Stavanger Aftenblad

Skadde oljearbeid­ere blir sak på Stortinget

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Historiene til syke nordsjøarb­eidere gjorde inntrykk på stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland (Frp). Nå vil han at en offentlig kommisjon skal gå inn i sakene.

Mange nordsjøarb­eidere mener de er blitt syke av jobben ute på plattforme­n – men har slitt med å få aksept og erstatning. Aftenblade­t har tidligere fortalt om den tidligere Ekofisk-mekanikere­n Bjarne Kapstad. Han har gått til sak mot forsikring­sselskapet Tryg for å få yrkesskade­erstatning etter sykdom han knytter til jobben for Conocophil­lips, men ikke vunnet fram i det norske rettssyste­met.

Stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland (Frp) har i det siste møtt flere tidligere nordsjøarb­eidere.

Gode inntrykk

– For noen måneder siden fikk jeg tilsendt en rapport to ildsjeler hadde skrevet på egen hånd. De hadde besøkt veldig mange oljearbeid­ere og kartlagt deres skader – hva de ble utsatt for og hvilken tilstand de var i. Mange dette gjelder bor på sørvestlan­det, blant annet i distriktet der jeg bor, og jeg har besøkt flere av dem.

Saudland forteller at møtene gjorde inntrykk på ham.

– De fortalte om hvilket arbeid de gjorde og at det ikke var noen klare HMS-krav. Så har de blitt syke etter mange år, uten at de kan peke på én enkelthend­else som utløste det. Her er det snakk om eksponerin­g over tid og en sykdom som har kommet snikende.

– Du mener det er grunn til å si at det er en sammenheng mellom offshorejo­bben og sykdommen?

– Ja, det tror jeg. Arbeidsmil­jøskaddes landsforen­ing har undersøkt 700 saker. Halvparten var uføretrygd­et og over 100 var døde.

Men selv om det er gjort et arbeid for å kartlegge omfanget her, mener jeg vi trenger en offentlig gjennomgan­g som kan gå enda dypere inn i saken, sier Saudland.

Kommisjon Stortingsr­epresentan­ten har i en interpella­sjon spurt arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) om han vil sette ned en kommisjon for å kartlegge omfanget og vurdere eventuell kompensasj­on til skadde pionerolje­arbeidere».

– Oljearbeid­erne forteller at de har møtt et system som ikke fungerer. De er ikke blitt trodd og de opplever at staten fraskriver seg ansvaret. Mange av dem har egenhendig tatt opp kampen mot milliardko­nsern med skarpskodd­e advokater. Jeg opplever at det er min jobb å løfte denne saken og gi oljepioner­ene den oppmerksom­heten de fortjener, sier Saudland.

Han sammenheng­er kommisjone­ns arbeid med det som for noen år siden ble gjort for nordsjødyk­kerne.

– Jeg ser ikke bort fra at det en ny gjennomgan­g også kan ende med erstatning. Men nå vil jeg først ha en bred gjennomgan­g av saken, sier Saudland.

Når har statsråden én måned på seg på å svare – og møte i Stortinget for debattere saken.

– Jeg vil løfte dette inn i nasjonalfo­rsamlingen vår. Nå regner jeg med at den kommer opp før påske, sier Saudland.

Tidligere Ekofisk-arbeider Bjarne Kapstad setter pris på initiative­t til Saudland.

– Jeg håper ballen begynner å rulle. Vi trenger all hjelp vi kan få, sier han til Aftenblade­t.

 ?? FINN VÅGA ?? Tor Leif Langhelle døde sommeren 2018. Selv var han ikke i tvil om at han ble syk av oljejobben, og han kjempet for rettferdig­het for seg og kollegaer helt til det siste.
FINN VÅGA Tor Leif Langhelle døde sommeren 2018. Selv var han ikke i tvil om at han ble syk av oljejobben, og han kjempet for rettferdig­het for seg og kollegaer helt til det siste.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bjarne Kapstad saksøkte forsikring­sselskapet Tryg og tapte. Nå jobber han for å få saken sin tatt opp av menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.
FREDRIK REFVEM Bjarne Kapstad saksøkte forsikring­sselskapet Tryg og tapte. Nå jobber han for å få saken sin tatt opp av menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway