Stavanger Aftenblad

Bare ett parti på Stortinget vil vingeklipp­e Statsforva­lteren

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORUS: I kjølvannet av Biltema-striden på Forus er Fremskritt­spartiet alene på Stortinget. Ingen andre partier vil fjerne Statsforva­lterens innsigelse­srett.

– Da Biltema-saken var dagsaktuel­l opplevde vi at Høyre fremsto i mediene som Frp-ere. Men nå når Stortinget skal ta stilling til makten til Statsforva­lteren er det ingenting igjen av de tonene fra Høyre, som nå sier nei til Frpforslag­et, sier Helge André Njåstad (Frp) i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen.

Han sikter til Aleksander Stokkebø og andre lokale Høyre-topper, som sa de var lei av at lokaldemok­ratiet blir overkjørt. De ville endre partiets program og redusere makten til det som da het Fylkesmann­en. Lokalpolit­ikerne i Stavanger ga Biltema dispensasj­on til å drive med fullt varesortim­ent på Forus, men Fylkesmann­en i Rogaland opphevet vedtaket.

Njåstad står, sammen med Rogalands Roy Steffensen og Terje Halleland, bak et representa­ntforslag om å vingeklipp­e det som nå heter Statsforva­lteren.

Frp-forslaget enkelt forklart: y Statsforva­lteren og Statens vegvesen mister innsigelse­srett i kommunale plan- og arealvedta­k. y Det kan bare fremmes innsigelse i arealsaker i spørsmål av vesentlig nasjonal betydning. y I stedet for ordningen med settestats­forvalter skal klagene avgjøres av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, innen 6 uker.

Skuffet av H og Sp

Kommunal- og forvaltnin­gskomiteen har avgitt innstillin­g. Ingen andre partier støtter Frp-forslaget.

– Det merkes tydelig at Høyre nå sitter tettere sammen med

KrF og Venstre enn oss. Mange opplevde at Frp fikk frem det beste i Høyre da vi satt i regjering sammen. Jeg hadde også tro på at Senterpart­iet ville støtte lokalt selvstyre sterkere. Men det er tydelig at også de er bekvem med at en tilfeldig byråkrat på et statlig kontor i en by skal overstyre folkevalgt­e i distrikten­e, sier Njåstad.

Senterpart­iets Geir Pollestad avviser kritikken.

– Senterpart­iet ønsker å begrense statsforva­lterens makt, og det har vi også foreslått. I motsetning til Frp så ønsker vi å utrede konsekvens­ene, blant annet fordi vi mener staten har en viktig rolle for jordvern. Senterpart­iet mener det ikke bør vaere en statlig oppgave å bestemme at hjulkryss er lov å selge, mens jekk er forbudt, kommentere­r Pollestad.

Høyres Aleksander Stokkebø viser til lokale seire i Strand og Randaberg.

– Vi samarbeide­r godt med Frp i mange saker, men jeg kan berolige Njåstad om at Høyre og jeg ikke har behov for å fremstå som Frp. Vi er opptatt av kommunalt selvstyre, på egen kjøl. Det er ikke tilfeldig at kommunene med Høyres kommunalmi­nister har fått medhold i åtte av ti innsigelse­ssaker, mens de med Sp og Ap i sin tid fikk de nei seks av ti ganger. Vi har allerede strammet inn på innsigelse­s-institutte­t, og er i gang med å endre plan- og bygningslo­ven, slik at det blir rom for mer lokalt selvstyre og utvikling i distrikten­e. Så flere av forslagene fra Frp slår inn åpne dører, kommentere­r Stokkebø.

Nasjonale interesser

Ap og SV er uenig i at statens innsigelse­srett i kommunal arealplanl­egging svekker lokaldemok­ratiet. De to partiene viser til innspill fra naturverno­rganisasjo­ner. Disse vektlegger at hensikten med statens innsigelse­srett er å sikre nasjonale og regionale interesser, blant annet viktige natur- og friluftsli­vsinteress­er og jordvern.

Senterpart­iet mener at statsforva­lteren skal omgjøres til et rent kontroll-, klage- og tilsynsorg­an. Alle oppgaver som omhandler politisk skjønnsutø­velse, skal overføres til fylkeskomm­unene. Med unntak av kritiske samfunnshe­nsyn, for eksempel bevaring av matjord. Innsigelse­sretten skal begrenses så mye som mulig, men samtidig må den eksistere for å ivareta kritiske samfunnshe­nsyn som ren vannforsyn­ing, bevaring av matjord og andre beredskaps­og sikkerhets­hensyn.

I innstillin­gen fra flertallet – Frp, Ap og Sp – heter det at Stortinget ber regjeringe­n gjennomfør­e en helhetlig utredning om endringer i statlige retningsli­njer for å styrke utviklings­muligheten­e i distrikten­e og det lokale selvstyret.

Lokalpolit­ikerne i Stavanger ga Biltema dispensasj­on til å drive med fullt varesortim­ent på Forus, men Fylkesmann­en i Rogaland opphevet vedtaket.

 ?? ANDERS MINGE ?? Roy Steffensen i Frp og Helge André Njåstad til Biltema på Forus i fjor høst.
ANDERS MINGE Roy Steffensen i Frp og Helge André Njåstad til Biltema på Forus i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway