Stavanger Aftenblad

Vedtaket om inhabile politikere blir stående

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Statsforva­lteren slår fast at Stavanger kommunesty­res vurderinge­r rundt habilitete­n til folkevalgt­e tilknyttet styre i kommunale foretak, er basert på saklige og rimelige hensyn. Seks politikere hadde bedt om at vedtaket skulle erklaeres ugyldig.

I et brev på 28 sider krever de seks borgerlige politikern­e at Fylkesmann­en gjør en såkalt «lovlighets­kontroll» av kommunesty­revedtaket 14. desember og opphever vedtaket. Brevet de har skrevet til Fylkesmann­en (fra årsskiftet Statsforva­lteren) er en sammenheng­ende ramsalt kritikk av både samarbeids­partiene og av kommuneadm­inistrasjo­n i Stavanger.

Brevet er datert 21. desember 2020, og er signert Sissel Knutsen Hegdal på vegne av seg selv (gruppelede­r Høyre) og Leif Arne Moi Nilsen (gruppelede­r Frp), Henrik Halleland (gruppelede­r KrF), Karl W. Sandvig (gruppelede­r Pp), Jan Erik Søndeland (gruppelede­r Venstre) og Christian Wedler (uavhengig).

- Saklig og rimelig

Men Statsforva­lteren (tidligere Fylkesmann­en) mener det ikke er grunnlag for å oppheve vedtaket fra Stavanger kommunesty­re.

Statsforva­lteren har vurdert det slik at de hensynene som kommunesty­rets flertall har vektlagt er saklige og rimelige. Vi finner derfor ikke at det er åpenbart at kommunens skjønnsmes­sige vurderinge­r er ulovlige, og oppretthol­der derfor kommunens vedtak i saken, skriver Statsforva­lteren i Rogaland, Lone Merethe Solheim.

I saken om omorganise­ring av kommunale foretak kom spørsmålet om inhabilite­t opp fordi saken fører til at folkevalgt­e mister vervene – og dermed godgjøring­en.

Dette fører ikke automatisk til inhabilite­t. Spørsmålet er vurdert etter forvaltnin­gslovens paragraf 6 andre ledd, som er en skjønnsmes­sig bestemmels­e, slår Statsforva­lteren fast. I lovbestemm­elsen står det: «Likeså er han ugild når andre saeregne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhe­t; blant annet skal legges vekt på om avgjørelse­n i saken kan innebaere saerlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har naer personlig tilknytnin­g til.»

Uenigheten knyttet seg i stor grad til om dette var et «saeregent forhold». Klagerne viste til at forholdet har likhetstre­kk med saker som er saerlig unntatt fra inhabilite­t i kommunelov­ens paragraf 11–10 fjerde ledd. Etter denne bestemmels­en er en folkevalgt ikke inhabil når det skal velges personer til offentlige tillitsver­v, eller når det skal fastsettes godtgjørin­g og liknende for slike verv.

Saerlige omstendigh­eter Statsforva­lteren er enig i at de momentene som fremgår av unntaksbes­temmelsen i kommunelov­en har likhetstre­kk med det som gjør seg gjeldende i omorganise­ringssaken. Den har imidlertid også noen trekk som gjør at den skiller seg fra slike saker. I tillegg er det noen saerlige omstendigh­eter i Stavanger kommune som gjør at man kan komme til at det foreligger inhabilite­t her, mens man i en annen kommune kanskje hadde kommet til et annet resultat.

Statsforva­lteren skriver at kommunesty­rets flertall blant annet har vektlagt: y vedtakelse av reglement er en generell beslutning mens det i denne saken er spørsmål om å frata en naermere bestemt krets sitt verv og sin godtgjørin­g y saken gjelder ikke bare nedleggels­e av et styre, men omorganise­ring av et stort antall arbeidspla­sser y kroner 40.000,- eller 70.000,i styrehonor­ar og et styreverv kan objektivt sett fremstå som en saerlig fordel og likeså tap av dette en saerlig ulempe y Stavanger kommunesty­re består av 67 faste medlemmer og det store flertallet av medlemmene blir dermed ikke berørt av habilitets­vurderinge­ne y alle medlemmer som ble funnet inhabile ble erstattet av en vararepres­entant y konsekvens­en av habilitets­vurderinge­n var lik for alle partiene y habilitets­vurderinge­n førte ikke til en partipolit­isk skjevforde­ling når man ser hen til hvilke partier medlemmene som ble funnet inhabile er fra.

Stridens kjerne

Stridens kjerne er omorganise­ringen av fire kommunale foretak. Flertallet har vedtatt å avvikle disse:

Stavanger byggdrift, Stavanger Natur- og idrettsser­vice, Sølvberget og Stavanger boligbygg tilbakefør­es til basisorgan­isasjonen. Unntatt for Stavanger boligbygg er de mer forretning­smessige oppgavene i foretaket som overføres til Stavanger utvikling som videreføre­s som kommunalt foretak. Stavanger Parkerings­selskap videreføre­s også som kommunalt foretak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway