Stavanger Aftenblad

Ny kai klar til verdens første hydrogenfe­rje

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HJELMELAND:

Til høsten kommer verdens første hydrogenfe­rje, men den nye kaien på Nesvik i Jøsenfjord­sambandet er allerede i drift. Uten at koronasmit­te stoppet anleggsarb­eidet underveis.

Dagens to dieselferj­er skal erstattes av én elektrisk og én hydrogen/hybrid-ferje – den første i sitt slag i hele verden. Egentlig skulle det banebryten­de hydrogen-sambandet åpnet i mars på strekninge­n Hjelmeland – Nesvik.

Pandemien gjør at ferjene ennå ikke er klare, men den ene nye dobbeltkai­en på anlegget er allerede tatt i bruk. Det skjedde tirsdag 16. februar.

– Da dette er verdens første hydrogensa­mband, har det vaert viktig for oss å ha backup-løsninger i tilfelle teknologie­n svikter. Av denne grunn bestemte vi tidlig å bygge doble ferjekaier på begge sider av fjorden, sier prosjektle­der Livar Thomassen i Statens vegvesen i en pressemeld­ing.

Den nye elektriske ferja, «Nesvik», skal etter planen vaere ferdig i april. Hybridferj­a «Hydra» som skal gå på hydrogen i kombinasjo­n med batteri, blir trolig klar til høsten – i september/oktober.

Hydrogenfe­rje er sentralt i Statens vegvesens mål om å kutte klimagassu­tslipp, en viktig del av det grønne skiftet i Statens vegvesen, og en milepael i den maritime bransjen.

Det er Norled som drifter ferjestrek­ningen, som er ett av landets 16 riksvegfer­jesamband. Alta-firmaet HAK er hovedentre­prenør på byggingen av de nye kaiene på Hjelmeland og Nesvik. Med arbeidssty­rke fra Polen har firmaet underveis blitt rammet av karantener og reisebegre­nsninger i forbindels­e med koronapand­emien. Det har vaert også vaert to smitteutbr­udd på anlegget, med totalt 12 smittede - 11 i ett og samme utbrudd i oktober, og én helt i starten av januar. Likevel har det aldri vaert stopp i arbeidet.

– Takket vaere godt samarbeid med entreprenø­r og kommuneove­rlege har vi slått utbruddene ned og forhindret smitte til lokalsamfu­nnet. Dette har skjedd gjennom et strengt smittevern­regime, som har omfattet alt fra inndeling av arbeidsrig­g, kjøkkenbru­k, kohorter, eget karanteneh­otell, og minimal kontakt med lokalbefol­kning. Kort sagt er det blitt gjort alt som gjøres kan for å hindre smittespre­dning, sier prosjektle­der Livar Thomassen.

Anleggsarb­eidet startet i september 2019. D

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway