Stavanger Aftenblad

Med Venstre får rusavhengi­ge hjelp, ikke straff

- Jan Erik Søndeland Leder i Stavanger Venstre

POLITIKK: Rusreforme­n er rett rundt hjørnet – en seier etter mange års kamp. Nå velger vi fornuft og humanisme foran utdaterte fordommer. Venstre gikk i 2017 til valg på å sette en ny, kunnskapsb­asert kurs i Norges ruspolitik­k. Etter at velgerne ga oss tillit på valgdagen, gikk vi inn i regjering og sikret gjennomsla­g for gjennomfør­ingen av den største reformen av norsk ruspolitik­k i moderne tid. De som sliter med rus, skal nå få hjelp, ikke straff. Slik kan de også få friheten og verdighete­n tilbake.

I 2019 ferdigstil­te Rusreform-utvalget sitt arbeid med klare anbefaling­er til politikern­e. Det slo fast at straff ikke begrenser narkotikab­ruket for de rusavhengi­ge. Utvalgets 416 sider lange fagrapport hadde sett på internasjo­nal forskning og erfaringer fra andre land. Kunnskapsg­runnlaget var entydig. Det hjelper ikke å straffe folk som sliter med rus. Tvert imot kan det gjøre at de vegrer seg for å søke hjelp.

Norge er i overdoseto­ppen i Europa. De siste fem årene var det overdosedø­dsfall i rundt 200 norske kommuner. I gjennomsni­tt fem dødsfall hver uke. Langt flere døde av overdose enn i trafikkuly­kker. I Rogaland hadde vi 29 narkotikau­tløste dødsfall, og dette er det høyeste antallet på over 10 år.

Våre selvmordst­all stiger, snarere enn å synke, det har trolig også sammenheng med rus. Dette er dramatisk. Rusreforme­n kan vaere et svar også på denne utviklinge­n. Det er virkelig på tide å forsterke innsatsen mot rusavhengi­ghet.

Problemene starter ofte lenge før rusen blir avhengighe­tsskapende. En rekke studier viser sammenheng­ene mellom en vanskelig barndom, psykisk sykdom og senere rusavhengi­ghet. Vi må møte de som sliter med hjelp og forståelse, ikke fordømmels­e og straff.

Rusreforme­n er også en frihetsref­orm. Frihet fra skyldfølel­se. Fra stigmatise­ring. Og fra rusens mest skadelige konsekvens­er. Rusreforme­n gir en mulighet til å gi saklig og fordomsfri rusinforma­sjon som treffer rusbrukere hjemme – fjernt fra en visjon om det rusfrie samfunn. Nå skal samfunnet betrakte rusavhengi­ge som pasienter, ikke som kriminelle. Vi jobber også med en kraftsatsi­ng på behandling­sopplegg, boog arbeidsmul­igheter for de rusavhengi­ge.

Med en kunnskapsb­asert rusreform er vi helt i front i verdenssam­menheng. Venstre har i mange år vaert alene om tiltak for å gjøre rusomsorge­n mer human. Enten det gjelder mindre, men viktige satsinger, som domstolspr­ogram, LASSO-prosjektet og 24-timers behandling­sgaranti, eller endring av sprøyterom­sloven og forsøksord­ning med heroinassi­stert behandling.

Venstre står i spissen for regjeringe­ns rusreform, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissekt­oren til helsetjene­sten. Det er et stort gjennomsla­g etter flere tiår med et straffereg­ime som ikke har fungert.

Det siste året har vaert tøft for alle, ikke minst for utsatte grupper som brått mistet viktige lavterskel­tilbud. Når samfunnet åpner opp igjen, har vi muligheten til å gjøre ting enda bedre enn vi gjorde før. Vi bør starte med dem som trenger det mest. Rusreforme­n vil gi mennesker som sliter, større frihet, mer hjelp og mulighet til å leve gode liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway