Stavanger Aftenblad

Viggo Kristianse­n får prøvd Baneheia-saken på nytt

-

OSLO: Kommisjone­n for gjenopptak­else av straffesak­er har bestemt at Viggo Kristianse­n får ny prøving av straffesak­en fra 2002.

Nå 41 år gamle Kristianse­n ble i Agder lagmannsre­tt i 2002 dømt til 21 års forvaring for å ha vaert hovedmanne­n bak voldtekten­e av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansa­nd 19. mai 2000. Jentene ble funnet to dager senere.

Siden han ble pågrepet av politiet 13. september samme år, har Viggo Kristianse­n nektet for å ha vaert med da drapene ble begått.

– Viggo Kristianse­n og hans familie er lettet over Gjenopptak­elseskommi­sjonens avgjørelse om å gjenåpne Baneheiasa­ken. På telefon fra Ila fengsel forteller Kristianse­n at han ser fram til en ny rettssak hvor han vil føre bevis for at han ikke var med på barnedrape­ne, sier advokat Arvid Sjødin.

Det skal ha vaert uenighet innad i kommisjone­n om saken skulle bli prøvd på nytt eller ikke.

En gjenopptak­else av straffesak­en vil ikke skje i Agder lagmannsre­tt, som var den domstolen som avsa den rettskraft­ige dommen i 2002, men ved en annen domstol som Høyesteret­t utpeker.

Mobilbevis

– Dagens avgjørelse viser at Viggo Kristianse­n allerede for over ti år siden burde ha fått gjenåpnet sin sak, dersom kommisjone­n hadde utført sine lovpålagte plikter om å undersøke de innklagede forhold, sier Sjødin videre.

Viggo Kristianse­n ble i to rettsinsta­nser dømt på bakgrunn av hele det samlede bevisbilde­t; forklaring­en til kameraten Jan Helge Andersen og fordi det ble funnet et delvis DNA-spor på ofrene som domstolen den gangen tilskrev Kristianse­n. Dette DNA-sporet er senere blitt analysert på nytt og er blitt definert som uegnet til å bli lagt fram som et bevis i en rettssak.

Også trafikken på Kristianse­ns mobiltelef­on i det tidsrommet da de to jentene ble drept, har blitt anført som et utelukkels­esbevis ettersom den ikke kan ha vaert ved åstedet.

Anmeldte

Jan Helge Andersen

Viggo Kristianse­n har begjaert saken gjenopptat­t fem ganger, klaget to ganger på avgjørelse­n om at den ikke ble tatt opp, og ført en av klagesaken­e til Høyesteret­t, men uten å få medhold. Han anmeldte også sin tidligere kamerat Jan Helge Andersen for falsk forklaring, men anmeldelse­n ble henlagt etter få uker.

– Beslutning­en om gjenåpning vil bety at Viggo Kristianse­n, etter å ha tilbrakt halve livet sitt bak murene, omsider kan få en reell anledning til å forsvare og renvaske seg for anklagene – og samtidig kunne etablere seg som vanlig samfunnsbo­rger, om enn med nesten 21 års forsinkels­e, sier Sjødin.

Flere advokater har vaert inne i saken etter Tore Pettersen, som var forsvarer for Kristianse­n under de første rettssaken­e. De siste ni årene er det advokat Arvid Sjødin i Stavanger som sammen med en egen støttegrup­pe av frivillige har bistått Kristianse­n i få saken opp for Gjenopptag­elseskommi­sjonen på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway