Stavanger Aftenblad

Jadarhus dømt til å betale huseier naer 800.000 kroner

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

ÅLGÅRD: En huseier på Ålgård har vunnet en full seier mot husbyggerf­irmaet Jadarhus i Jaeren tingrett – etter en over fem år lang konflikt. Jadarhus er dømt til å betale i underkant av 800.000 kroner i erstatning og saksomkost­ninger.

– Vi oppfatter at dommen er feil på vesentlige punkter og kjenner oss ikke igjen i beskrivels­en av faktum, sier Jadarhus-direktør Rune Hatlestad i en kommentar til den ferske dommen.

Jadarhus er dømt til å betale huseieren 570.023 kroner i erstatning, pluss forsinkels­esrenter fra 1. mai i fjor. I tillegg er husfirmaet, som er en av de store aktørene innen husbygging i Rogaland, dømt til å betale 216.144 kroner i saksomkost­ninger. Totalt blir dette 786.167 kroner, i tillegg til de nevnte forsinkels­esrentene.

– Vil dere ha en ny runde i retten?

– Vi er veldig uenige i dommen og vurderer nå om vi skal anke, sier Hatlestad til Aftenblade­t. Fristen for å anke går ut om fire uker.

Aftenblade­t har også kontaktet huseieren, som ikke ønsker å kommentere dommen.

Konflikt i mer enn fem år Konflikten mellom huseieren og Jadarhus oppsto våren 2015, kort tid etter at den nybygde boligen var overtatt. En del av tvisten handlet om en lekkasje i en kjellerbod, og byggefirma­et gjorde omfattende utbedrings­arbeider etter lekkasjepr­oblemer.

Men saken var ikke løst. Etter hvert fikk konflikten en foreløpig slutt gjennom et rettsforli­k våren 2019. Der påtok Jadarhus seg reklamasjo­nsansvar knyttet til framtidige lekkasjer i kjellerbod­en.

Jadarhus engasjerte firmaet Polygon til å foreta fuktmåling­er i den aktuelle boden, og målinger ble gjort fra mai til oktober 2019.

Etter dette sendte Jadarhus en e-post til huseieren. Der het det blant annet:

«Konklusjon­en i rapporten viser at det ikke er registrert fuktighet som tyder på at det kommer vann inn i konstruksj­onen.»

I sitt svar skrev huseieren at lekkasje var observert minst fire forskjelli­ge plasser, og at det ikke var gjort fuktmåling­er på noen av disse punktene.

Jadarhus svarte blant annet: «Vi avviser at det er lekkasjer i boden. Basert på vedlagte bilder fremstår dette som kondens på grunn av for lite bevegelse i lufta. Vi kan tilby å montere en fuktstyrt vifte i den ene ventilen.»

Krevde 570.000 i erstatning Her gikk kommunikas­jonen mellom partene fullstendi­g i vranglås. Huseieren valgte da å engasjere advokat.

De første brevene mellom huseiernes advokat og Jadarhus’ advokat ga ingen endring. Jadarhus sto på at nye, eventuelle fuktutslag skyldtes kondens – ikke lekkasjer utenfra.

Huseieren tok så ut stevning og satte fram krav om 569.567,50 kroner i erstatning, etter at både en takstmann og en rådgivende ingeniør hadde konkludert med at det fortsatt lekket inn vann utenfra.

I begynnelse­n av februar møttes partene i retten, og i dommen har saksøkerne fått fullt medhold.

I dommen har Jaeren tingrett blant annet lagt vekt på at det er rustne spiker i lekter, saltutslag på vegger, at det er observert vann på gulv og at det ble avdekket soppvekst i et annet rom.

«Jadarhus har mislighold­t sitt avklarings­ansvar etter rettsforli­ket», er en av konklusjon­ene i dommen.

Tok for lett på klagene?

– Denne saken ser ikke ut til å vaere saerlig god reklame for Jadarhus?

– Vi har vaert av den oppriktige oppfatning at dette har vaert kondens. Da har vi ment at det ikke var behov for å iverksette andre tiltak enn det vi har foreslått. Så kom det en rapport i fjor høst, som viste at det kan ha kommet inn vann. Vi ville gjerne bidra til å utbedre dette, men det fikk vi ikke anledning til, sier Jadarhusdi­rektør Rune Hatlestad.

– På flere punkter i dommen blir det mer enn antydet at dere har tatt altfor lett på klagene fra huseieren?

– Jeg er ikke enig i at vi har tatt for lett på klagene. Vi har forholdt oss til de rådene vi har fått fra våre rådgivere. Polygon sine målinger tydet ikke på at det kom inn vann utenfra. Vi mener at både saltutslag­ene og rustne spiker var av gammel dato og hadde ingen indikasjon­er på at det var en pågående lekkasje, sier Hatlestad.

– Hvorfor må det ta over fem år å komme i mål med en slik konflikt?

– Det har vaert uenighet rundt lekkasjen. Derfor inngikk vi et forlik, og vi mener at det ikke har vaert lekkasje etter at utbedrings­arbeidene ble gjort, sier Hatlestad til Aftenblade­t.

I dommen har Jaeren tingrett blant annet lagt vekt på at det er rustne spiker i lekter, saltutslag på vegger, at det er observert vann på gulv og at det ble avdekket soppvekst i et annet rom.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Rune Hatlestad er administre­rende direktør i Jadarhus.
JONAS HAARR FRIESTAD Rune Hatlestad er administre­rende direktør i Jadarhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway