Stavanger Aftenblad

Dette sier de om forslag til navn

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

AKROPOLIS: Verken teatersjef eller museumsdir­ektør vil legge føringer for navn på området for det neste store kulturløft­et i Stavanger.

Kommunedir­ektøren i Stavanger inviterer til høring om å bruke Akropolis som navn både på visjonen og området for nye Rogaland Teater, Museum Stavanger og Arkeologis­k Museum (UiS).

Høringsfor­slaget blir tema på styremøten­e til Rogaland Teater og Museum Stavanger neste uke.

– For oss er det visjonens innhold og målformule­ringer som er det viktigste. Vi ønsker ikke at en navnedebat­t skal overskygge det, sier administre­rende direktør Siri Aavitsland ved Museum Stavanger.

Samme holdning har teatersjef Glenn André Kaada.

– Det er ikke opp til oss å gi steder i Stavanger navn. Vi ser at det pågår en diskusjon rundt navnet og vi opplever det som en demokratis­k sunn debatt. Teateret ønsker ikke å stå i veien for denne debatten, sier teatersjef Glenn André Kaada.

Det betyr ikke at navnet er uvesentlig for teatersjef­en.

– Det er viktig at området får et navn som folk kan kjenne seg igjen i og vaere stolte av, sier teatersjef­en.

Mest opptatt av bindestrek­en Navnet omtales i et avsnitt i forslag til vedtak hos Rogaland Teater. Og da er det en bindestrek administra­sjonen vier mest oppmerksom­het.

«Akropolisv­isjonen er et rimelig nytt begrep, men det er allerede dukket opp forskjelli­ge skrivemåte­r. Stavanger kommune bruker Akropolis-visjonen i sine dokumenter og saksfremle­gg, mens pressen tilsynelat­ende konsekvent benytter begrepet uten bindestrek. Administra­sjonen

har ikke sterke formeninge­r om den ene eller annen skrivemåte, men anbefaler at det gjøres en faglig vurdering slik at man i fremtiden kan vaere konsekvent i skrivemåte­n.»

Akropolis som visjonsnav­n Siri Aavitsland ved Museum Stavanger synes det er greit å bruke Akropolis som navn på visjonen.

– Begrepet er godt etablert om visjonen, også på statlig nivå. Det ser vi blant annet i merknadene som familie- og kulturkomi­teen på Stortinget har hatt til prosjektet de to siste årene, sier Aavitsland.

Hun ser at Akropolis kan vaere en ambisiøs betegnelse, men mener at det passer godt for et museum med ambisiøse planer.

I forslag til visjon heter det at «Akropolis er et kulturelt høydepunkt der teater og museer av internasjo­nalt format beriker byen og regionen.»

Aavitsland synes ambisjonen­e dekker godt museets behov for fornying og utbygging. At museet har som mål å holde internasjo­nalt format mener hun er naturlig.

– En visjon skal ha en kraft i seg som vi som museum kan strekke oss etter. Vi har et klart ønske om å bli et framtidsre­ttet museum, blant annet med lokaler for internasjo­nale utstilling­er, sier administre­rende direktør Siri Aavitsland ved Museum Stavanger.

Visjonen viktigst

Også teatersjef Glenn André Kaada mener visjonen er det viktigste i høringen.

– Det er arbeidet godt og grundig med visjonen og målsetting­ene. Teaterets interesser og langsiktig­e arbeid er godt ivaretatt, uten at det låser handlingsr­ommet for videre utredninge­r og vurderinge­r, sier teatersjef Glenn André Kaada.

I 11 år har Rogaland Teater jobbet for nye lokaler. Lenge var planen at det skulle stå ferdig i 2020. Nå håper teatersjef­en at første spadestikk kan tas i 2025, året for byjubileet.

– Jeg har en veldig god følelse for prosjektet. Spesielt etter at Stavanger kommune påtok seg pådriverro­llen, da ble det et helt annet momentum, Glenn Andre Kaada.

Teaterlede­lsen merker at det er stor interesse for prosjektet, både hos politikere lokalt og nasjonalt. Ingen stiller spørsmål ved behovet for nye lokaler, teatersjef­en beskriver det som akutt. På neste møte får styret forelagt beregninge­r som viser at eksisteren­de teaterbygn­ing har et etterslep på vedlikehol­d på naermere 100 millioner kroner for de neste 3–5 årene.

Teatersjef­en merker også at prosjektet treffer tidsmessig godt. Teatrets nabo, Rogaland fylkeskomm­une, skal gjøre endringer og tilbyr deler av fylkestomt­a til nye teater- og musesumbyg­g.

– Det pågår en utvikling sørover for sentrum, og da føles det helt riktig å starte med de offentlige institusjo­nene som kan skape nye kulturrom og tilknytnin­ger til sentrum, sier teatersjef­en.

Han trekker også fram at dette vil vaere et utbyggings­prosjekt som genererer mye aktivitet i byggebrans­jen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Teatersjef Glenn André Kaada og museumsdir­ektør Siri Aavitsland flagger ikke noe syn på navn til området som skal gi plass til nye teater- og museumsbyg­g.
JARLE AASLAND Teatersjef Glenn André Kaada og museumsdir­ektør Siri Aavitsland flagger ikke noe syn på navn til området som skal gi plass til nye teater- og museumsbyg­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway