Stavanger Aftenblad

Noen lettelser for barn og unge

-

OSLO: Det blir ingen store koronalett­elser nasjonalt før tidligst i midten av mars.

Men det åpnes forsiktig opp innen idrett for barn og unge.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) trakk i sin innledning på koronapres­sekonferan­sen fredag ettermidda­g fram at mange ulike grupper ønsker lettelser i tiltakene for nettopp dem, men at summen av disse ønskene vil resultere i økt smitte.

– Jeg benytter anledninge­n til et sitat jeg har brukt i mange andre sammenheng­er før, men som også gjelder for denne situasjone­n, nemlig Jan P. Syses sitat: «Vi er imot summen av alt det vi er for», sa Solberg.

– Det går den rette veien Usikkerhet­en som i all hovedsak dreier seg om de nye virusvaria­ntene, er fortsatt for stor. Betydelige

lettelser i tiltakene på Østlandet og på Vestlandet fra mandag vil også i sum føre til økt aktivitet, mener statsminis­teren.

– Sammen med en ustabil smittesitu­asjon, er det grunnen til at regjeringe­n har besluttet å videreføre de fleste nasjonale tiltakene, sa Solberg.

Det vil bli gjort en ny vurdering av de nasjonale tiltakene i midten av mars. Selv om de fleste tiltakene blir videreført, har regjeringe­n gjort noen endringer. Disse trer i kraft fra tirsdag 23. februar.

Lettelser for unge og studenter

Da åpnes det blant annet for at barn og unge under 20 år kan konkurrere og vaere med på idrettsarr­angementer.

Innendørs kan det vaere inntil 50 personer på disse arrangemen­tene. Utendørs er grensen 200. Det inkluderer utøvere, foreldre, trenere og småsøsken, men alle må vaere fra samme kommune. Det betyr for eksempel at et fotballag eller håndballag kan spille mot andre lag i samme kommune.

I tillegg blir det lettelser for studenter, som framover kan møte på lesesalen og få fysisk undervisni­ng i mindre grupper.

Arrangemen­ter med «faste, tilviste plasser» – ikke nødvendigv­is fastmonter­te – får ta imot 100 personer. Det gjelder både i kirker, teatre og på konserter.

På den andre siden strammes det inn på skjenking, og den nasjonale skjenkesto­ppen flyttes fra midnatt til klokka 22. Reglene for innreiseka­rantene og karanteneh­otell strammes også inn, men det åpnes for teknisk personell som utfører oppgaver som er nødvendig.

Forenkler kronglete begreper Etter kritikk for et innviklet system med «ring 1» og «ring 2» og flere nivåer med tiltak i forbindels­e med mutantutbr­uddene, endrer regjeringe­n nå på dette.

– Jeg beklager at jeg nå tar fra mange gode poenger til sine kommentara­rtikler, men vi kommer ikke lenger til å bruke «ring 1» og «ring 2», og vi rydder opp i tiltaksniv­åene. Nå blir det tre nivåer av tiltak som kan vedtas nasjonalt, sa Solberg.

Framgangsm­åten blir uansett den samme som før. Jo mer alvorlige utbrudd, desto høyere nivå på tiltakene.

– Men jeg vil love dere at det blir sikkert rom for å harselere med noe også i framtiden. Alt blir ikke perfekt nå heller. Men det blir litt enklere, erkjente statsminis­teren.

 ?? BERIT ROALD ?? Statsminis­ter Erna Solberg (fra venstre), kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby og barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad under pressekonf­eranse om koronasitu­asjonen i går.
BERIT ROALD Statsminis­ter Erna Solberg (fra venstre), kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby og barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad under pressekonf­eranse om koronasitu­asjonen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway