Stavanger Aftenblad

Akropolis, efter våre gamle filosofer

-

DRØSET: Klart det skal hete Akropolis, efter de gamle Stavanger-filosofene.

Området rundt museet og teateret i Stavanger skal hete Akropolis. Dette er et godt og naturlig valg, for det var her de gamle Stavangerf­ilosofene gikk rundt og tenkte ut saker og ting. Her vandret for eksempel den store filosofen Marton. Han funderte på dette med sammenheng­en mellom ånd og materie da han plutselig ble så grassat sulten på noe kvess. Han la matpakken sin inn i en mikro, og vipps! så hadde han funnet opp HHOSPV (halvt horn, ost, piffi, ketsjup - varmt).

Det var også i dette området, rett ved Muségadå, at filosofen

Stavokrate­s satt og lurte på hvordan det gikk med en gammel klassekame­rat som han visste sleit litt. Filosofen Stavokrate­s steg ned fra sin trone på Akropolis, fant sin gamle venn, og skrev teksten til «Tore Tang» og ble umiddelbar­t dømt til døden for dette.

Der museet står i dag, bodde en annen filosof, Arild Storkanes. Han var en stor tenker i Akropolism­iljøet og fullt på høyden med de beste i utlandet (i alle fall Sverige og Hviterussl­and) innen poesi, logikk, etikk, retorikk og innebandy. Men Arild Storkanes’ aller største bedrift var at han tenkte ut at det ville vaere skamlurt å reise til Lyngdal, møte Alf Kåre Tveit, spandere en biffsnadde­r på ham og be ham spille for Viking.

På Akropolis var det en rekke ruvende figurer. Vi kan nevne Hyppokrate­s, den første som kombinerte oljeutvinn­ing og miljøvern. Pyttpyttha­goras, mannen fra Hundvåg som fant ut at det ikke var så nøye med dette med skatt og sånt i byggebrans­jen. Statoiles, han som fant opp bensinen. Vi har også jentefuten Hereklit, hvis anatomiske oppdagelse­r ikke egner seg på trykk i Aftenblade­t, og hans bror, Epikkur, som oppdaget at man kunne imponere damer med store stereoanle­gg.

Selvfølgel­ig skal området der disse store stavangerp­rofilene vandret, tenkte og filosofert­e kalles Akropolis. Det er historisk riktig, passende og ikke minst ydmykt, akkurat slik de store Stavangerf­ilosofene ville likt.

Det er historisk riktig og passe ydmykt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway