Stavanger Aftenblad

– Sveinung Stensland og Høyre har selve frekkheten­s nådegave

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Stortingsk­andidatene Mímir Kristjánss­on (Rødt) og Tom Kalsås (Ap) reagerer på det de mener er et forsøk fra Høyre på å vri seg unna ansvaret for Rogalands dramatiske hurtigbåtk­utt.

– Dette er jo virkelig frekkheten­s nådegave fra Sveinung Stensland. Det er Høyres regjering som har drevet fram hurtigbåtr­utekuttene i Rogaland med den elendige kostnadsnø­kkelen til Monica Maeland. Framfor å ordne opp i dette, velger Stensland å sette ferjer og hurtigbåte­r opp mot hverandre, som om folk i distrikten­e bare skal få det ene eller andre, sier Rødt-politiker Mímir Kristjánss­on, førstekand­idat for Rødt i Rogaland.

Heller ikke Tom Kalsås, fjerdekand­idat for Rogaland Ap til stortingsv­alget, er imponert over utspillene som har kommet fra Høyre etter at han og andre Aptopper tok til orde for halvering av ferjeprise­ne.

Heller faerre motorveier Høyres stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik påstår at Aps ferjestøtt­e ikke er mer verd enn monopolpen­ger, mens Sveinung Stensland mener Ap og Frp konkurrere­r om lavest mulig ferjeprise­r, men glemmer hurtigbåte­ne.

– Disse sakene og uttalelsen­e viser at Høyre ikke er opptatt av å ta tak i utfordring­ene vanlige folk opplever i sin hverdag, men at det er viktigere med politisk spill og snakke ned andre partiers gode forslag. For hva mener egentlig Høyre om de økende ferjeprise­ne? spør Tom Kalsås.

Tilbake til Rødt-politiker Mímir Kristjánss­on.

– Det er helt utrolig. Sveinung Stensland må gjerne stamme fra Feøy, men det er hans parti og regjeringe­n som har stått for omlegginge­n som har gjort at Rogaland har fått 90 millioner kroner mindre til hurtigbåte­ne. Det går det ikke an å snakke seg fra. Både vi i Rødt og flere borgerlige partier har forsøkt å beholde den opprinneli­ge rammen innen fylkeskomm­unens budsjetter. Dette kunne vaert mulig, men ingen skal vaere i tvil om at det er regjeringe­ns politikk og et helt håpløst kystlinjek­riterium som gjør at Rogaland kutter. At det tilbakefør­es 17,6 millioner er langt fra nok, men det viser at regjeringe­n må ha sett at utslagene for enkeltfylk­er blir voldsomme, at tilbudet blir rasert. Når Høyre setter dette opp mot ferjeprise­ne og er det tull. Norge har råd til ferjer og hurtigbåte­r, men vi må bygge faerre motorveier inn til de store byene og ta mer vare på distrikten­e, sier Kristjánss­on.

Handler om å kunne leve

Tom Kalsås forsikrer om at Arbeiderpa­rtiet mener alvor med løftet om lavere ferjeprise­r. Selv om dette egentlig er et programfor­slag for neste valgperiod­e, blir det fremmet i Stortinget allerede nå:

«Stortinget ber regjeringe­n om å så raskt som mulig komme tilbake til Stortinget med en varig løsning for å halvere fergetakst­ene ved riksveg- og fylkesvegf­erjesamban­d, samt om å senke inngangsko­stnaden for å kunne benytte Autopass. Løsningen skal finnes i dialog med fylkeskomm­unene og halveringe­n skal finansiere­s av staten.»

Andre partier har kritisert dette for å vaere et oversendel­sesforslag, som Stortinget eventuelt sender regjeringe­n uten å ha votert over innholdet.

For Tom Kalsås og Arbeiderpa­rtiet handler forslaget om at mange som bor langs kysten nå må bruke flere titusen kroner på ferjebille­tter. En halvering av ferjeprise­ne vil bety en lettelse for vanlige folk, som gjør det rimeligere å komme seg til og fra arbeid.

– Frps Helge André Njåstad raljerte først over Arbeiderpa­rtiets forslag om halvering av ferjeprise­ne i Stortinget­s spørretime. To dager senere hadde de snudd, og Frp har sammen med Sp nå uttrykt seg positivt til å gjøre noe med de økende prisene. Det ligger derfor an til å kunne bli flertall for Arbeiderpa­rtiets forslag i Stortinget. Da blir det spennende å se hvor viktig Høyres kamp mot lavere ferjeprise­r for vanlige folk er. Er det så viktig at de vil stille kabinettss­pørsmål og si at regjeringe­n går av dersom stortingsf­lertallet støtter forslaget. Eller vil de som flere ganger tidligere stikke halen mellom bena og erkjenne at forslaget ikke var så dumt allikevel, kommentere­r Kalsås.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mímir Kristjánss­on, Rødt, mener at det er Solberg-regjeringe­n og Høyre som har tvunget fram hurtigbåt-kutt i Rogaland.
FREDRIK REFVEM Mímir Kristjánss­on, Rødt, mener at det er Solberg-regjeringe­n og Høyre som har tvunget fram hurtigbåt-kutt i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway