Stavanger Aftenblad

– Fantastisk mange tilbud

- Maiken Svendsen

OSLO: Den nordiske Disney-lederen beskriver interessen for Disney + som «fantastisk». Samtidig har de norske strømmetje­nestene også økt sine abonnenter. 15. september ble strømmetje­nesten Disney + lansert i Norge. I månedene etter ble de fleste nordmenn oppfordret til å holde seg mest mulig hjemme på grunn av koronapand­emien.

– Det er ingen tvil om at det har påvirket vår tjeneste, sier Hans van Rijn, senior visepresid­ent i Disney og country manager for Disney i Norden og Baltikum.

Smittevern­regler i flere land har gjort at en rekke tilbud mange vanligvis bruker har vaert stengte eller utilgjenge­lige.

– Når man kommer til vinteren og har få tilbud ute, så ser man jo mer film eller serier fra denne typen tjenester, sier van Rijn.

Internasjo­nalt har Disney+ mer enn 94 millioner betalende abonnenter nå, og det var egentlig målet for 2024. Så nå er målet å ha 230–260 millioner betalende kunder innen 2024.

– Det sier noe om farten vi har hatt hittil, forklarer han.

– Fantastisk mange tilbud

Han vil ikke avsløre hvor mange abonnenter tjenesten har i Norge, men han kan beskrive lanseringe­n i Norge:

– Det har vaert fantastisk.

– Vi er veldig glade for den starten vi har hatt i Norge og i Norden, sier han.

Han ser på det norske markedet som et med mye konkurrans­e fra både NRK og andre reklame eller- brukerfina­nsierte strømmetje­nester.

– Overordnet sett befinner vi oss i et marked med fantastisk mange tilbud, derfor er det enda mer tilfredsst­illende for oss at det går bra med starten og lanseringe­n, forteller han.

– Avansert strømmelan­d Nordmenn strømmer mest i Norden kom det frem i en YouGov undersøkel­se som ble gjennomfør­t i fjor, ifølge Tek.no.

Allerede i mars 2020 viste en undersøkel­se fra Kantar «rekordhøy bruk av TV- og videoinnho­ld». Undersøkel­sen viste blant annet at bruken av HBO, Netflix og Youtube økte fra 40 minutter før korona, til 52 minutter i uke 1113, altså i midten av mars.

Vilde Schanke Sundet, forsker ved institutt for medier og kommunikas­jon ved Universite­tet i Oslo, forklarer at det norske strømmemar­kedet skiller seg fra en del andre land, fordi nordmenn har strømmet lenge, og har tilgang på mange tjenester av høy kvalitet.

– Norge er et modent og litt avansert strømmelan­d. Mye tyder på at tendensene vi ser i Norge, er tendensene vi vil se i andre land på sikt, sier hun.

Hun har inntrykk av at koronaåret har bidratt til å allmenngjø­re strømming, siden de fleste har vaert mer hjemme og hatt mer tid til å se på serier og filmer.

– Strømming har blitt noe nesten «alle» driver med, sier hun.

En annen ting som skiller det norske strømmemar­kedet fra en del andre land, er at det også eksisterer populaere norske strømmepla­ttformer. De tilbyr norsk innhold som de internasjo­nale plattforme­ne i mindre grad kan tilby, og dermed har de ikke blitt utkonkurre­rt av de internasjo­nale.

– Folk ser på norsk innhold, sier hun.

Vekst hos de norske

Discovery sin strømmetje­neste Discovery+ (tidligere Dplay), har sett økende bruk under koronaåret.

– Strømmemar­kedet og -konsumet generelt er i vekst, en trend som bare har blitt ytterliger­e forsterket av koronasitu­asjonen. Vår research viser at Disney+ egentlig bare har lagt seg på toppen av et allerede økende konsum, skriver kommunikas­jonsdirekt­ør i Discovery, Hanne McBride, til E24.

Sarah Willand, organisasj­on- og kommunikas­jonsdirekt­ør i TV 2, opplyser til E24 at 2020 har vaert et godt år for kanalens strømmetje­neste TV 2 Sumo. De har passert en halv million abonnenter og seerne bruker mer tid på strømmetje­nesten, forklarer hun.

– Konkurrans­en er tøff hver eneste dag, men vi har ikke sett noen direkte konsekvens­er etter Disney + sin lansering, i alle fall ikke negative for vår del.

Viaplay har også vokst i Norden det siste året, både i seertid og antall kunder, opplyser Filippa Wallestam, innholdssj­ef i NENT i en e-post.

– I 2020 vokste den nordiske kundebasen med hele 33 prosent og vi har nå mer enn 3 millioner betalende kunder, skriver hun.

– Større kamp om folks tid NRKs strømmetje­neste har det siste året hatt et gjennomsni­tt på 650.000 unike brukere daglig, og det sier NRK TV-sjef Nicolai Flesjø at er en økning fra 2019.

– Også skal det sies at 2020 har vaert et spesielt år, hvor mange har hatt god tid til å se på tv også via strømming, sier han.

Fra at NRK tidligere merket konkurrans­e fra andre, norske TV-kanaler, får de nå konkurrans­e fra stadig flere også internasjo­nale aktører.

– Vi merker at det stadig blir større kamp om folks tid og oppmerksom­het, sier Flesjø.

Van Rijn i Disney sier at selv om de har fått en god start i Norden, så vil det ta tid for dem å etablere seg i markedet. Men han har tillit til at de kan tilby noe annet enn det som allerede eksisterer. De har bygget tjenesten rundt merkevarer og innhold som folk allerede kjenner, enten det er Star Wars, Pixar eller National Geographic.

– Det har gitt oss et sterkt utgangspun­kt som vi også tror gjør at det er en annen type lojalitet, sier han.

 ??  ?? Hans van Rijn, senior visepresid­ent og country manager for Disney i Norden og Baltikum, er glad for velkomsten Disney + har fått i Norden.
Hans van Rijn, senior visepresid­ent og country manager for Disney i Norden og Baltikum, er glad for velkomsten Disney + har fått i Norden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway