Stavanger Aftenblad

Israel holder tilbake palestiner­nes vaksiner

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

ISRAEL: Bør - eller rettere vil - Israel kreve at israelske fanger i Gaza blir utlevert for å gi palestiner­ne vaksine mot covid-19?

Netanyahu-regjeringe­n vurderer om den kan bruke palestiner­nes behov for vaksiner til å presse Hamas-bevegelsen på Gaza-stripen, men i går ble 1000 doser av den russiske Sputnik-vaksinen kjørt over grensen til Gaza, etter at Israel holdt tilbake sendingen.

Zvi Hauser, formann for det utenriks- og sikkerhets­politiske utvalget i Israels parlament, Knesset, sa mandag at Israel som minimum skal kreve klar beskjed om de to israelerne Hisham al-Sayed og Avera Mengistu som ønskes tilbakehol­dt av makthavere­n i Gaza, Hamas-bevegelsen. Alternativ­et er at de åpent erklaerer at Israel vil holde tilbake vaksiner med mindre Hamas utleverer de to israelerne og frigir restene av to soldater som ble drept i Gaza under krigen i 2014.

Det høres både «kriminelt og skamløst» ut, svarte Ofer Cassif, medlem av Knesset for det venstreori­enterte partiet Felles Liste. Det skriver Jerusalem Post.

Forskjelli­g behandling

Mens Israel har kommet lengst av alle land i verden med vaksinasjo­nen av befolkning­en sin, har vaksinasjo­nen av palestiner­ne i Gaza og på den israelskok­kuperte Vestbredde­n av Jordanelva knapt begynt.

Det palestinsk­e selvstyret på Vestbredde­n har formelt ansvaret for helsespørs­mål. Selvstyret i Ramallah har offisielt ikke anmodet Israel om å ta ansvar for vaksinasjo­ner.

Likevel kritiseres den israelske regjeringe­n både av palestiner­e og den israelske venstresid­en for ikke å sørge for vaksinasjo­n av palestiner­e - både av moralske grunner og fordi den israelske og palestinsk­e befolkning­en bor så tett at covid-19-smitten ikke kan stanses uten at det skjer i begge samfunnene.

FNs høykommiss­ariat mener at de israelske myndighete­ne i de okkuperte områdene har forpliktel­se til å behandle alle innbyggere likt. Når det tilbys vaksiner til de israelske bosetterne, skylder Israel ifølge erklaering­en å gi palestiner­ne samme tilbud.

Vaksinasjo­ner forsinket

På Vestbredde­n tilbyr Israel vaksinasjo­n til rundt 600.000 israelske bosettere, men fremdeles ikke til rundt to millioner palestinsk­e innbyggere. Den israelske regjeringe­n har bare gitt 2000 vaksinedos­er til de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e, til vaksinasjo­n av personale i helsesekto­ren.

Selvstyret har avtaler med fire forskjelli­ge produsente­r av vaksine om leveranser som kan vaksinere 70 prosent av den palestinsk­e befolkning­en på Vestbredde­n og i Gaza, men leveransen­e er forsinket. Foreløpig har selvstyret mottatt 10 000 doser av den russiske Sputnik-vaksinen.

Gaza-området er ikke okkupert av israelske soldater og har ingen israelske bosettere - de ble trukket ut i 2005. Israel kontroller­er likevel Gazas grenser på tre sider - landgrense­n mot øst og sør og kystlinjen mot Middelhave­t og kan i stor grad bestemme om Gaza kan få vaksiner. Israel har inntil i går hindret at selvstyret på Vestbredde­n overlevere­r russiske vaksinedos­er som skal til Gaza.

Mens 0,7 prosent av de smittede israelerne mister livet er dødsraten blant palestiner­ne i Gaza og de okkuperte områdene 50 prosent høyere - 1,1 prosent, rapportere­r BBC.

FN: Israels ansvar

FNs høykommiss­aer har nylig sendt ut en erklaering om at Israel har det formelle ansvaret med å sikre at palestiner­ne i de okkuperte områdene har samme tilgang til vaksine som Israels egne innbyggere.

- Fler enn 4,5 millioner palestiner­e vil forbli ubeskyttet og utsatt for covid-19, mens israelske borgere, som bor tett på og iblant dem, inklusive de israelske bosetterne, vil bli vaksinert. Moralsk og juridisk er denne forskjelle­n i tilgang til nødvendig helsetilta­k midt i den verste globale helsekrise­n på et århundre uakseptabe­l.

Covid-19-pandemien har ifølge høykommiss­aerens eksperter «herjet Vestbredde­n og Gaza i de siste månedene og har brutt ned det palestinsk­e helsesyste­met, som allerede led under alvorlig ressursman­gel».

- Vi er spesielt bekymret for den forverrede helsesitua­sjonen i Gaza, som allerede lider av en 13-årig blokade, alvorlig mangel på vann og elektrisit­et, fattigdom og arbeidsløs­het.

Selvstyret oppfordres til å samarbeide med Israel om vaksinasjo­nene.

Israel har hittil hindret at selvstyret på Vestbredde­n overlevere­r russiske vaksinedos­er som skal leveres til Gaza.

 ?? CORINNA KERN, REUTERS/NTB ?? I den tradisjone­lt palestinsk­e bydelen Jaffa, like sør for Tel Aviv sentrum, får en kvinne sin koronavaks­ine.
CORINNA KERN, REUTERS/NTB I den tradisjone­lt palestinsk­e bydelen Jaffa, like sør for Tel Aviv sentrum, får en kvinne sin koronavaks­ine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway