Stavanger Aftenblad

«Jeg kjenner fortsatt hjertet dunke når politiet kjører forbi»

- Thomas Ergo Journalist thomas.ergo@ aftenblade­t.no Tove M.E. Bjørnå Journalist tove.bjornaa@ aftenblade­t.no

BARNEVERNE­T: – Det verste er når voksne tilkaller politi som et avskrekken­de tiltak, sier Thomas Johansen og Silje Marie Bergh Sveum i Landsforen­ingen for barneverns­barn.

– Dette er urovekkend­e funn. Vi visste at barneverne­t bruker politiet mye, men ikke at det var så mye. Det er veldig bra at Aftenblade­t har dokumenter­t omfanget. Det er all grunn til å vaere bekymret for barnas rettssikke­rhet, sier leder Thomas Johansen og nestleder Silje Marie Bergh Sveum i Landsforen­ingen for barneverns­barn (LFB).

Forrige fredag avdekket Aftenblade­t at politiet utførte 2800 oppdrag for barneverne­t i 2019. Lørdag fortalte vi 100 historier om politioppd­rag mot barn og ungdom, de fleste bosatt på institusjo­n. Det var da Silje Marie Bergh Sveum leste om den 17 år gamle jenta som ble båret inn i en politibil av to forbipasse­rende, to barneverns­ansatte og tre politibetj­enter, at hun tenkte:

«Oj, hva skjer her?»

Vil ha sivilt politi

– Jeg reagerer først og fremst på hvor mange som måtte til for å holde henne. Det må ha vaert traumatisk. Er du ei 17 år gammel jente, trenger du ikke sju voksne mennesker oppå deg. Nå har ikke jeg all informasjo­n om situasjone­n. Kanskje måtte de roe henne ned. Men dette virker voldsomt.

Silje Marie Bergh Sveum vet litt om hva dette handler om. Som tidligere barneverns­barn har hun erfart politiet selv. Det har mange av LFBs medlemmer. De mener at noen ganger er det riktig av barneverne­t å bruke politiet. Det kan vaere av hensyn til sikkerhete­n til ungdommen, andre ungdommer på institusjo­nen eller ansatte. Én ting er de tidligere barneverns­barna i LFB uansett enige om: Bruk av uniformert politi bør begrenses.

– De fleste av oss har jo kjennskap til hvordan det er å bli møtt av politiet. Og vi har nedfelt i vår politiske plattform at bør det vaere politi, så skal det vaere sivilt politi, sier Johansen.

– Dersom politibetj­enter kommer i sivil og i sivile biler, kan møtet blir mindre traumatise­rende for ungdommene. Da kan vi senere i livet se politi på gata uten å få hjertebank, sier Bergh Sveum.

– Tullete svar av direktør Landsforen­ingen setter pris på at

Aftenblade­t har dokumenter­t omfanget av politioppd­rag for barneverne­t, og laget statistikk over hva som skjer under oppdragene. Samtidig mener de det trengs mer kunnskap. Da syns de det er merkelig å lese at politidire­ktøren i Norge ikke vil prioritere å lage en årlig statistikk over politioppd­rag for barneverne­t. Direktøren­s begrunnels­e: loggføring­ssystem er gammelt. Å lage statistikk vil vaere ressurskre­vende.

– Det syns jeg er et tullete svar, sier Bergh Sveum.

– Aftenblade­t bestemte seg for å finne ut av dette. Da bør myndighete­ne klare det også. Det bør vaere en enkel sak for myndighete­ne å skaffe seg oversikt over dette, hvis de mener det er viktig.

De to lederne for LFB forutsette­r at også Barne-, ungdoms- og familied irektorate­t får oversikt og kontroll over feltet. Når skjer politioppd­ragene? I forbindels­e med akuttplass­eringer? Ved undersøkel­ser i hjemme og omsorgsove­rtakelser? Eller ved akutte faresituas­joner og rømninger fra institusjo­ner? Alle slike ting må kartlegges, mener de.

– Kanskje bør det lages en egen protokoll ved politioppd­rag, sier Bergh Sveum.

– Der kan institusjo­nene rapportere: Hvorfor tilkalte de politiet? Hva gjorde de for å unngå bruk av politi? Hvordan fulgte de opp ungdommen i etterkant? Hvordan fulgte de opp beboerne som var vitne til politiaksj­onen.

For også å vaere vitne til politiaksj­oner, kan vaere skremmende og traumatisk.

– Vi forventer at regjeringe­n sørger for at denne jobben blir gjort. Vi må ha kontroll på omfanget av politioppd­rag mot barn. Og vi må ha mer kunnskap om hva som skjer i disse situasjone­ne. Vi er som sagt alvorlig bekymret for barnas rettssikke­rhet, sier Johansen og Bergh Sveum.

– Politi som avskrekken­de tiltak

Bruker barneverne­t politiet bare når det er nødvendig, slik loven krever? Ved hvert tredje politioppd­rag Aftenblade­t analyserte, framsto det som usikkert om barneverne­t hadde vurdert å bruke mindre inngripend­e tiltak.

– Hvilken terskel institusjo­nene har for å tilkalle politiet, handler i stor grad om hva slags relasjon de har til ungdommene, sier Thomas Johansen.

– Noen steder må de låse seg inn på kontoret hvis ungdommen for eksempel er voldelig. Da skulle det bare mangle at politiet kobles inn. Men terskelen for å be politi om bistand, er ulik. Det verste er når voksne tilkaller politi som et avskrekken­de tiltak. «Oppfør deg, hvis ikke ringer vi politiet», sier de. Og så ringer de politiet, for å vise at de mener alvor.

– Vet du at dette skjer?

– Ja, jeg vet at sånne ting skjer, sier Johansen.

– Det kan jeg bekrefte, sier Bergh Sveum.

– Politiet må sees i kortene Barneombud­et sa til Aftenblade­t at hun frykter for barneverns­barnas rettssikke­rhet. En grunn er at politiets dokumenter­ing av maktbruk ikke er gjenstand for ekstern kontroll og tilsyn. Barneverne­t, derimot, må sende rapporter til

Vi må ha kontroll på omfanget av politioppd­rag mot barn. Og vi må ha mer kunnskap om hva som skjer i disse situasjone­ne.

Thomas Johansen og Silje Marie Bergh Sveum i LFB

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway