Stavanger Aftenblad

Kjempegran på Vaulen fjernes mot eierens vilje

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Brit Gill har bodd på Vaulen i godt over 60 år. Nylig ble hun dømt til å sage ned et mer enn hundre år gammelt grantre i hagen sin.

– Jeg synes det er helt feil at man bare skal fjerne gamle traer på den måten. Hadde det vaert farlig, hadde jeg ikke hatt noe imot å fjerne det, slik vi har gjort med flere andre traer i årenes løp. Men dette er et friskt tre som vi har satt pris på og tatt vare på. Jeg føler meg litt overkjørt i denne saken, sier Gill.

Motorsag

Tirsdag morgen sto Stavanger natur og idrettsser­vice klar med mannskaper og en diger lift for å sage ned det 35 meter høye og kraftige treet. Det er Gill som må betale for jobben. Hun må også betale saksomkost­ninger.

– Reell fare

Det var Gills tidligere nabo som forlangte treet fjernet, og oppga i forliksråd­et en rekke plager treet angivelig førte til: y Treet tar meget sol fra eiendommen hans, da treet er plassert sør-vest for hans bolig og eiendom. y Treet tar også en del utsikt. Dessuten skaper treet ubehagelig skygge over plen, bolig, terrasser og soverom. y Videre skaper treet grobunn for mose på plen og grønske på bygning. y Brunsnegle­r skal også ha bedre vekstvilkå­r grunnet treet. y Treet er et grantre og virker også skjemmende på omgivelsen­e. y Treet og dets enorme høyde medfører mye avfall på naboens plen, hage, bygning og takrenner. y Treet utgjør også en meget reell fare ved en eventuell nedblåsing. Det utgjør et stort faremoment for klagers eiendom, bygning og hage. Også mennesker kan bli skadet ved en eventuell faresituas­jon. I dommen vises det til at treet ikke er vernet,

Påregnelig

– Var det ikke et alternativ å beskjaere treet?

– Man kunne selvsagt ha kuttet det ned til en høyde som ligger innenfor det naboloven anviser, tre ganger avstanden til nabogrense, men det ville jo ikke blitt noe fint tre, sier Gills prosessful­lmektig, advokat Erik Mauritzen.

Han mener fortsatt at forliksråd­ets dom er feil, siden den forhenvaer­ende naboen kjøpte den aktuelle eiendommen i 2013, da treet hadde akkurat samme størrelse og omfang som i dag.

Mauritzen har likevel rådet sin klient til ikke å gå videre med saken, fordi det vil koste mye å ta saken videre i rettssyste­met.

– Det har blitt en tilleggsbe­lastning for Gill at kommunen har brukt så lang på å behandle søknaden om å felle treet. Vi søkte i april, men fikk ikke svar på denne før i januar i år. I mellomtide­n har motparten gått til namsretten med krav om tvangsfull­byrdelse, noe som har ført til ytterliger­e saksomkost­ninger for min klient, sier Mauritzen.

Stavanger verner traer

Brit Gill er meget forundret over dommen i forliksråd­et, både på grunn av naerheten til fredede Hindal gård og kommunens skjerping av regelverke­t når det gjelder vern av store traer.

Det er bare to uker siden kommunesty­ret vedtok en ny bindende strategi for bevaring av bytraer. Her ble det blant annet slått fast at man må søke om dispensasj­on for å få lov til å felle bytraer større enn 90 cm i stammeomkr­ets i Trehusbyen.

Grantreet hos Brit Gill har en omkrets på naermere 3 meter ved roten. Problemet er at det ikke står i Trehusbyen, et spesifiser­t sentrumsna­ert område som stort sett ligger i bydelene Storhaug og Eiganes/Våland.

Viktig for naturen

Katarina Lütcherath er konstituer­t seksjonssj­ef i park og natur i

Stavanger kommune. Hun synes det er trist at et så stort og fremdeles friskt tre blir fjernet.

– Vi er veldig opptatt av å bevare så mange traer som mulig. I tillegg til det estetiske, handler det om å bevare viktig biomangfol­d. Slike store traer er viktige habitater for mange arter, både fugler, insekter, moser og lav. Det er også en utstrakt politisk vilje til å bevare traer, sier hun.

– Arborister har beskrevet treet som friskt. Etter mitt skjønn er det ikke bare viktig biologisk og estetisk, men det har også historisk verdi på grunn av naboskapet til

Hindal gård. Treet er en rest etter gårdsdrift­en på Hindal. Hvis vi har et ønske om å bevare så mye som mulig av byens bio-kapital, må alle bidra til det, sier hun.

Hun bekrefter imidlertid at det ikke er noen konkrete vernebeste­mmelser knyttet til dette bestemte treet. Det er ikke fredet etter naturmangf­oldloven, slik bare et par-tre traer i Stavanger er. Det er heller ikke spesifiser­t som vernet i regulering­splanen for området.

Naboloven

Da Stavanger Forliksråd behandlet saken i fjor vår, gikk de ikke inn på om treet faktisk utgjør noen risiko for omgivelsen­e, men bemerker at klageren hadde forklart at han følte seg utrygg og at han helst sov på hytta eller et annet sted i huset.

Forliksråd­et drøftet så bestemmels­ene i naboloven og om treet var «verre enn det som plar fylgja av vanlege bruks- eller driftsmåte­r på slike stader». Forliksråd­et mente at så var tilfelle, at det 35 meter høye treet var for stort og at det måtte fjernes eller beskjaeres.

Saken ble på ny behandlet i namsretten like før jul. Der ble det slått fast at dommen fra forliksråd­et var rettskraft­ig, og det ble åpnet for tvangsfull­byrdelse av dommen. At naboen da hadde avtalt å selge sin eiendom videre, talte heller ikke til grantreets fordel.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Georg Jårvik fra Stavanger Natur- og Idrettsser­vice har hendene fulle med å fjerne den gamle granen på Vaulen.
PÅL CHRISTENSE­N Georg Jårvik fra Stavanger Natur- og Idrettsser­vice har hendene fulle med å fjerne den gamle granen på Vaulen.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Treet tas ned bit for bit. Tirsdag ble arbeidet stoppet etter at en lastebil fikk problemer med bremsene.
PÅL CHRISTENSE­N Treet tas ned bit for bit. Tirsdag ble arbeidet stoppet etter at en lastebil fikk problemer med bremsene.
 ?? JARLE AASLAND ?? Slik så det stolte grantreet på tomten til Brit Gill ut.
JARLE AASLAND Slik så det stolte grantreet på tomten til Brit Gill ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway