Stavanger Aftenblad

Den moderne mannen

- Julie Gindrup Aftenblade­t/Politiken

USA: Alexis Ohanian har gått fra å stå i oppvasken på Pizza Hut til å vaere multimilli­onaer og gift med tennisstje­rnen Serena Williams. Møt mannen bak nettstedet som var åsted for opprøret mot Wall Street. Han er blitt selve eksempelet på den moderne mannen i USA.

Det var en 34 år gammel familiefar fra Massachuse­tts – Keith Gill, kjent som Roaring Kitty i sosiale medier – som startet krigen mot Wall Street, noe som har fått milliardae­rer til å gråte på tv og søkkrike private equity-ledere å skjelve i buksene.

Hvordan kunne det gjøres? Det finnes et kort svar på det: Reddit.

Ved første øyekast ser Reddit ut som en relikvie fra fortiden, og det kan vaere vrient å få overblikk over nettstedet for nybegynner­e, men med sine 430 millioner aktive brukere har plattforme­n vokst til å bli en av verdens største i sitt slag, og den er populaer over hele verden.

Når du dykker ned i det store Reddit-havet, kan det vaere vanskelig å komme opp igjen. For Reddit er ikke et nettsted i klassisk forstand, snarere et gigantisk online-forum der brukere kan chatte, dele og diskutere alle slags emner.

Det er brukerne selv som definerer hva Reddit skal vaere, på de endeløse subreddits som er en slags underskog med tråder, og Reddit er derfor et av de mest varierte nettsteden­e som finnes. Du finner alt fra tråder om vitenskap og investerin­ger her, til det reneste nonsens. Men da Reddits status som et ultrademok­ratisk og innflytels­esrikt medie kulminerte med Wall Street-kampen, begynte ryktene å gå om at det er et knutepunkt for rasisme og kvinnehat.

23 år gammel nerd og multimilli­onaer

For å forstå Reddits utvikling, må vi gå Alexis Ohanian i sømmene. Han studerte ved University of Virginia i Charlottes­ville, der han møtte romkamerat­en Steve Huffmann. I tillegg til å bruke flere timer på å spille Playstatio­n sammen, startet de det som skulle vise seg å bli springbret­tet til voksenlive­ne deres.

De to hadde en felles interesse for teknologi og entreprenø­rskap, og i løpet av en påskeferie kjørte de til Boston for å delta på et foredrag med programmer­erguru Paul Graham. Etter foredraget fortsatte de å snakke med Graham, og de fortalte om ideen «My Mobile Menu», som skulle gjøre det enklere å bestille mat via tekstmeldi­nger.

Graham applaudert­e ikke den ideen, men inviterte i stedet de to til Boston én gang til, hvor de fikk presentere en ny idé. Og det var etter dette møtet i 2005 at de fikk Reddit på beina, med det formålet å ta «folkets visdom» i bruk.

De ønsket å lage en plattform som ga enkel tilgang til hele verden, der alle kunne bli med og høre til. Og de lyktes. Reddit ble raskt en suksess, og i løpet av bare to år etter grunnlegge­lsen solgte de to davaerende 23 år gamle mennene Reddit til Condé Nast for mellom 10 og 20 millioner dollar. Over natten var den tidligere oppvaskere­n på Pizza Hut blitt multimilli­onaer.

Etter salget i 2006 gled de to grunnlegge­rne og vennene fra hverandre, både profesjone­lt og menneskeli­g. Mens de begge var opptatt med å starte andre virksomhet­er og reise verden rundt. Samtidig ble Reddit større og større. Og der ytringsfri­heten og enkel tilgang til hele verden var styrken til mediet, ble det plutselig Reddits svakhet.

Rasisme og kvinnehat Ytringsfri­heten er Reddits raison d'être. Men i 2015 måtte ledelsen gå på kompromiss med seg selv, og ta ansvar for kanalen som tross alt var opprettet for meningsdan­nelse. For blant politiske diskusjone­r og morsomme vitsetråde­r, dukket det opp flere og mer hatefulle subreddits. Plutselig gjorde Reddit plass til Internetts mørke sider, og derfra vokste det flere konspirasj­onsteorier, rasistiske bevegelser og kvinnehate­nde grupper.

I 2015 var problemene med rasisme og trakasseri­ng så omfattende og alvorlige, at ledelsen tok den ekstreme konsekvens­en og stengte flere av de hatefulle subreddite­ne. Nå ble både Steve Huffmann og Alexis Ohanian brakt tilbake til Reddit som henholdsvi­s direktør og styremedle­m, for å starte et anti-ondskaps-team.

Nå fikk selskapet bygget programvar­e som sporet hattråder, som deretter ble stengt. En studie utført av en gruppe amerikansk­e forskere viste at de klarte å stoppe den hatske retorikken, etter å ha lagt ned de verste subreddite­ne.

Undersøkel­ser viser at 80 prosent av brukerne på Reddit avviste hatefull retorikk. Etter nedstengin­gen droppet hatretorik­erne Reddit og flyttet videre til andre nettsteder, som 4chan, som ikke har de samme reglene mot trakasseri­ng og rasisme. I dag har Reddit nesten klart å rydde helt opp i de mørke avkrokene, men plattforme­n sliter fremdeles med visse grupper, for eksempel da Trumptilhe­ngere spredte ordet om stormingen av kongressen i Washington, 6. januar.

Reduserer avstand

I dag er Reddit først og fremst en plattform som reduserer avstanden mellom eliten og mannen i gata. Spesielt politikere, selskaper og kjendiser bruker den direkte kommunikas­jonen kalt «ama», som står for «spør meg om hva som helst» – hvor folk kan spørre og få svar. For eksempel har Barack Obama benyttet seg av dette til å holde digitale folkemøter.

I tillegg til å vaere nyttig for politikere og andre kjendiser, er det spesielle med Reddit at det fungerer som et talerør for folk med noe på hjertet. Og etter at selskapet har klart å rydde opp i det meste av det stygge innholdet, har alle like muligheter til å sette dagsorden, hvis bare saken deres er sterk nok.

Dette ble bekreftet da en subreddit kalt «WallStreet­Bets» ble brukt til å mobilisere en haer av småinvesto­rer, noe som førte til at den ellers lave Gamestop-aksjen steg med rakettfart, og dermed presset store equity-fond til det ytterste.

Selv om mange private investorer i stor grad har endt opp med et økonomisk tap, klarte de å vise hva Reddit kan gjøre når folket vil. Og det å vaere stemmen og styrken til vanlige folk, er nøyaktig i Alexis Ohanians ånd.

Den moderne mannen

Til tross for at Alexis Ohanian kom tilbake til Reddit i 2015 som styremedle­m og Steve Huffman returnerte som administre­rende direktør, er det i stor grad Ohanian som er blitt bildet på Reddits endring. Ohanians kamp mot hatgruppen­e i nettuniver­set er ikke langt unna kampene han fører i det virkelige liv. I fjor gikk Ohanian, som er gift med tennisstje­rnen Serena Williams, av som styremedle­m for å gi plass til et svart styremedle­m med bemerkning­en: – Som far til en svart datter skriver jeg dette for å kunne se henne i øynene når hun spør meg: Hva gjorde du?

Avgjørelse­n kom etter demonstras­jonene i USA som fulgte i kjølvannet av politiets drap på afroamerik­aneren George Floyd i mai 2020. Etter kunngjørin­gen om tilbaketre­kningen skrev Ohanian i en twittermel­ding at han ga 9 millioner kroner til bevegelsen «Know Your Rights Camp».

Etter at Alexis Ohanian i 2017 giftet seg med tennisspil­leren og verdensstj­ernen Serena Williams, er han blitt hyllet for å ha støttet henne, kjempet for likestilli­ng og offentlig tatt til orde mot mannssjåvi­nisme og rasisme.

Som grunnlegge­ren av teknologis­elskapet Ro, Zach Reitano, uttrykker det: – Når vi snakker om den ideelle mannen, bruker vi Ohanian som modell. Han er ambisiøs, han kjemper for det han tror på. Han er ikke redd for å vaere sårbar. Og så tjener kona mer penger enn ham, og han er stolt av det.

Gamestop-aksjen steg med rakettfart, og presset store fond til det ytterste.

 ?? EVAN AGOSTINI, AP/NTB ?? Alexis Ohanian og Serena Williams på premieren til dokumentar­serien «Being Serena».
EVAN AGOSTINI, AP/NTB Alexis Ohanian og Serena Williams på premieren til dokumentar­serien «Being Serena».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway