Stavanger Aftenblad

Tradisjone­ll og digital mobbing

-

DISPUTAS: Elever som ble mobbet, ønsket en laerer som de kunne snakke med og som tok dem på alvor samtidig som hun satt inn tiltak og gav informasjo­n underveis i prosessen, viser ny doktorgrad. 29. januar disputerte Ida Risanger Sjursø for doktorgrad­en Utdannings­vitenskap ved UiS.

Sjursø forsvarte avhandling­en «Traditiona­l and cyber victimizat­ion: Emotional problems and perceived teacher support». I avhandling­en har hun undersøkt emosjonell­e konsekvens­er av tradisjone­ll og digital mobbing, i tillegg til betydninge­n av en autoritati­v laererstil i arbeidet med mobbesaker.

Det å bli utsatt for mobbing kan påvirke barns mentale helse. I en studie av over 3000 norske 15-16 åringer, fant hun at det er en sterkere sammenheng mellom det å bli utsatt for digital mobbing og symptomer på angst enn det å bli utsatt for tradisjone­ll mobbing og symptomer på angst.

Sjursø har også intervjuet elever mellom 12 og 18 år som har opplevd mobbing over lang tid. Hun forteller at informante­ne hennes beskrev frykt knyttet til skolen, eller stedet der de opplevde å bli mobbet.

– De som hadde opplevd digital mobbing i tillegg til tradisjone­ll mobbing, beskrev også opplevd frykt på fritiden. Det å bli mobbet via for eksempel sosiale medier eller spill gjør at en del av disse elevene aldri har en frisone, sier hun.

Det er tidligere gjort lite forskning på mobbing og laererstil, men det som er gjort, viser at i klassene hvor det er en autoritati­v laerer, er det også mindre mobbing. Det ser altså ut som at det virker forebyggen­de.

– Det å oppleve mobbing er helt forferdeli­g for den det gjelder. Ved å møte voksenpers­oner som tar dem på alvor, informerer underveis og setter tydelige krav til dem og omgivelsen­e kan vi kanskje bidra til at noen elever kommer ut av marerittet de lever i, understrek­er Sjursø.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway