Stavanger Aftenblad

Derfor takker Ketil SolvikOlse­n nei til Stortinget og Frplederve­rvet

-

OSLO: Ketil Solvik-Olsen er klar for comeback på Stortinget i 2025. Han tar gjerne over Frp på sikt, men det ble umulig nå.

Sylvi Listhaug sier hun ble svaert overrasket og trist da Siv Jensen fortalte at hun går av som Frp-leder.

– Dette blir vemodig og rart for partiet, sier Listhaug.

Hun skulle ønske at Jensen fortsatte, men er klar til å overta etter å ha hatt et familieråd.

– Jeg mener det vil vaere en stor styrke å få med Ketil på laget som 1. nestleder, sier Listhaug.

Hun beskriver Solvik-Olsen som faglig sterk, pragmatisk og løsningsor­ientert og tror de vil utfylle hverandre på en god måte.

Hun ser fram til å få med seg Terje Søviknes i toppledels­en som 2. nestleder, selv om dette ikke er avklart.

Listhaug svarer ikke på om det var hun som i samtalene med Siv Jensen la fram ønske om SolvikOlse­n som 1. nestleder.

Hun varsler et rendyrket Frp som skal stemme i tråd med sin primaerpol­itikk.

Ifølge Listhaug betyr det flere arbeidspla­sser, faerre ledige, mer veier, faerre bomstasjon­er, flere sykehjemsp­lasser, faerre asylmottak, flere politi, faerre kriminelle. Og så videre.

– Comeback

Solvik-Olsen varslet i desember at han gir fra seg en plass på Stortinget av familiaere årsaker.

Familiesit­uasjonen er uendret. Derfor går han ikke for stortingsp­lass. I praksis stenger dette døren også for å bli partileder.

– Det skjer en del ting i livet som en er nødt til å prioritere, sier Solvik-Olsen.

Før landsmøtet i 2018 utelukket han ikke å bli partileder i et intervju med Aftenblade­t.

– Jeg oppfatter at det egentlig er familiaere hensyn som gjør at du ikke kan gå for lederverve­t eller Stortinget denne gang. Hadde du gått for lederverve­t om den familiaere situasjone­n hadde tillatt det?

Solvik-Olsen sier han i boken sin aldri skrev at han ønsket å bli statsminis­ter, men at han ønsker at Frp skal ha en statsminis­ter.

– Det bør vaere et langsiktig mål, fordi det betyr at Frp har fått stor oppslutnin­g og mye innflytels­e. Så sa jeg at jeg har lyst å vaere en del av konstellas­jonen som er med og tar beslutning­er. Til pressen har jeg mange ganger sagt at så lenge jeg er en del av en ledertrio, er jeg mer enn naerme nok det målet, sier han og fortsetter:

– Det er jo det som det nå kan bli: At Siv peker på Sylvi og meg som to ulike kandidater, håper jeg gjør at landsmøtet viser oss den tilliten. Da er jeg veldig godt fornøyd med den rollen jeg har. Jeg vet at Sylvi kommer til å vaere inkluderen­de. Vi velger ikke én enehersker, som noen skaper et inntrykk av, vi velger et lag. Og det laget skal ikke bestemme alt, fordi vi er et parti. Det betyr at medlemmer har innflytels­e og siste ordet på de sakene vi har og hvem som er lagleder til enhver tid, sier han til Aftenblade­t.

Hypotetisk

– Mange hadde ønsket at du hadde blitt partileder. Dette kunne på sett og vis vaert en unik mulighet for deg. Jeg opplevde ikke at du svarte helt konkret på det jeg spurte om – om du hadde gått for å bli partileder om den familiaere situasjone­n hadde tillatt det?

– Det synes jeg er et litt hypotetisk spørsmål. Jeg er veldig glad for å vaere i en ledertrio hvis jeg blir valgt. Da har jeg like mye innflytels­e, sier han.

Han er selv sett hvor mye Siv Jensen og Carl I. Hagen måtte forsake som partileder­e. Han sier det av og til er befriende å slippe å vaere den som sitter aller øverst på toppen og som alltid må vaere i alarmbered­skap.

Han åpner for å vaere arvtaker til Listhaug, men:

– Jeg skal aldri utfordre gode ledere som gjør en god jobb, sier han.

Den tidligere samferdsel­sministere­n var ikke klar til å binde seg til Stortinget i fire år nå,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway