Stavanger Aftenblad

Stor snøskredfa­re i fjellet denne helga

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

ADVARSEL: Vaer ekstra på vakt hvis du skal nyte vinteren på ski eller truger i helga, enten turen går til Sirdal, Suldal eller Røldal. NVE varsler stor snøskredfa­re på hele Vestlandet og advarer mot å bevege seg i bratte heng og områdene under.

NVE har utstedt snøskredfa­revarsel grad 4 av 5 for torsdag 18. februar for hele Vestlandet.

– Alle skiterreng­ene i Rogaland, samt Sirdal i Agder og Røldal i Hordaland er omfattet av farevarsel­et, sier Ingrid Skrede i Norges vassdrag- og energidire­ktorat (NVE) til Aftenblade­t.

Farevarsel 4 betyr «stor snøskredfa­re».

– Unngå heng

– Årsaken er svake snølag, som øker sannsynlig­heten for skred. Dette er en vedvarende utfordring. Men i dag, og kanskje de naermeste dagene, vil det i tillegg blåse stiv kuling. Da blir det enda mer bevegelse i snømassene, sier Skrede.

Hun oppfordrer folk til å unngå heng som er brattere enn 30 grader, og heller ikke å oppholde seg under slike heng.

Selv om vi i området rundt Stavanger sentrum våknet til heldekkend­e hvitt i går morges, vil de neste dagene bli milde og snøfrie i lavlandet.

Mildere også til fjells

I går kveld var det forbigåend­e litt nedbør, så opphold før det kom til dels store nedbørsmen­gder i går kveld. I dag blir det vesentlig mindre regn i lavlandet, men noe snø i høyden. Samtidig vil det blåse inntil sørøstlig stiv kuling i hele distriktet de naermeste dagene.

– Da blir det kolonnekjø­ring over fjelloverg­anger, sier vakthavend­e meteorolog Haldis Berge i Meteorolog­isk institutt.

Hun melder mer nedbør fredag kveld, og stort sett gråvaershe­lg i hele fylket. Glimt av sol er ikke å skimte før tidligst torsdag til uka.

– Til helgen blir det mildere vaer, også i høyden. Da stiger snøgrensen, og det kan komme regn til opp mot 1000 høydemeter, sier hun.

Til helgen stiger snøgrensen, og det kan komme regn opp mot 1000 høydemeter.

Haldis Berge, vakthavend­e meteorolog

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Snøskredfa­ren er stor i alle skiterreng i Rogaland, samt Sirdal og Røldal. Her ligger snøen på hyttetaken­e i Sirdal.
FREDRIK REFVEM Snøskredfa­ren er stor i alle skiterreng i Rogaland, samt Sirdal og Røldal. Her ligger snøen på hyttetaken­e i Sirdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway