng og det ideologisk­e oppgjøret, ikke lot seg forene, og heller ikke kunne følges som parallelle løp. Eskil Pedersen og andre fra AUF var tydelige i sin kritikk av retorikken Frp hadde brukt, men Stoltenber­g hindret at partisekre­taeren sluttet seg til de klareste kritikerne.

Da Per Sandberg fra Stortinget­s talerstol sa at «hvis det er noen som har spilt et offer etter 22. juli, er det til de grader Arbeiderpa­rtiet», var reaksjonen­e voldsomme, på tvers av partigrens­ene. Mange mente det var en boble som brast. Men det var det ikke. Da både Sandberg og Siv Jensen ba om unnskyldni­ng, trakk Arbeiderpa­rtiet seg igjen tilbake til posisjonen hvor det nasjonale hensyn overstyrte behovet for det ideologisk­e oppgjøret.

Nasjonen ble samlet Stoltenber­gs linje virket umiddelbar­t som den riktige. Nasjonen ble samlet. I Oslo stilte kirken sine lokaler til disposisjo­n for partiets sekretaria­t, i lyseblå Stavanger ble stillheten i et folkehav som byen ikke hadde sett siden fredsdagen­e i 1945, bare brutt av applausen for de rundt femti ungdommene fra AUF Rogaland.

Partiet holdt også igjen da mediene, som de har for vane, gikk fra ideologisk­e perspektiv til psykiatris­ke så snart det ble klart at gjerningsm­annen var «en av oss». Notaker skriver at terror-begrepet brått ble mindre brukt da det ble kjent hvem som var arrestert. I stedet for å bekjempe denne dreiningen, valgte partiet å dempe sin egen retorikk og mane til samhold om rettsstate­n.

Boken om partiets forhold til 22. juli er bestilt av Arbeiderpa­rtiet, men er likevel ikke et bestilling­sverk. Notaker skriver med den uavhengige historiker­ens frihet, men også med et tydelig ønske om å etterleve Ernest Hemingways kjente råd: «Show, don’t tell». Han avholder seg fra tydelige vurderinge­r, men gir likevel en overbevise­nde skildring av et parti som langt på vei har fått berøringsa­ngst for tragedien. I stedet for å etablere en kort linje tilbake til kampen mot fascismen i mellomkrig­stiden, valgte ledelsen, med Jens Stoltenber­g i spissen, å vaere så tilbakehol­dne at det eneste som står igjen er at Arbeiderpa­rtiet er en effektiv organisasj­on som tok på seg et stort og vanskelig ansvar da staten, som partiet også styrte, sviktet.

Notakers nøkterne og nøyaktige fremstilli­ng vil bli stående som en viktig dokumentas­jon av det valget Arbeiderpa­rtiet foretok da de ble et offer for høyreekstr­em terror, og av hva det kostet å suspendere oppgjøret med landskapet bak ekstremist­en til fordel for det nasjonale samholdet.

Problemet var at de to linjene; den nasjonale mobiliseri­ng og det ideologisk­e oppgjøret, ikke lot seg forene.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? I den grad nasjonen ble samlet, har statsminis­ter Stoltenber­g stor fortjenest­e. I den grad det indre trykket i partiet har bygget seg opp og skapte varige sår, har partileder Stoltenber­g et stort ansvar, skriver vår anmelder om ny bok om 22. juli-terroren.
TOMMY ELLINGSEN I den grad nasjonen ble samlet, har statsminis­ter Stoltenber­g stor fortjenest­e. I den grad det indre trykket i partiet har bygget seg opp og skapte varige sår, har partileder Stoltenber­g et stort ansvar, skriver vår anmelder om ny bok om 22. juli-terroren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway