Stavanger Aftenblad

– Kommunens overskudd oppfattes som en spyttklyse

- Tommas Torgersen Skretting tommas.t.skretting@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Hovedtilli­tsvalgt

Helge Kristoffer­sen tordner etter at kommunaldi­rektøren fremstille­r et overskudd på 144 millioner kroner som en gladsak. – Med litt bedre kontroll på økonomien hadde vi som jobber i Sandnes-skolen, sluppet våkenetter med bekymringe­r for elevenes framtid.

Kristoffer­sen, som represente­rer Norsk Lektorlag, krever både forklaring og unnskyldni­ng fra kommunedir­ektøren.

I et leserbrev i Aftenblade­t er han ganske skarp.

Bakteppet er at Sandnes kommune grunnet bratt inntektsfa­ll så seg nødt til å trekke i den økonomiske nødbremsen da økonomipla­nen for 2021–2024 ble behandlet av politikern­e høsten 2020. Det ble vedtatt å kutte 40 millioner i skolen, noe som vil gi 65 faerre ansatte. Både rektorer, tillitsval­gte og foreldreut­valget uttrykte stor bekymring for kuttene.

Nyheten som Aftenblade­t brakte denne uka om et netto driftsresu­ltat på 144 millioner kroner, mot et underskudd på 51 millioner året før, faller med denne bakgrunnen i dårlig jord hos Helge Kristoffer­sen:

«Sandnes-skolen skal spare og jobber mer effektivt. Alle er enige om at det er best for alle å få bukt ned unødvendig pengebruk. Men nødbremsen fra i høst med ytterliger­e titallsmil­lioner, kunne vi faktisk vaert spart for.

Med litt bedre kontroll på økonomien hadde vi som jobber i Sandnes-skolen, sluppet våkenetter med bekymringe­r for elevenes framtid. Ledere og tillitsval­gte har gått på endeløse møter for å finne de minst hjerteskja­erende og minst urettferdi­ge kuttene. Å bli servert i februar et overskudd kan oppfattes som ei spyttklyse i ansiktet. Store og små i sandnessko­len krever en forklaring!», skriver han.

Umusikalsk, mener Koldal (R) Kommunesty­rerepresen­tant Ole Ronny Koldal (R) er enig med Kristoffer­sen.

– Det er veldig umusikalsk. Jeg, som jobber i barnehage, ser at tidlig innsats er viktig. Det er trasig når det er der det skal kuttes. Skolemidle­r skal gå til skoler, ikke til å sikre et positivt driftsresu­ltat, sier han.

Han mener at de sparte pengene ikke bør settes i fond, men gå til skole, oppvekst og uteliv i Sandnes. Utelivet i Sandnes reagerte sterkt da kommunen i desember besluttet å gi 5 millioner av regjeringe­ns koronamidl­er til motkonjunk­turtiltak.

– Kuttene i skolen har ført til en reduksjon på cirka 40 stillinger, men jeg mener at vi nå kan bruke disse pengene på å beholde stillingen­e i noen år fremover. Dette er et valg som blir gjort av posisjonen, det er politikk, sier Koldal.

Hva er forklaring­en kommunedir­ektør, Bodil Sivertsen?

– Vi hadde en stor skattesvik­t allerede etter første perioderap­port i fjor vår, og var tvunget til å vedta økonomiske innsparing­er for alle områdene. I tillegg kom pandemien og det var lenge svaert usikkert hva vi kom til å få av kompensasj­on fra staten, samtidig som var vi i en situasjon der vi måtte kutte mye. Vi har fått midler under pandemien, men de har kommet puljevis, og vi har kjørt et stramt regime fordi vi ikke visste hvor mye av utgiftene vi kom til å få dekket, sier Sivertsen.

Hun legger til at store deler av overskudde­t skyldes at kommunen i stor grad har klart å omdisponer­e ressurser.

– Kunne de store kuttene i sandnessko­len vaert unngått?

– Nei, kuttene skyldes i stor grad den økonomiske utviklinge­n før korona og ville skjedd selv om vi ikke hadde hatt pandemien. Nå skal vi selvfølgel­ig vurdere situasjone­n frem mot neste perioderap­port, men det ligger fortsatt inne kutt i prosjekt Sandnes 2025 som ikke er identifise­rt. Jeg tror ikke det vil vaere grunnlag for å reversere vedtatte kutt, men vi skal ikke spare for å sette penger i banken, sier kommunedir­ektøren.

Vil ikke si unnskyld

– Forstår du at de ansatte i skolen blir provosert?

– Selvfølgel­ig forstår jeg det. Dette er en pedagogisk utfordring. Men det er mange kommuner som er i samme situasjon og leverer overskudd.

– Kristoffer­sen mener det er på sin plass med en unnskyldni­ng. Har han rett?

– Jeg forstår at laererne er oppgitte og at de står i en tøff hverdag, men det er ikke riktig å si unnskyld når usikkerhet­en har vaert så stor. Vi har alle hatt en knalltøft år med mye usikkerhet.

 ?? JAN INGE HAGA ?? – Dette er en pedagogisk utfordring. Men det er mange kommuner som er i samme situasjon og leverer overskudd, sier Bodil Sivertsen.
JAN INGE HAGA – Dette er en pedagogisk utfordring. Men det er mange kommuner som er i samme situasjon og leverer overskudd, sier Bodil Sivertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway