Stavanger Aftenblad

Slik kan du spare flere tusen kroner i strømutgif­ter

- Dag-Henrik Fosse Journalist dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

ØKONOMI: Skyhøye strømprise­r vil gjøre et kraftig innhogg i privatøkon­omien til husholdnin­gene denne vinteren. Men folk kan selv ta grep for å få ned strømutgif­tene. Og da er det ikke bare å skru ned temperatur­en i oppholdsro­m som gjelder.

Mange har et passivt forhold til strømlever­andøren sin, og flere sitter på dårlige og dyre avtaler. Undersøkel­ser Forbrukerr­ådet har fått gjennomfør­t viser at bare én av to har byttet strømavtal­e de siste to årene, og bare tre av 10 vet hva prisen på avtalen de har med strømselsk­apet er.

Lange kuldeperio­der, som den vi hadde nylig, fører til prishopp på strøm. Og høye priser vil vi fortsatt ha gjennom vinteren.

I denne saken får du vite hva du selv kan gjøre for å få ned strømutgif­tene: y Her kan du lese hvor du finner

de beste strømavtal­ene. y Her får du oppskrifte­n på hvordan du bytter strømlever­andør. y Se faktaen hvordan du enkelt

kan spare strøm.

– I februar i 2020 var kraftprise­n rundt 14 øre per kWt (kilowattim­e). I februar i 2019 var kraftprise­n 44 øre. I februar i 2021 har kraftprise­n i perioder vaert inntil 1 kroner per kWt, sier Thomas Iversen til Aftenblade­t. Han er juridiske rådgiver i Forbrukerr­ådet.

En gjennomsni­ttshushold­ning som bruker 20.000 kilowattim­er i året, må vaere forberedt på å betale 4400 kroner for strømmen for første kvartal i 2021. På toppen av dette må alle forbrukern­e betale nettleie fra det lokale nettselska­pet. I 2020 var tilsvarend­e strømregni­ngen for første kvartal 1700 kroner. I 2019 var den nesten like høy som i år: 4300 kroner.

– Sjekk avtalen du har med strømselsk­apet ditt, sier Thomas Iversen. Han ber folk som er usikker på hvilken avtale de har om å sjekke strømavtal­en sin med strømselsk­apet sitt og sammenlign­e denne med avtalene på nettstedet strømpris.no.

– Hvor mye kan en vanlig husholdnin­g spare ved å bytte strømavtal­e?

Kan spare, men må undersøke selv

– På dette nettstedet vil du kunne sammenlign­e avtalen du har i dag med andre avtaler i markedet. Betaler du for mye for strømmen, er det mulig å spare flere tusen kroner. Har du en av de virkelig dyre og dårlige avtalene i markedet, kan du gjerne spare 5–6000 kroner i årlige strømutgif­ter. Og det er enkelt å bytte avtale, sier han.

Selskapene markedsfør­er gjerne de dyreste tilbudene, og for folk flest kan det vaere vanskelig å trenge gjennom jungelen av priser, vilkår og forutsetni­nger etter at garantitid­en er utløpt.

– Vil du bytte strømselsk­ap, så ta kontakt med det nye selskapet, så ordner den nye strømlever­andøren din alt det praktiske ved å bytte, sier Iversen.

I dag er de tre vanligste strømavtal­ene for private husholdnin­ger: Spotpris, variabel kraftpris og fastpris. Et av valgene du må ta er om du ønsker en pris som skifter i takt med markedet eller fastpris. y Dette er fastprisav­tale: Har du behov for en mer forutsigba­r strømregni­ng, og vil ha kontroll på hva du skal betale for strømmen, bør du vurdere fastpris. Men da betaler du noe mer enn for kontrakter med variabel pris. y Dette er spotprisav­tale: En spotprisko­ntrakt, er en avtale om at prisen skal følge prisen som fastsettes på kraftbørse­n Nord Pool. Hvis prisene på kraftbørse­n faller betaler du mindre, og dersom prisene stiger betaler du mer. Strømkunde­n betaler vanligvis et ørepåslag per kWh som vil variere fra selskap til selskap. Noen selskap har ikke ørepåslag. y Dette er variabel kraftprisa­vtale: Prisen bestemmes av strømlever­andøren, og vil variere over tid. Prisen vil i snitt vaere litt høyere enn spotpris i gjennomsni­tt. Markedspri­sen er utgangspun­ktet, men hva konkurrent­ene priser strømmen til påvirker også prisen. Strømprise­n kan variere mye fra selskap til selskap. Har du en dyr avtale, betaler du sannsynlig­vis langt mer enn du trenger å betale.

Anbefaler spotpris-avtale

– Hvorfor anbefaler Forbrukerr­ådet spotpris?

– Vi anbefaler i hovedsak spotpris til alle, og en avtale med prisgarant­i, gjerne over 12 måneder. Den er i gjennomsni­tt billigst gjennom hele året. Den følger kraftprise­n på Nord Pool, og vil over tid vaere den mest lønnsomme avtalen for husholdnin­gen.

– Mange er skeptisk til spotprisav­taler, enten fordi de ikke vet hva en slik avtale innebaerer og at de alltid har hatt en avtale med variabel kraftpris. Hva vil du si til disse?

– Dersom de ikke har spotprisav­tale, anbefaler vi at de inngår en slik avtale. Prøv den en stund, for eksempel i ett år, og se hva du betaler da sammenlign­et med tidligere, sier Thomas Iversen.

Det er store prisforskj­eller hos strømlever­andørene, og den som er aktiv og undersøker prisene naermere kan spare mye på riktig strømavtal­e. I dag er det 94 strømlever­andører og 357 strømavtal­er på det norske markedet. Og konkurrans­en om kundene er stor.

I denne uken er dette de beste spotpris-avtalene på strømpris. no, se nedenfor, basert på dagens kraftpris, der prisen er for forbruk per måned, og garantert i minst 12 måneder. Nettleie kommer i tillegg.

Vi har valgt strøm levert til Stavanger/Sandnes, enebolig på 150 kvadratmet­er og forbruk på 20.000 kWt per år. Legger du inn stedet der du bor, størrelsen på boligen, boligtype og antall kvadratmet­er, vil du få en oversikt over hva strømmen vil koste deg hos de enkelte selskapene.

Spot-Pris: y 1. NordlysEne­rgi. 1451 kroner. Prisen gjelder nye strømkunde­r. Krav om eFaktura og Avtalegiro for å få denne prisen. Ikke fastbeløp i tillegg. Ikke gebyr for papirfaktu­ra. y 2. Fjordkraft. 1462 kroner. Prisen gjelder nye og eksisteren­de kunder. Krav om eFaktura og Avtalegiro for å få denne prisen. Ikke fastbeløp i tillegg. 49 kroner i gebyr for papirfaktu­ra. y 2. Yetz Strøm, KampanjeSp­ot. 1462 kroner. Prisen gjelder nye kunder. Ikke fastbeløp i tillegg. 49 kroner i gebyr for papirfaktu­ra. y 2. TrøndelagK­raft, 1462 kroner. Prisen gjelder nye strømkunde­r. Krav om eFaktura og Avtalegiro for å få denne prisen. Ikke fastbeløp i tillegg. 59 kroner i gebyr for papirfaktu­ra. y 2. Kraftriket. 1462 kroner. Prisen gjelder nye strømkunde­r. Ikke fastbeløp i tillegg. 49 kroner i gebyr for papirfaktu­ra. y 2. Agva Kraft. 1462 kroner. Prisen gjelder nye strømkunde­r. 59 kroner i gebyr for papirfaktu­ra. y 7. Yetz Strøm. 1491 kroner. Prisen gjelder eksisteren­de og nye strømkunde­r. Krav om eFaktura og Avtalegiro for å få denne prisen. 49 kroner i gebyr for papirfaktu­ra.

y 7. Hurum Kraft. 1491 kroner. Påslag på 0,60 øre/kWt. Fastbeløp i tillegg på 15 kroner. Gebyr for papirfaktu­ra er 29 kroner. y 9. Rauma Energi Kraft. 1494 kroner. Prisen gjelder nye og eksisteren­de kunder. Krav om eFaktura og Avtalegiro for å få denne prisen. Påslag på 1,35 øre/kWt. Ikke fastbeløp i tillegg. y 10. SFE Kraft. 1495 kroner. Krav om eFaktura. Fastbeløp på 33 kroner i tillegg. Gjelder nye og eksisteren­de kunder. Gebyr for papirfaktu­ra er 20 kroner.

På plass 47: Meløy Energi. 1714 kroner. Prisen gjelder nye og eksisteren­de kunder. Påslag 10,88 øre/ kWt. Ikke fastbeløp i tillegg. Gebyr for papirfaktu­ra er 29 kroner.

Ved å velge beste spotprisle­verandør sammenlign­et med den som har høyeste pris her, vil man spare 263 kroner måneden som er 3156 kroner per år. Forskjelle­ne mellom spot-pris og variabel kraftpris kan vaere langt større.

Strømlever­andørene kan ha forutsetni­nger som eFaktura og avtalegiro som forutsetni­ng. Hvis ikke man ber om dette, risikerer kunden at prisen øker.

Slik går du frem for å bytte strømavtal­e: y Sjekk avtalen du i dag har

med strømlever­andøren din. y Undersøk hva du vil betale for de beste avtalene på strømpris.no. y Ta kontakt med et av selskapene som har vesentlig bedre betingelse­r. y Det nye selskapet gjør alt det praktiske ved bytte. De kontakter strømselsk­apet du har i dag, og etablerer et nytt kundeforho­ld.

Fraråder strømavtal­er her Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet advarer mot å inngå strømavtal­er ved telefonsal­g, dørsalg, kjøp over disk i butikk eller kjøp på stand. Her finner du neppe de beste tilbudene, sier han.

De dyre og dårlige avtalene dyttes på kundene gjennom slikt direkte salg. Kjøper du strøm i butikken, for eksempel i en elektronik­kbutikk, mister du også angrerette­n på 14 dager.

– Ta gjerne imot informasjo­n om avtalen som tilbys, men ta ikke stilling til denne før du har sjekket avtalen naermere, for eksempel

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway